Wine Enthousiast
Corton Charlemagne Grand Cru | Chardonnay
Een ronduit schitterende Grand Cru, afkomstig van een 50 jaar oude wijngaard op 15 are, die overtuigt met zijn stralende kleur, expressieve aroma’s en zijn rijke smaak. De frisse aciditeit geeft een levendige dynamiek aan de elegante afdronk van deze Bourgogne met een bewaarpotentieel tot wel 25 jaar.
Corton Charlemagne Grand Cru | Chardonnay
Beoordelingen
-
Wine Enthousiast
90
Proefnotitie
Deze wijn heeft een complexe neus met aroma’s van lindebloesem, honing en kruidnagel. In de mond is hij vol en soepel, met een prachtige mineraliteit die zorgt voor een harmonieuze en bijzonder lange afdronk.
Lekker bij
- Gevogelte
- Kazen (gerijpt)
- Schaaldieren
- Visgerechten
Specificaties
-
Jaartal
2022 -
Volume
0,75 L -
Alcohol%
13,5% -
Bewaarpot.
2025 - 2050 -
Serveertemp.
12°C - 14°C -
Artikelcode
CTN01022
Het domein
-
Land
Frankrijk -
Wijnstreek
Bourgogne -
Appellatie
Corton Charlemagne Grand Cru -
Domein
Domaine Manuel Olivier -
Druiven
100% Chardonnay
Meer over deze wijn
Keizer Karel de Grote bezat een wijngaard op de heuvel van Corton, die hem zijn favoriete rode wijn opleverde. De overvloedige hoeveelheden wijn die hij dronk, lieten steeds duidelijker vlekken achter op zijn witter wordende baard. Daarom kreeg hij de bijnaam 'de keizer met de bloeiende baard'. Zijn vrouw, Liutgarde, vond deze vlekken ongepast voor zijn status en overtuigde hem om witte wijn te drinken. Hij liet daarom een deel van de wijngaard herplanten met witte druivenrassen.
Over het land
Als men aan wijn denkt, denken de meeste mensen nog steeds aan Frankrijk als het wijnland bij uitstek. Met gerenommeerde historische regio's als de Bordeaux, Bourgogne & de Rhône vormt Frankrijk toch de basis van de classificatie van wijn. Zoveel wijntechnieken, kennis, druivenrassen & stijlen vormen de basis van de wijnbouw in andere landen. Door de verscheidenheid aan ondergrond, klimaat, druif en methoden kan je als wijnliefhebber altijd wel iets vinden. Vergeet daarbij ook zeker de minder bekende regio's, zoals het Zuidwesten, de Languedoc of de Elzas niet.
Over de wijnstreek
Al meer dan 2000 jaar verbouwt men in Bourgogne druiven. Wijnbouw is hier dan ook een cultuur die de generaties overschrijdt. Deze regio wordt gekenmerkt door een zeer rijke geologische geschiedenis die resulteert in een lappendeken van verschillende ondergronden. Chardonnay en Pinot noir zijn twee nobele druivensoorten die de subtiliteit hebben om deze eigenschappen juist te vertalen in het glas.
Bourgogne is de wijnregio bij uitstek waar het begrip "terroir" pas echt tot leven komt. De combinatie van geologische breuklijnen, klimatologische factoren en eeuwen van menselijke wilskracht maken dat men hier enkele van de mooiste wijnen ter wereld kan terug vinden.
Over de appellatie
Corton-Charlemagne is een Grand Cru-appellatie voor witte wijnen, voornamelijk Chardonnay, geproduceerd in een groot deel van het bovenste gedeelte van de ovaalvormige montagne de Corton heuvel, in de regio Côte de Beaune in Bourgondië. Corton-Charlemagne wordt beschouwd als een van de beste witte wijnen van Bourgogne en staat bekend om zijn combinatie van fruitsmaken (vijgen en gebakken peren) en mineraal karakter (vuursteen) - de laatste komt vooral voor in wijnen uit de koelere westelijke hellingen.
Over het wijndomein
De familiewijngaard van Manuel Olivier bevindt zich in het gehucht Corboin, een gebied bekend om wijn en zwarte bessen, gelegen op de hooggebieden van Nuits-Saint-Georges en Vosne-Romanée.
Afkomstig uit een familie van vier generaties van boeren en landbouwers, toonde Manuel al op jonge leeftijd een bijzondere interesse en aanleg voor wijn. Hij werkte op de boerderij van zijn ouders, producenten van klein rood fruit en Cassis de Bourgogne, maar zijn ambities lagen elders. Op slechts 20-jarige leeftijd maakte hij zijn eerste wijn. Vijf jaar later realiseerde hij zijn droom en vestigde zich als wijnmaker in het kleine gehucht waar hij was opgegroeid.
Hij begon bescheiden met enkele hectares wijngaarden in de Hautes Côtes de Nuits en bouwde het domein verder uit. Trouw aan zijn wortels blijft de familiewijngaard klein rood fruit produceren en organiseert men elke zomer een vrije pluk.
In 2005 verwierf het domein wijngaarden in de Côte de Nuits en in de Côte de Beaune. In de loop der jaren is het domein zo verder uitgegroeid en is het assortiment wijnen vervolledigd met regionale appellations, Crémants, Villages, Premiers Crus en Grands Crus.
Het maken van wijn begint voor Manuel Olivier met kwaliteitsdruiven, daarom werkt het domein nauwgezet en milieuvriendelijk. Om de gronden voor toekomstige generaties te behouden, doet men aan duurzame wijnbouw: het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt beperkt en er wordt gras gezaaid tussen de rijen wijnstokken om de ontwikkeling van micro-organismen in de bodem te bevorderen.