Jancis Robinson
Nebbiolo | Langhe 2021
Deze pure Nebbiolo belichaamt de harmonie en het geraffineerde karakter van Massolino, met een elegantie die de iets lichtere structuur van bijvoorbeeld een Barolo mooi compenseert. Na 12 maanden rijping in grote eikenhouten vaten onthult deze wijn frisse tonen van viooltjes en rood fruit, die met de jaren in de fles complexe secundaire aroma's ontwikkelen. Een rode wijn met een volle, harmonieuze smaak, goede intensiteit en opvallende drinkbaarheid. Het resultaat van veel inzet zowel in de wijngaard als in de wijnkelder.
Nebbiolo | Langhe 2021
Beoordelingen
-
Jancis Robinson
17/20
Proefnotitie
Delicate en aanlokkelijke aroma's van aardbeien en viooltjes met een lichte complexe ondertoon afkomstig van de rijping op eikenhouten vaten. Een harmonieuze aanzet in de mond met een elegantie die de wijn toegankelijker en lichter maakt dan de klassieke Barolo's.
Lekker bij
- Gevogelte
- Groenteschotels
- Wild
Specificaties
-
Jaartal
2021 -
Volume
0,75 L -
Alcohol%
13,0% -
Bewaarpot.
2024 - 2032 -
Serveertemp.
18°C - 20°C -
Artikelcode
ITR01321
Het domein
-
Land
Italië -
Wijnstreek
Piëmonte -
Appellatie
Langhe -
Domein
Massolino -
Druiven
100% Nebbiolo
Over het land
Italië vecht al jaren met Frankrijk voor de titel van land met de meeste wijnproductie. De Italiaanse wijnen zijn zo verscheiden als het land zelf, met vele regio's met hun eigen typische stijlen en druiven. Als resultaat zijn er meer dan 300 officiëel erkende wijnzones en een miljoen wijnproducenten. Waar er in Italië na de tweede wereldoorlog veel focus lag op bulkwijnen, is de kennis en kunde van de Italiaanse wijnmakers gigantisch gegroeid. Als gevolg is er praktisch in elke regio in Italië wel typische, kwaliteitsvolle wijn te vinden. Een waar paradijs voor de wijnliefhebber!
Over de wijnstreek
Piëmonte is zonder twijfel de meest verfijnde wijnregio van Italië. Het wordt vaak ook omschreven als het culinaire hart van Italië. Deze adembenemende, heuvelige streek bevindt zich in het noordwesten tussen de Middellandse Zee en de Alpen. Deze regio telt in totaal 18 DOCG appellaties waaronder de gerenomeerde namen zoals Barbaresco en Barolo.
De wijnregio beslaat in totaal 5 subregio's: Canavese, Colline Novaresi, Coste della Sesia , Langhe en Monferrato
Over de appellatie
Langhe is een brede regionale wijnbenaming die de heuvelachtige subregio ten oosten van de rivier de Tanaro en ten zuiden van Alba, in de provincie Cuneo . Het gebied omvat enkele van de grote appellaties van Piemonte en tal van topproducenten van Barolo en Barbaresco maken ook wijnen onder het Langhe-label. De naam "Langhe" is de meervoudsvorm van "langa" – een lokaal woord voor een lange, laaggelegen heuvel.
Over het wijndomein
Massolino Vigna Rionda, een familiewijnhuis dat zijn wortels heeft in de Langhe regio, produceert al wijnen sinds 1896. Het landgoed heeft een rijke geschiedenis en is overgestapt van gemengde landbouw naar de productie van kwaliteitswijnen. Barolo en Barbaresco maken deel uit van het familiale erfgoed. Ze waarderen hun wijngaarden en de verschillende terroirs en produceren klassieke Barolo en Barbaresco wijnen, maar ook single vineyard crus zoals Vigna Rionda, Margheria, Parafada, Parussi en Albesani. De focus ligt op het respecteren van het land en de wijngaarden, zodat er een connectie is van druif tot glas. Ze zijn onlangs uitgebreid naar de productiezone van Barbaresco. Massolino Vigna Rionda is een familiebedrijf, met vier generaties die bijdragen aan hun wijnbouwerfgoed. Hun filosofie is gericht op het behoud van de essentie van de druif en het terroir, waarbij de unieke kenmerken van elke wijngaard tot hun recht komen.
Extra omschrijving
Een stijlvolle wijn op basis van de druivensoort Nebbiolo uit de prachtige wijnregio Langhe. Deze heuvelachtige regio in Noord-Italië staat geklasseerd als Unesco werelderfgoed en zijn naam verwijst naar een oud dialect Mons Langa. Dankzij zijn landschappen, wijngaarden en wijnbouwtradities die voortkomen uit een lange geschiedenis. Nebbiolo is hier meester en dankt zijn naam aan het Italiaans voor 'mist' (Nebbia). Deze mist vormt zich tussen de heuvels in de maand oktober wanneer er geoogst dient te worden. Een normale druif zou dan beschimmelen maar Nebbiolo met zijn harde schil gedijt hier perfect.