
VIVINO
Barbera d'Alba 2023
De Massolino Barbera d'Alba 2023 komt van een van de toonaangevende producenten in de Langhe-regio en is een perfect voorbeeld van de kracht en elegantie die de Barbera-druif kan bieden. De druiven groeien in de beroemde wijngaarden van Massolino, waar de combinatie van hoogte en bodemtype resulteert in een wijn met levendige zuurgraad, rijpe fruitsmaken en een fijne balans. Deze wijn biedt een moderne maar klassieke interpretatie van Barbera, met een intens aroma van zwarte kersen en subtiele kruiden, die een perfecte afspiegeling is van het terroir.

Barbera d'Alba 2023
Beoordelingen
-
VIVINO
3,9
Proefnotitie
Deze Barbera d'Alba heeft een diepe robijnrode kleur en opent met aroma’s van rijpe zwarte kersen, bramen en een vleugje viooltjes. Op de achtergrond zijn er kruiden en een hint van specerijen, wat de complexiteit verhoogt. In de mond is de wijn medium-bodied, met een levendige zuurgraad die de fruitigheid balanceert. De tannines zijn subtiel, wat zorgt voor een zijdezachte textuur. De afdronk is lang, met een verfrissend karakter dat uitnodigt tot nog een slok.
Lekker bij
- Kazen (gerijpt)
- Pasta
- Vlees (gegrild)
Specificaties
-
Jaartal
2023 -
Volume
0,75 L -
Alcohol%
14,0% -
Bewaarpot.
2024 - 2028 -
Serveertemp.
18°C - 20°C -
Artikelcode
ITR01023
Het domein
-
Land
Italië -
Wijnstreek
Piëmonte -
Appellatie
Barbera d'Alba -
Domein
Massolino -
Druiven
100% Barbera

Over het land
Italië vecht al jaren met Frankrijk voor de titel van land met de meeste wijnproductie. De Italiaanse wijnen zijn zo verscheiden als het land zelf, met vele regio's met hun eigen typische stijlen en druiven. Als resultaat zijn er meer dan 300 officiëel erkende wijnzones en een miljoen wijnproducenten. Waar er in Italië na de tweede wereldoorlog veel focus lag op bulkwijnen, is de kennis en kunde van de Italiaanse wijnmakers gigantisch gegroeid. Als gevolg is er praktisch in elke regio in Italië wel typische, kwaliteitsvolle wijn te vinden. Een waar paradijs voor de wijnliefhebber!
Over de wijnstreek
Piëmonte is zonder twijfel de meest verfijnde wijnregio van Italië. Het wordt vaak ook omschreven als het culinaire hart van Italië. Deze adembenemende, heuvelige streek bevindt zich in het noordwesten tussen de Middellandse Zee en de Alpen. Deze regio telt in totaal 18 DOCG appellaties waaronder de gerenomeerde namen zoals Barbaresco en Barolo.
De wijnregio beslaat in totaal 5 subregio's: Canavese, Colline Novaresi, Coste della Sesia , Langhe en Monferrato
Over de appellatie
Barbera-wijnen zijn afkomstig uit de geronommeerde Noord-Italiaanse regio Piemonte en worden gemaakt van de gelijknamige autochtone Barbera druif. Het zijn wijnen van hoge kwaliteit, met een mooie fruitigheid en elegantie en veel minder tannine dan Nebbiolo, de andere bekende druif uit Piemonte.
Over de subregio
De Langhe, in Piëmont, Italië, is een heuvelachtige streek tussen de Tánaro en Bórmida rivieren. Dorpen liggen op heuvelruggen met diepe dalen ertussen. Het noorden, Bassa Langa, heeft heuvels tot 600 m met wijngaarden in dorpen als Barolo en Barbaresco. Het zuiden, Alta Langa, bereikt hoogtes tot 896 m. Hier groeien hazelnoten, fruit en truffels, en staan kazen bekend.
Over het wijndomein
Massolino Vigna Rionda, een familiewijnhuis dat zijn wortels heeft in de Langhe regio, produceert al wijnen sinds 1896. Het landgoed heeft een rijke geschiedenis en is overgestapt van gemengde landbouw naar de productie van kwaliteitswijnen. Barolo en Barbaresco maken deel uit van het familiale erfgoed. Ze waarderen hun wijngaarden en de verschillende terroirs en produceren klassieke Barolo en Barbaresco wijnen, maar ook single vineyard crus zoals Vigna Rionda, Margheria, Parafada, Parussi en Albesani. De focus ligt op het respecteren van het land en de wijngaarden, zodat er een connectie is van druif tot glas. Ze zijn onlangs uitgebreid naar de productiezone van Barbaresco. Massolino Vigna Rionda is een familiebedrijf, met vier generaties die bijdragen aan hun wijnbouwerfgoed. Hun filosofie is gericht op het behoud van de essentie van de druif en het terroir, waarbij de unieke kenmerken van elke wijngaard tot hun recht komen.
Extra omschrijving
De druiven worden met de hand geplukt uit de wijngaarden in de Langhe, op een hoogte van ongeveer 330 meter. De fermentatie gebeurt in roestvrijstalen tanks bij gecontroleerde temperaturen van 31-33°C, gevolgd door malolactische fermentatie. De wijn rijpt kort in roestvrijstalen vaten, wat de fruitige eigenschappen van de Barbera-druif benadrukt zonder het gebruik van hout te verstoren. Het resultaat is een wijn die levendig en fris blijft, met een zuivere expressie van het druivenras.