Syrah Gran Reserva | Chili
Intense rode wijn op basis van Syrah. Wijngaarden die liggen op granietbodems die minstens 110 jaar oud zijn.
Syrah Gran Reserva | Chili
Proefnotitie
Rode bessen, gekonfijte bosvruchten in combinatie met aroma's van chocolade en vanille. Rode wijn die opvalt door zijn sappigheid en toch uiterst fris evenwicht. Een aantrekkelijke mix van diverse aroma's.
Specificaties
-
Jaartal
2019 -
Volume
0,75 L -
Alcohol%
14,0% -
Bewaarpot.
2022 - 2028 -
Serveertemp.
16°C - 18°C -
Artikelcode
CHR03100
Het domein
-
Land
Chili -
Wijnstreek
Aconcagua -
Appellatie
Casablanca Valley -
Domein
Casas des Bosque -
Druiven
100% Syrah
Over het land
Chili is een van de belangrijkste wijnproducerende landen van Zuid-Amerika. Het beslaat een dunne strook langs de westkust van het continent en is de thuisbasis van een breed scala aan terroirs en een even breed scala aan wijnstijlen. De Chileense wijnbouwindustrie wordt op exportmarkten vaak geassocieerd met consistente wijnen van goede waarde, maar er worden ook enkele rode wijnen van wereldklasse gemaakt.
Voor rode wijnen zijn de eerste exportpijlers Bordeaux-variëteiten van Cabernet Sauvignon en Merlot, maar zoals veel nieuwewereldlanden heeft Chili een kenmerkende druivensoort aangenomen; hier is het Carmenère, ooit op grote schaal geteeld in Bordeaux.
Witte wijnaanplantingen worden geleid door Chardonnay - ook geteeld in veel verschillende macroklimaten - die zeer hoge kwaliteitsniveaus kunnen bereiken met, en Sauvignon Blanc. Viognier, Riesling en Semillon behoren tot die rassen die op kleinere schaal worden geteeld.
Over de wijnstreek
Aconcagua Costa is het kustgedeelte van de regio Aconcagua in Chili. Het werd erkend als een aparte DO-appellatie in 2012. Het gebied heeft laten zien een koel klimaat te hebben dat goed geschikt is voor witte variëteiten en Pinot Noir. Syrah en Merlot worden ook gekweekt. Wijnen hebben de neiging om fris en knapperig te zijn met een grote aromatische intensiteit. Dit alles in contrast met het binnenland van de Aconcagua-vallei, waar de temperaturen hoger zijn en Carmenère en andere Bordeaux-variëteiten op de voorgrond staan.
Over de appellatie
De regio is relatief nieuw naar Chileense normen. De eerste wijngaarden van Casablanca Valley werden geplant in de jaren 1980 tijdens de heropleving van de Chileense wijnindustrie. Uitbreiding van wijngaarden rond de industriestad Casablanca volgde, en wijnstokken domineren nu het landschap van de vallei.
Over het wijndomein
De Cuneo-familie, met Italiaanse roots, stichtte Casas del Bosque in 1993 in de prachtige Casablanca-vallei, op 70 km van de Chileense hoofdstad Santiago en 40 km van de haven van Valparaiso (UNESCO-werelderfgoed). De wijngaard van 189 hectare is gewijd aan koelklimaatvariëteiten zoals Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Pinot Noir, Syrah, Malbec en Cabernet Franc. Casas del Bosque produceert 1,3 miljoen flessen wijn, exporteert wereldwijd en heeft 40% van de verkoop op de lokale markt. De vulkanische bodems, met rode klei over graniet, geven unieke smaakaccenten. Casas del Bosque is een toonaangevende wijnmakerij in de Casablanca-vallei, trekt duizenden toeristen aan en bied een onderscheidende eetervaring in het restaurant Tanino. De filosofie draait om excellentie, duurzaamheid en respect voor terroir, wat resulteert in karaktervolle wijnen. De Cuneo-familie streeft naar het wereldwijd promoten van hoogwaardige, duurzame wijnen uit de Casablanca-vallei en het versterken van de reputatie van Chili in de wijnindustrie.
Extra omschrijving
Deze wijnstreek is nog erg jong en tot 25 jaar geleden groeide in Casablanca geen enkele wijnstok. De plotselinge opleving kwam toen men zich bewust werd van de mogelijkheden van de gematigde streken, waar frisse, fijne wijnen worden gemaakt met een mooie balans. De wijnstreek beslaat vandaag de dag ruim 4000 hectare dicht bij de kust tussen Santiago en de havenstad Valparaiso. Het klimaat wordt beïnvloed door de Stille Oceaan, die de wijngaarden s'ochtends in een nevel hult. Voor deze wijn selecteert het domein zijn beste Syrah druiven dankzij een manuele oogst. De wijn krijgt een lagering van maar liefst 11 maanden op Franse eikenhoutenvaten.