QUALIVINO - wijnhandel sinds 1953

0
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Noord-Itaië produceert de helft van de totale Italiaanse wijnproductie.

Noord-Itaië produceert de helft van de totale Italiaanse wijnproductie.

Over het noorden van Italië geraak je niet uitgepraat en geproefd. De verscheidenheid van deze regio’s tegenover elkaar is zo groot. Elke regio kent zijn eigen druiven, maar dus ook zo zijn eigen stijlen.

Het wijngebied van Verona en Venetië

 

Het grootste wijngebied van Italië met een 90 000 hectare wijngebied.
Bekende wijnen als de witte wijn Soave Classico en de rode wijn Amarone Della Valpolicella komen uit deze regio. Met niet te vergeten de welbekende bubbel, Prosecco.

 

Soave Classico is de bekendste witte wijn uit Italië, met een productie van 60 miljoen flessen staan ze op de 3de plaats van de Italiaanse wijnen. Soave is genoemd naar een stad met de betekenis: zacht en delicaat. De classico van de Soave heeft een langere rijping gekend en komt uit het historische hart van deze regio. Qualivino verdeelt de Soave wijnen van  het familiedomein INAMA. Dit gereputeerde wijndomein staat bekend om zijn frisse witte wijnen en zijn ongewone rode wijnen op basis van Carmenère en wordt sinds kort ook bijgestaan door één van dé wijnmakers van het moment, Stéphane Derenoncourt.

 

Eén van de prachten in het assortiment van Italiaanse rode wijnen is toch wel de Amarone Della Valpolicella. De toch wel aparte méthode van het wijnmaken zorgt hier voor een extra dimensie en complexiteit. De druiven worden op traliewerk één tot drie maanden gedroogd, waardoor het suikergehalte verhoogd. De originaliteit van de vinificatie ligt hem in het vergisten van al deze suikers, wat dan ook weer voor een hoger alcoholpercentage zorgt (15°-16°). Een leuke instap naar deze wijn toe is zijn kleinere broer Ripasso Della Valpolicella. Hier krijgt de basiswijn een verrijking van de geperste Amarone-druiven.

 

Bijna heel Italië produceert spumanti, maar het bekendste gebied van bubbels in Italië ligt rond Treviso. De regio van Prosecco, een schuimwijn gemaakt op de Méthode Charmat. Wat zorgt voor een fijnere bubbel en een soepeler karakter. De glera-druif geeft dan weer het fruitige karakter. De populariteit van Prosecco is niet enkel in Italië merkbaar maar zit wereldwijd in de lift.

 

De toppers uit Piëmonte

 

In Piëmonte, letterlijk de voet van de bergen, liggen de wijngaarden op de heuvels met een opvallend reliëf. Wijn en eten domineren hier het dagdagelijkse leven. Het is de regio waar Slow Cooking ontstond en waar gastronomische liefhebbers naar afzakken voor de rijke keuken en complexe wijnen. De wijnbouw speelt zich hoofdzakelijk af rond het gezellige stadje Alba.

 

Beginnen met de meest prestigieuze wijn uit Italië “Barolo”, genoemd naar het gelijknamige dorp. Deze bekende rode wijn wordt gemaakt op basis van 100% nebbiolo. Een uiterst moeilijke druif die kenmerkend is door zijn dunne schil en langzaam rijpt. Door zijn stevige tannines zijn Barolo wijnen gemaakt voor lange rijpingen in de wijnkelder. De beperkte opbrengst van 6 miljoen flessen Barolo per jaar vormt amper een fractie van de Italiaanse productie. Eén van de producenten die je best in het oog houdt is de familie Massolino uit Serralunga d’Alba. Franco en Roberto vormen de vierde generatie van dit wijnmakersgeslacht met wijngaarden op de best gelegen cru’s van Barolo: Parussi, Rionda, Parafada,... Bovendien hebben ze een gamma van aangrenzende appellaties zoals Langhe Chardonnay, Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba,…

 

De Champagne van Italië

 

Eindigen doen we hier in de regio van Milaan, de stad van mode en stijl, genaamd Lombardije. Wanneer we een kleine twee uur rijden richting het oosten, komen we de regio van de Franciacorta tegen. Ten zuiden van het Lago d’Iseo strekken zich de wijngaarden gevuld met Chardonnay en Pinot Nero. Deze bubbel is verschillend met Prosecco in productiewijze maar zeker ook in stijl. Waarin Prosecco soepel en gemakkelijk is, kent Franciacorta een rijk en complex karakter. Een toonbeeld voor mousserende wijnen waarvan de beste met gemak de strijd aan kunnen met Champagne.
Ferghettina staat bekend omwille van zijn vakmanschap en kwaliteit en dit dankzij zijn meesterlijke schuimwijnen. De druiven worden met de grootste zorg manueel geoogst. De vinificatie verloopt uiterst nauwkeurig in de beste omstandigheden en door middel van de nieuwste technologieën. De wijn rijpt volgens de Méthode Champenoise 30 maanden op fles voor dégorgement.

 

Weetje: De afgelopen jaren was Italië gemiddeld de grootste wijnproducent ter wereld, hoewel Frankrijk af en toe gelijk opgaat.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden