
Wijnblog
Qualivino organiseert verschillende evenementen waarbij wijn centraal staat, zoals wijndegustaties, thema avonden, wijncursussen, bedrijfsevents en culinaire avonden. Wijn brengt mensen samen om te genieten, verhalen en emoties te delen.

Éric Janin verkozen tot "Beste Wijnmaker uit Beaujolais"
Talent, toewijding en discretie vormen de kernwaarden van dit wijndomein in Moulin-à-Vent. Deze familie, wiens wijnbouwgeschiedenis teruggaat tot 1918, biedt een unieke benadering van wijnbereiding en assemblage. In lijn met de stijl van de regio, aangevoerd door de vijfde generatie vertegenwoordigd door Éric Janin, schuwt men niet om de fermentaties te verlengen bij hogere temperaturen om zo zachtheid en harmonie te vergroten. Ook het meticuleuze werk van compositie verdient erkenning: de leeftijd van de wijnstokken, het samenvoegen van percelen en de nadruk op het "Les Greneriers" terroir. Niets wordt aan het toeval overgelaten!

Onze blik op de Europese Wijncrisis
De wereldwijde economische atmosfeer bevindt zich momenteel in een fase van onzekerheid, wat ook gevolgen heeft voor de wijnindustrie. Terwijl het Internationaal Monetair Fonds zijn halfjaarlijkse update van de Wereld Economisch Overzicht heeft vrijgegeven, kunnen we ons overgeven aan zowel hoop als bezorgdheid, afhankelijk van hoe we de signalen interpreteren.

Noord-Italië produceert de helft van de totale Italiaanse wijnproductie.
Over het noorden van Italië geraak je niet uitgepraat en geproefd. De verscheidenheid van deze regio’s tegenover elkaar is zo groot. Elke regio kent zijn eigen druiven, maar dus ook zo zijn eigen stijlen.

Het verhaal achter Pousse Rapière en Château Monluc
Château Monluc met zijn rijke, maar ook boeiende geschiedenis. Dit huis dat in het heden bekend staat voor zijn Likeur op basis van Armagnac en bittere sinaasappel. Dit in combinatie met de schuimwijn op Méthode Traditionelle Vin Sauvage.

De beste wijnen voor jouw communie- of lentefeest
De lente is in het land en dat betekent stijgende temperaturen en de eerste zonnestralen op ons gezicht. Vieren jouw kinderen hun communie- of lentefeest of is het misschien tijd om je barbecue boven te halen tijdens een gezellig tuinfeestje met de buren?

Wat is demi-sec?
Met de naam "demi-sec" wordt een bepaald type champagne aangeduid. "Demi-sec" betekent "halfdroog" en is een door de Franse wet beschermde term. Demi-sec champagne wordt vaak gebruikt in combinatie met kaas, fruit of lichtzoete desserts. Of een champagne demi-sec is of niet hangt af van wat er gebeurt na het zogenaamde ontgisten. Naast demi-sec champagnes zijn er ook nog andere soorten champagne.

Het echte verhaal achter de 0,75 Liter
Het is je alvast opgevallen en de meeste mensen zullen er wellicht nooit bij stilstaan. Maar het merendeel van de wijnflessen in de winkelrekken hebben allen hetzelfde formaat= 0,75 l, 75 cl, 750 ml … Ongeacht of ze nu uit Frankrijk, Zuid-Afrika, Spanje, China, etc. komen en of ze nu rood, wit of rosé zijn. Bovendien zijn de andere formaten zoals magnum (1,5 liter), jéroboams (4,5 liter), impérials (6 liter) steeds een veelvoud van de gevestigde 0,75 liter. Ontdek het verhaal achter dit volume.

De ideale temperatuur voor rode wijn
Als beginnend wijndrinker krijg je vaak te horen dat een rode wijn kamertemperatuur moet hebben, een witte wijn koel moet worden geserveerd en een rosé of mousserende wijn fris moet zijn. De vraag is echter of dit wel zo nodig moet.