We zetten ditmaal een regio in de kijker die zeer gekend is, maar vaak niet meteen geassocieerd wordt met wijn: Sicilië. Dit zonovergoten eiland aan de voet van de laars is met 140.000 hectare het grootste wijngebied van Italië. Het wordt getypeerd door tegenstellingen, niet in de laatste plaats op het gebied van de wijnbouw. Grote, hypermoderne wijnbedrijven staan er naast kleine, traditionele wijnboeren: bijna 75% van de wijnbouw is er in handen van coöperaties, maar een groeiend aantal individuele producenten legt zich toe op de productie van Siciliaanse wijnen van hoge kwaliteit.

Sicilië ligt pal in het hart van de Middellandse Zee en heeft een grote geologische rijkdom met zeer vruchtbare lavagrond. Het waren die unieke kwaliteiten die 4000 jaar geleden de eerste wijnbouwers aantrokken vanuit Fenicië. Hierdoor is Sicilië al sinds de oudheid bekend om haar wijn. In 1880 werd de wijnbouw er bijna volledig vernietigd door druifluizen (fylloxera). Aan het begin van de 20e eeuw kon dankzij een resistente kruising met een Amerikaanse wijnrank begonnen worden aan de heropbouw.

De stijl en reputatie van de Siciliaanse wijnen is in de loop der tijden sterk wisse- lend: zo werd het eiland vroeger vaak vereenzelvigd met zoete Muscat-wijn (Pantelleria) en later met versterkte Marsala-wijn. De goedkope massaproductie sinds de heropbouw van de wijnindustrie heeft ook lang een negatieve impact gehad op de reputatie van Sicilië. De laatste tien jaar is hier echter veel verbeterd, onder andere met de invoering van origine-classificaties (DOC) en de inspanningen van vele kleine onafhankelijke wijnbouwers. Vandaag vallen veel mooie wijnen onder de classificaties IGT di Sicilia en IGT Terre Siciliane.

In het Zuiden van Sicilië ligt Menfi, een regio die bekend staat als de Afrikaanse kust van Sicilië vanwege de nabijheid van dit continent. Het landschap streelt er het oog met een azuurblauwe zee en fabelachtige zichten. De regio is gezegend met een mild mediterraans klimaat vol zonneschijn en bescheiden regenval, en veel vruchtbare gronden met maritieme afzettingen. Hier vinden we het wijndomein Mandrarossa terug: één van de gevestigde waarden in de streek. De bezielers trach- ten op een volledig eigentijdse manier een eigen interpretatie te geven aan de Siciliaanse terroir. Zo hebben ze tal van oude, autochtone druivensoorten veredeld (FianoNero d’Avola...) maar combineren ze die met internationale variëteiten (SyrahPetit Verdot, Cabernet sauvignon, ...) om zo hun typische genuanceerde en toegankelijke wijnen te verkrijgen, met delicate aroma’s en frisse toetsen.

Italië
Fiano | Sicilia 2022
Biologisch
Mandrarossa

Fiano | Sicilia 2022

Italië, Sicilië

Een ontdekking uit Sicilië. Wijn op basis van de lokale druivensoort Fiano die opvalt door zijn fris, minerale karakter en speciale aroma's van bloemen (jasmijn), basilicum en pompelmoes.

€ 11,00
Italië
Nero d'Avola | Sicilia 2021
-10%
Mandrarossa

Nero d'Avola | Sicilia 2021

Italië, Sicilië

Smeuïge, rode wijn met intense aroma's van bosvruchten. De zanderige bodems nabij de duinen in combinatie met de afkoeling van de Middellandse Zee creëren de ideale rijpingscondities voor de zuiderse druif Nero d'Avola.

€ 9,90