Het wijngebied van Verona en Venetië

Het grootste wijngebied van Italië met een 90 000 hectare wijngebied.
Bekende wijnen als de witte wijn Soave Classico en de rode wijn Amarone Della Valpolicella komen uit deze regio. Met niet te vergeten de welbekende bubbel, Prosecco.

Soave Classico is de bekendste witte wijn uit Italië, met een productie van 60 miljoen flessen staan ze op de 3de plaats van de Italiaanse wijnen. Soave is genoemd naar een stad met de betekenis: zacht en delicaat. De classico van de Soave heeft een langere rijping gekend en komt uit het historische hart van deze regio. Qualivino verdeelt de Soave wijnen van het familiedomein INAMA. Dit gereputeerde wijndomein staat bekend om zijn frisse witte wijnen en zijn ongewone rode wijnen op basis van Carmenère en wordt sinds kort ook bijgestaan door één van dé wijnmakers van het moment, Stéphane Derenoncourt.

Eén van de prachten in het assortiment van Italiaanse rode wijnen is toch wel de Amarone Della Valpolicella. De toch wel aparte méthode van het wijnmaken zorgt hier voor een extra dimensie en complexiteit. De druiven worden op traliewerk één tot drie maanden gedroogd, waardoor het suikergehalte verhoogd. De originaliteit van de vinificatie ligt hem in het vergisten van al deze suikers, wat dan ook weer voor een hoger alcoholpercentage zorgt (15°-16°). Een leuke instap naar deze wijn toe is zijn kleinere broer Ripasso Della Valpolicella. Hier krijgt de basiswijn een verrijking van de geperste Amarone-druiven.

Bijna heel Italië produceert spumanti, maar het bekendste gebied van bubbels in Italië ligt rond Treviso. De regio van Prosecco, een schuimwijn gemaakt op de Méthode Charmat. Wat zorgt voor een fijnere bubbel en een soepeler karakter. De glera-druif geeft dan weer het fruitige karakter. De populariteit van Prosecco is niet enkel in Italië merkbaar maar zit wereldwijd in de lift.

De toppers uit Piëmonte

In Piëmonte, letterlijk de voet van de bergen, liggen de wijngaarden op de heuvels met een opvallend reliëf. Wijn en eten domineren hier het dagdagelijkse leven. Het is de regio waar Slow Cooking ontstond en waar gastronomische liefhebbers naar afzakken voor de rijke keuken en complexe wijnen. De wijnbouw speelt zich hoofdzakelijk af rond het gezellige stadje Alba.

Beginnen met de meest prestigieuze wijn uit Italië “Barolo”, genoemd naar het gelijknamige dorp. Deze bekende rode wijn wordt gemaakt op basis van 100% nebbiolo. Een uiterst moeilijke druif die kenmerkend is door zijn dunne schil en langzaam rijpt. Door zijn stevige tannines zijn Barolo wijnen gemaakt voor lange rijpingen in de wijnkelder. De beperkte opbrengst van 6 miljoen flessen Barolo per jaar vormt amper een fractie van de Italiaanse productie. Eén van de producenten die je best in het oog houdt is de familie Massolino uit Serralunga d’Alba. Franco en Roberto vormen de vierde generatie van dit wijnmakersgeslacht met wijngaarden op de best gelegen cru’s van Barolo: Parussi, Rionda, Parafada,... Bovendien hebben ze een gamma van aangrenzende appellaties zoals Langhe Chardonnay, Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba,…

De Champagne van Italië

Eindigen doen we hier in de regio van Milaan, de stad van mode en stijl, genaamd Lombardije. Wanneer we een kleine twee uur rijden richting het oosten, komen we de regio van de Franciacorta tegen. Ten zuiden van het Lago d’Iseo strekken zich de wijngaarden gevuld met Chardonnay en Pinot Nero. Deze bubbel is verschillend met Prosecco in productiewijze maar zeker ook in stijl. Waarin Prosecco soepel en gemakkelijk is, kent Franciacorta een rijk en complex karakter. Een toonbeeld voor mousserende wijnen waarvan de beste met gemak de strijd aan kunnen met Champagne.
Ferghettina staat bekend omwille van zijn vakmanschap en kwaliteit en dit dankzij zijn meesterlijke schuimwijnen. De druiven worden met de grootste zorg manueel geoogst. De vinificatie verloopt uiterst nauwkeurig in de beste omstandigheden en door middel van de nieuwste technologieën. De wijn rijpt volgens de Méthode Champenoise 30 maanden op fles voor dégorgement.

Weetje: De afgelopen jaren was Italië gemiddeld de grootste wijnproducent ter wereld, hoewel Frankrijk af en toe gelijk opgaat.

Italië
Soave Classico 2021
Inama

Soave Classico 2021

Italië, Veneto

Een karaktervolle, toegankelijk wijn uit het heuvelachtig gebied van Soave in het noorden van Italië. Een harmonieuze witte wijn op basis van de Garganega druif en die het best te definiëren valt als "een beetje luxe voor elke dag".

€ 18,90
Italië
Amarone della Valpolicella 2018
Score
VIVINO
4.2
Begali

Amarone della Valpolicella 2018

Om deze nobele wijn te maken, worden de druiven gedroogd tijdens de maanden september en oktober. Diepe, intense aroma's met een zachte warme smaak in de mond.

VIVINO 4.2
€ 50,50
Italië
Vigneto la Cengia | Valpolicella Ripasso Superiore 2020
Begali

Vigneto la Cengia | Valpolicella Ripasso Superiore 2020

Italië, Veneto

Begali is een familiaal wijndomein in het hart van Valpolicella. Deze rode wijn wordt gemaakt van oude druivelaars en volgens een uniek productieproces "Ripasso". Dit zorgt voor een volle, sappige wijn met intens rijp fruit.

€ 22,00
Italië
Chardonnay | Langhe 2021
Score
Robert Parker
92
Massolino

Chardonnay | Langhe 2021

Italië, Piëmonte

Italiaanse, witte wijn uit de noordelijke streek Langhe. Smeuïg en zacht. 100% Chardonnay. Massolino behoort tot de topproducenten van Piëmonte. Het vele werk in de wijngaard en in de kelder zorgt dan ook voor een uitmuntende kwaliteit.

Robert Parker 92
€ 23,70
Italië
Barbera d'Alba 2022
Massolino

Barbera d'Alba 2022

Italië, Piëmonte

Een appellatie die vaak wordt omschreven als de kleine Barolo. De broers Massolino brengen hier een sappige en tegelijkertijd elegante rode wijn op basis van Barbera. Het wijndomein Massolino behoort tot ongetwijfeld tot de topproducenten van Piëmonte. Het vele werk in de wijngaard en in de kelder zorgt dan ook voor een uitmuntende kwaliteit.

€ 20,30