Wanneer begin april de eerste asperges de kop op steken begint de culinaire lente. Nog tot midden juni kunnen we genieten van deze inheemse delicatesse. En bij een smakelijk gerecht van asperges past uiteraard ook een even lekkere wijn. Maar welke wijn past nu best bij asperges?

In het algemeen kunnen we stellen dat door zijn zachte en delicate smaak de asperge zich best laat begeleiden door een lichte droge witte wijn. Overdadige houtopvoeding van de wijn is hierbij niet gewenst en ook wijnen uit een te warm klimaat met veel rijpheid en alcohol gaan de finesse van de asperge snel overheersen. Daarnaast zijn asperges ook rijk aan umami, een smaak die ook wel als “hartig” omschreven wordt en die vaak bitterheid in wijn gaat versterken en fruitsmaken gaat onderdrukken.Toch hangt ook veel af van de bereiding van de asperges.

Asperges “à la flamande” of met hollandaisesaus

Bereid je de asperges op zijn Vlaams met gesmolten boter en een mimosa van ei, of gewoon met een lekkere hollandaisesaus? Dan kies je best voor een iets rondere witte wijn die goed past bij de botersmaak.

Uitstekend geschikt hiervoor zijn Chardonnay wijnen zonder al te veel houtopvoeding, bv. een Beaujolais Blanc. Deze wijnen ondergaan vaak een “melkzuurgisting” waarbij de scherpe appelzuren worden omgezet in zachtere melkzuren en de wijnen ook een licht boterachtige smaak en textuur krijgen.

Anything but Chardonnay? Kies dan voor een de Elzas wijn op basis van Pinot Blanc of Muscat, of een Italiaanse Pinot Grigio.

Onze suggesties

Met vinaigrette, salades en groene asperges

Ga je voor een iets frisser asperge gerecht bv. met een vinaigrette of op basis van groene asperges? Dan mag de witte wijn ook iets strakker zijn. Sauvignon Blanc (bv. uit de Loire) is hierbij een uitstekende keuze omwille van zijn aromatische karakter met vaak een typische grassige toets.

Maar wil je iets origineler uit de hoek komen, dan raden we een Spaanse witte wijn op basis van de Verdejo druif aan, of zelfs een Grüner Veltliner uit Oostenrijk.

Onze suggesties:

  • Domaine Rimbault in de Loire: de iets fruitigere Menetou Salon of de meer minerale Sancerre zijn beiden op basis van Sauvignon Blanc
  • Verdejo uit Spanje: de zeer toegankelijke (ook wat prijs betreft) Sinfonia uit Castilla La Mancha, of de Rejadorada uit Rueda, de top appellatie voor Verdejo
  • De frisse fruitige Grüner Veltliner van Weingut Stift uit Weinviertel in Oostenrijk

Asperges met zalm

Asperges met zalm is nog zo’n populaire bereiding. Het vettige karakter van zalm kan hierbij goed gecontrasteerd worden door een aromatische witte wijn met hoge zuren zoals een Riesling of Albariño. Of zelfs een strakkere NV Champagne op basis van Chardonnay past hier uitstekend bij… net als bij asperges met kreeft of andere schaaldieren trouwens.

Onze suggesties:

Belgische wijnen

Of wil je ronduit voor een lokale pairing kiezen? Dat kan want ook Belgische wijnen passen uitstekend bij asperges omwille van hun frisse karakter. Wijndomein Nobel uit Lochristi draagt hier onze voorkeur weg, al was het maar omdat Olivier Verhelst, de bezieler van Qualivino, hier ook als oenoloog werkzaam is.

Onze suggesties:

  • Johanniter: de fris fruitige en minerale toetsen passen perfect bij asperges
  • Legendes: een complexe blend van Pinot gris, Auxerrois, Chardonnay, Johanniter
  • Chardonnay: de houtrijping zorgt voor een vollere wijn die goed past bij visgerechten waar asperges bij geserveerd worden

Bekijk onze volledige selectie van aspergewijnen en laat het smaken! En kan je niet kiezen? Vermijd keuzestress en koop onze box met 6 voorgeselecteerde wijnen die het uitstekend doen bij al uw aspergegerechten.

Frankrijk
Muscat | Elzas 2018
-10%
Louis Sipp

Muscat | Elzas 2018

Bio
Frankrijk, Elzas

Frisse en fruitige wijn uit het hart van de prachtige wijnregio Elzas. Deze Muscat valt op dankzij zijn fruitige aroma’s van exotisch fruit en citrus. Een fijn en fris zuurtje gaat perfect samen met de licht zoete toets.

€ 12,87
Spanje
Diluvio | Rias Baixas 2022

Diluvio | Rias Baixas 2022

Een heerlijke witte, minerale wijn uit Galicië op basis van 70 jaar oude Albariño druivelaars. Diluvio ('zondvloed') is een hommage aan deze regio die gedomineerd wordt door de Atlantische Oceaan en zijn koel klimaat.

€ 15,90
België
Legendes | Vlaamse landwijn 2022
Score
VIVINO
3.7
Wijndomein NOBEL

Legendes | Vlaamse landwijn 2022

België, Vlaanderen

Frivole, fruitige wijn op basis van originele druivenmix van Pinot Gris, Auxerrois, Chardonnay en Johanniter. Exotisch en verfrissend.

VIVINO 3.7
€ 16,90