• Levering in 2 à 4 dagen
  • Gratis levering vanaf 75 euro
  • Bel voor advies 0472/74.18.24

9,8115 Beoordelingen

    22 / May / 2017

    Wat is demi-sec?

    Met de naam "demi-sec" wordt een bepaald type champagne aangeduid. "Demi-sec" betekent "halfdroog" en is een door de Franse wet beschermde term. Demi-sec champagne wordt vaak gebruikt in combinatie met kaas, fruit of lichtzoete desserts. Of een champagne demi-sec is of niet hangt af van wat er gebeurt na het zogenaamde ontgisten. Naast demi-sec champagnes zijn er ook nog andere soorten champagne.

    Wat is demi-sec?
    WIJNBLOG

    Na de ontgisting...

    Champagne produceren is een lang proces. Aan het einde van dat productieproces worden dode gistcellen verwijderd. Dit wordt ontgisting, "dégorgement" op z'n Frans, genoemd. Na dit proces, dat op verschillende manieren kan worden gedaan, wordt de champagne gezoet (champagne is van zichzelf behoorlijk zuur!) en de door de ontgisting verloren gegane champagne aangevuld. Dit gebeurt met zogenaamde liqueur d'expédition. In deze liqueur zit een bepaalde hoeveelheid (riet)suiker. Als een champagne tussen de 35 gram en 50 gram suiker per liter bevat, wordt deze demi-sec genoemd. Zoals met elke wijn bestaan er goede en minder goede demi-sec champagnes. Soms wordt het zoeten namelijk gedaan om een inferieure smaak (te veel zuur, geen goede smaakbalans) te verdoezelen met de suiker. Een demi-sec champagne hoeft overigens niet per se wit te zijn, rosé demi-sec champagne bestaat ook.


    Andere soorten champagne

    Zoals de Franse wet de term "demi-sec" beschermt, schrijft ze ook voor welke benaming bij welke dosage hoort. Zo is een "doux" champagne heel zoet (deze champagne bevat per liter 50 gram suiker of zelfs nog meer). Dit type komt niet heel veel voor. Iets minder zoet is de demi-sec champagne, en de zogenaamde "sec" champagne is nog iets droger (tussen de 17 en 35 gram suiker per liter). Champagnes die per liter tussen de 12 en 20 gram suiker bevatten, worden "extra sec" genoemd. Verder bestaat er ook nog het onderscheid "brut" en "extra brut", waarbij "brut" hoort bij een dosage van minder dan 15 gram suiker en "extra brut" bij een dosage van minder dan 2 gram suiker per liter. Samengevat (van zoet naar droog):

     

    - Doux: meer dan 50 gram suiker per liter champagne

    - Demi-sec: tussen de 35 en 50 gram suiker per liter champagne

    - Sec: tussen de 17 en 35 gram suiker per liter champagne

    - Extra sec: tussen de 12 en 20 gram suiker per liter champagne 

    - Brut: minder dan 15 gram suiker per liter champagne

    - Extra brut: minder dan 2 gram suiker per liter champagne 

     

     

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Cool Climate Wines
      04 / Jan / 2023

      22 / May / 2017

      Cool Climate Wines

    • Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?
      19 / Dec / 2022

      22 / May / 2017

      Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?

    • Wat is mineraliteit in wijn?
      07 / Dec / 2022

      22 / May / 2017

      Wat is mineraliteit in wijn?

    • Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?
      07 / Dec / 2022

      22 / May / 2017

      Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?

    • Decanteren of karafferen
      07 / Dec / 2022

      22 / May / 2017

      Decanteren of karafferen

    • Hoe proef je dat je wijn niet goed is?
      14 / Nov / 2022

      22 / May / 2017

      Hoe proef je dat je wijn niet goed is?

    • Hoe bewaar je wijn het allerbeste?
      04 / Oct / 2022

      22 / May / 2017

      Hoe bewaar je wijn het allerbeste?

    • Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?
      31 / May / 2022

      22 / May / 2017

      Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?

    • Welke wijn bij asperges?
      08 / Apr / 2022

      22 / May / 2017

      Welke wijn bij asperges?

    • Mythes rond champagne en wijn; waar of niet waar?
      06 / Apr / 2022

      22 / May / 2017

      Mythes rond champagne en wijn; waar of niet waar?

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
    QUALIVINO / - Reviews @
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »