
VIVINO
Amarone della Valpolicella 2018
Om deze nobele wijn te maken, worden de druiven gedroogd tijdens de maanden september en oktober. Diepe, intense aroma's met een zachte warme smaak in de mond.

Amarone della Valpolicella 2018
Beoordelingen
-
VIVINO
4.2
Proefnotitie
Intense en aantrekkelijke aroma's van kersen in combinatie met elegante tinten van mediterrane kruiden. De smaak in de mond is droog en toch zacht en warm. De wijn is vol en kent een lange evenwichtige afdronk.
Specificaties
-
Jaartal
2018 -
Volume
0,75 L -
Alcohol%
15,5% -
Bewaarpot.
2022 - 2035 -
Serveertemp.
16°C - 18°C -
Artikelcode
ITR06118
Het domein
-
Land
Italië -
Wijnstreek
Veneto -
Appellatie
Amarone -
Domein
Begali -
Druiven
65% Corvina | 30% Rondinella

Over het land
Italië vecht al jaren met Frankrijk voor de titel van land met de meeste wijnproductie. De Italiaanse wijnen zijn zo verscheiden als het land zelf, met vele regio's met hun eigen typische stijlen en druiven. Als resultaat zijn er meer dan 300 officiëel erkende wijnzones en een miljoen wijnproducenten. Waar er in Italië na de tweede wereldoorlog veel focus lag op bulkwijnen, is de kennis en kunde van de Italiaanse wijnmakers gigantisch gegroeid. Als gevolg is er praktisch in elke regio in Italië wel typische, kwaliteitsvolle wijn te vinden. Een waar paradijs voor de wijnliefhebber!
Over de wijnstreek
De Veneto regio is gelegen in het Noordoosten van Italië en is een van de meest gevierde wijnregio's ter wereld, bekend om zijn rijke geschiedenis en culturele erfgoed. In Veneto wordt sinds mensenheugenis wijn gemaakt. Vooral de vruchtbare vulkanische en kalkrijke bodems langs de voet van de Alpen golden al vroeg als herkomstgebied van kwalitatief interessante wijnen. In de omliggende vlakte werden eenvoudige wijnen gemaakt voor de plaatselijke consumptie. De regio is vooral bekend om zijn productie van de beroemde Prosecco, gemaakt van de Glera-druif, die bekend staat om zijn frisse en fruitige smaak. Naast Prosecco produceert de regio ook een aantal andere bekende wijnen, waaronder Amarone, Valpolicella en Soave. Tegenwoordig is Veneto, als grootste wijnregio na Sicilië en Apulië, goed voor de grootste hoeveelheid DOP-wijnen van Italië.
Over de appellatie
Amarone of voluit Amarone della Valpolicella wordt gemaakt in de noordelijke Italiaanse regio Veneto. Deze droge of lichtzoete rode wijnen krijgen hun intensiteit en complexiteit door hun productiemethode: apassimento. Hierbij worden de druiven na de oogst binnen gedroogd om een hogere smaakconcentratie te verkrijgen. Dit met vaak nog een periode houtrijping zorgt voor complexe, volle wijnen met geconcentreerde smaken van rood fruit en specerijen.
Over de subregio
Deze subregio staat bekend om zijn Amarone en Ripasso wijnen, gemaakt van de Corvina-, Rondinella- en Molinara-druiven. Amarone wordt geproduceerd van gedroogde druiven en is dieprood van kleur met tonen van rijp fruit, kruiden en chocolade. Ripasso wordt gemaakt door Valpolicella-wijn over de restanten van Amarone te laten gisten, wat resulteert in een rijkere en complexere wijn. Andere appellaties in deze subregio zijn Valpolicella Classico en Recioto, een zoete wijn gemaakt van gedroogde druiven.
Over het wijndomein
Begali is een klein familiebedrijf met ongeveer acht hectare wijngaarden verspreid over de heuvels bij Cengia, een dorp in het hart van Valpolicella. Zowel het werk in de wijngaard als in de wijnkelders wordt onberispelijk onderhouden in hun constante zoektocht naar de hoogste kwaliteit. Opgericht door Giordano Begali tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog gaat dit wijndomein over van de ene op de andere generatie waarbij traditie en innovatie hand in hand samengaan. Deze kwaliteit vind je dan ook meteen terug in elk van hun wijnen. Het wijngaarden van het domein Begali liggen verspreid overheen de heuvels tussen Verona en het Gardameer. Dit familiale domein is gespecialiseerd in de productie van Ripasso en Amarone. Hun wijnen genieten internationaal veel lof.
Extra omschrijving
De Amarone della Valpolicella is de Valpolicella Classico Superiore gemaakt van 100 tot 120 dagen ingedroogde druiven. Dit drogen van de druiven geschiedt direct na de oogst, voor het maken van de wijn. Door het indrogen van de druiven neemt het suikergehalte en hierdoor ook het alcoholgehalte van de wijn toe. De Amarone is een intens robijnrood wijn met granaat reflecties. De geur doet denken aan gedroogde vruchten, als gevolg van het indrogen de druiven, specerijen en tabak. De smaak geeft heerlijke noten van gedroogd fruit, is zeer vol, krachtig, intens en droog. De Amarone heeft een sterke persoonlijkheid, die gemakkelijk 20 jaar kan worden bewaard.