Volgens statistieken van het Observatoire Mondial du Rosé drinkt de gemiddelde Belg jaarlijks 5,6 liter rosé. België telt hiermee de derde hoogste rosé consumptie per inwoner, na Frankrijk en (enigszins verrassend) Argentinië. Terwijl de globale wijnmarket een lichte daling kende de voorbije 10 jaar steeg de rosé markt met 14% wereldwijd.

Toch blijkt de keuze voor een goede rosé  niet zo makkelijk omwille van het groot aantal stijlen, regio’s en druivenrassen. In de supermarkt gaan consumenten vaak af op het etiket of de promotie van de week, maar bij Wijnhandel Qualivino geven we onze klanten graag persoonlijk advies. We hebben dan ook een diverse selectie rosé wijnen met voor elk wat wils. Met als belangrijkste criterium uiteraard dat wijn simpelweg lekker is, zowel voor zomers drinkplezier als begeleider bij een maaltijd.

Provence

Het mag geen verrassing zijn dat Frankijk hét land bij uitstek is voor rosé productie. Maar liefst 28% van alle rosé wijn wordt hier gemaakt. Bekendst is natuurlijk de Provence regio waar een lichte en fruitige stijl van rosé wijnen gemaakt wordt op basis van de lokale duivenrassen. Een mooi voorbeeld is Rollier de La Martinette, een complexe blend van Cinsault, Grenache, Syrah, en de vergeten Tibouren druif. Deze wijn past perfect bij lichte gerechten zoals salades of een carpaccio van vis. Wil je meer complexiteit en body? Proef dan zeker eens hun topcuvée La Martinette die je kan inzetten bij diverse Mediterraanse gerechten. De stijlvolle fles met glazen stop kan je bovendien nog herbruiken als waterkaraf!

Een ander domein in deze regio is Château des Muraires gelegen in het hart van de Provence streek tussen Nice en Aix-en-Provence. Eigenaar Bernard Magrez drukt met zijn visie een duidelijke stempel op de kwaliteit en de finesse van de rosé wijnen die dit kleine maar hoogstaande domein aflevert. Douce Vie  is een blend van Grenache, Cinsault en Syrah: een perfecte uitdrukking van de speelse Provence rosé stijl. Séduction is (zoals de naam al laat vermoeden) nog verleidelijker. De 50% Cinsault in de blend geeft de wijn een zeer elegant karakter. Drink deze wijnen bij tapas of een koude schotel van vis en schaaldieren.

Foto: Château La Martinette

Languedoc

Ook in de Languedoc vinden we een gelijkaardig zuiders klimaat dat zich uitstekend leent voor het maken van sappige rosé wijnen. L’Ecume van Château La Negly in La Clape is uitstekend bij salades, groentenschotels en kip. 

Andere Franse regio’s

Rosé wijn wordt in zowat alle Franse regio’s gemaakt, al verschillen de druivenrassen en stijl wel telkens. Bv. op ons eigen wijndomein Château Les Donats in Bergerac gebruiken we de "Bordelese" druivenrassen. Vooral Cabernet Franc leent zich uitstekend voor rosé wijnen omwille van het frisse rode fruit en de florale aroma’s. Aangevuld met Malbec voor extra body vormt dit de perfecte blend voor Donats Rosé, een fruitige passe-partout rosé. Bellerose is daarentegen een 100% Cabernet Franc rosé met een meer elegante en minerale textuur omwille van zijn vergisting en opvoeding op cement met indogene gisten.

In Sancerre wordt dan weer de Pinot Noir druif gebruikt, zowel voor rosé en rode wijnen (naast uiteraard Sauvignon Blanc voor wit). Als je even genoeg hebt van het speelse en fruitige van Provence rosé, dan ben je bij de minerale en levendige rosé van Raimbault Pineau aan het goede adres.

Buiten Frankrijk

Spanje is de tweede grootste producent van rosé wijnen in Europa, en hier wordt vooral de Grenache druif gebruikt. "Garnacha" is oorspronkelijk afkomstig uit Aragon, maar is aangeplant doorheen gans Spanje, want het is een druif die uitstekend aangepast is aan een warm en droog klimaat. Het smaakprofiel van rood fruit en kruidigheid leent zich ook perfect voor het maken van (een vaak wat vollere) rosé wijn. In het Catalaanse Terra Alta maakt Nuria Altès de zeer elegante Rosat Special Edition op basis van Grenache, bovendien biologische gecertificeerd. Een florale en kruidige rosé die het zeer goed doet bij een zomerse barbecue.

Een recente nieuwkomer is ons gamma is de rosé van Domaine Moropoulos in Griekenland. Deze hoogst originele wijn is gemaakt op basis van Moschofilero, die vooral voor witte wijnen gebruikt wordt. Deze druif heeft echter een lichtroze schil waardoor er ook rosé van kan gemaakt worden. De wijn heeft een zeer aromatisch karakter met florale en exotische aroma’s, waardoor hij zeer goed past bij Oosterse gerechten.

Kan je niet kiezen welke rosé te proeven? Kies dan onze rosé wijnbox en laat je verrassen!

WIJNBOX ROSE
€ 40,00