Mineralen uit de bodem?
Om maar meteen een mythe te ontkrachten, mineralen zelf zijn geurloos en ook in grote mate smaakloos. Toch zeker in de concentraties dat ze in wijn aanwezig zijn. Een tweede mythe is dat mineralen door de wijnstok opgenomen worden uit de bodem en zo smaken doorgeven aan de druiven. En dus uiteindelijk ook aan de wijn. Vroeger werd wel eens beweerd dat je de kalk uit de bodems van Chablis ook in de wijn kon proeven. En het klopt ook wel dat Chablis vaak een minerale (en ja, zelfs “krijtachtige”) smaak heeft. Een mooi verhaal dus, maar helaas is de waarheid complexer dan dat.
Mineraliteit is vaak een complex samenspel van factoren, gaande van bepaalde zuren en zouten tot volatiele en vaak reductieve sulfercomponenten. Of soms gewoon een gebrek aan fruitsmaken in de wijn. Toch zien we dat het vaak dezelfde wijnen zijn die als mineraal omschreven worden. Het kan dus geen toeval zijn dat bepaalde omstandigheden waarin druiven groeien aanleiding geven tot minerale wijnen. Toch een uitdrukking van terroir dus?
Een brede term
Mineralteit is voor beginnende (en zelfs gevorderde) wijnliefhebbers een moeilijk te begrijpen term. Als we een wijn proberen te beschrijven gebruiken we vaak metaforen uit ons dagelijkse leven. Een wijn ruikt bv. naar citrus, jasmijn of vanille. Het leren herkennen van geuren in wijn is op zich al niet eenvoudig en vergt wel enige oefening. Hiervoor kan je bv. een wijncursus volgen bij Qualivino. Maar wat is mineraliteit dan? Het is niet echt een term die we in het dagelijkse leven gebruiken.
Mineraliteit kan slaan op bepaalde geuren of een zeker mondgevoel. In het geval van geuren kan een specifiekere omschrijving nuttiger zijn. Is het de stoffige geur van bordkrijt? Is het de geur van pas omgewoelde aarde of natte kiezel? De rokerigheid van tegen elkaar geslagen vuurstenen of zelfs asfalt? Of de ziltige geur van de zee? Het zijn allemaal verschillende geuren die vaak als mineraal omschreven worden. Vaak komen deze geuren naar boven in wijnen met minder fruitige aromas.
Mineraliteit kan ook slaan op de textuur van de wijn. Een kalkachtige of zanderige textuur hebben is vaak terug te brengen naar de tannines in rode wijn. Het is niet echt een “smaak” maar net als bij voedsel beïnvloedt de textuur en het mondgevoel de algemene smaakervaring. En ook naar combinaties met voedsel kunnen wijnen met minerale geuren en smaken vaak interessante resultaten geven. Denk bv. aan de ziltigheid van een oester die een mooie harmonie vormt met een “minerale” Albarino.
Een nuttig begrip
Wijnliefhebbers gebruiken de term “mineraliteit” steeds vaker. Zo krijgen we ook in onze winkel vaker de vraag naar een minerale wijn. Consumenten worden zich steeds meer bewust van hun smaak en voorkeur. Daarom pasten we recent ook onze website aan met extra zoekfuncties zodat je nu ook op smaak kan zoeken, naast bv. druivenras, body van de wijn, etc. Wens je bv. een eerder fruitige wijn, een minerale wijn, of een wijn met een fijne houtsmaak? Dan kan je nu op deze smaken zoeken. Probeer het ook maar eens uit en ontdek de wijnen die het best bij jouw smaak passen.