Hoe ontstaat een kurksmaak

Kurksmaak ontstaat door een chemische verbinding. Deze verbinding kan worden gemaakt tussen schimmels en bacteriën uit de kurkbast. Een andere mogelijkheid zijn schimmels en bacteriën op de plek waar de wijn geproduceerd wordt. Bijvoorbeeld de wijn vaten of het verpakkingsmateriaal. Het kan ook ontstaan in de fles zelf door een verkeerde manier van schoonmaken. De chemische verbinding die tot stand komt heet trichlooranisol, ook wel afgekort als TCA. Deze chemische reactie komt in de wijn terecht waardoor de wijn de onaangename reuk en smaak van kurk krijgt.

De kurken werden voor 1996 standaard gesteriliseerd met chlooroplossingen. Uit testresultaten is gebleken dat hierdoor vaak de chemische verbinding ontstaat. Tegenwoordig mag dit middel hier niet meer voor gebruikt worden en kiest men voor een reiniging met waterstofperoxide. De hygiëne regels bij de productie van wijn zijn de afgelopen jaren verscherpt. De vaten waar de wijnen in bewaard worden en de flessen waar de wijn ingaat, staan onder strengere controle. De kans dat er kurksmaak ontstaat, is hierdoor veel minder geworden. Ook het gebruik van schroefdoppen kent een sterke opkomst. Het ontstaan van kurksmaak door de kurk zelf is bij de schroefdopflessen in elk geval uitgesloten. 

Hoe herken je een kurksmaak

Een kurksmaak is heel makkelijk te herkennen. De wijn ruikt zuur, muf en heeft een zure, chemische en sterke nasmaak. Kurk in de fles maakt de wijn ondrinkbaar. Naast de slechte smaak is het ook niet goed voor de gezondheid. De wijn is ondrinkbaar en zorgt vaak voor hoofdpijn de volgende dag. Ben je er toch niet helemaal zeker van dat de wijn daadwerkelijk een kurksmaak heeft, dan kan je de wijn testen door hem over te schenken in een glazen karaf. Nare luchtjes zoals mufheid, kunnen op deze manier vrijkomen door de toevoer van lucht.

Contacteer ons gerust voor meer informatie.