
Wine Enthousiast
Chambolle-Musigny | Pinot Noir
De Côte de Nuits staat bekend om de kracht en structuur van de wijnen die hier geproduceerd worden. Een uitzondering hierop is Chambolle, dat wijnen biedt met een ander karakter, waarbij finesse en subtiliteit op elegante wijze de structuur omarmen. Zo ook met deze schitterende rode wijn van Manuel Olivier.

Chambolle-Musigny | Pinot Noir
Beoordelingen
-
Wine Enthousiast
93
Proefnotitie
Fijne en verleidelijke neus met fruitige en bloemige aroma’s. Aangename aanzet, met dichte tannines in de mond, en een aanhoudende, delicate finale.
Lekker bij
- Kazen (gerijpt)
- Vleesgerechten
- Vlees (lamsvlees)
Specificaties
-
Jaartal
2022 -
Volume
0,375 L -
Alcohol%
13,0% -
Bewaarpot.
2025 - 2038 -
Serveertemp.
16°C - 18°C -
Artikelcode
CMR23022
Het domein
-
Land
Frankrijk -
Wijnstreek
Bourgogne -
Appellatie
Chambolle-Musigny -
Domein
Domaine Manuel Olivier -
Druiven
100% Pinot noir

Over het land
Als men aan wijn denkt, denken de meeste mensen nog steeds aan Frankrijk als het wijnland bij uitstek. Met gerenommeerde historische regio's als de Bordeaux, Bourgogne & de Rhône vormt Frankrijk toch de basis van de classificatie van wijn. Zoveel wijntechnieken, kennis, druivenrassen & stijlen vormen de basis van de wijnbouw in andere landen. Door de verscheidenheid aan ondergrond, klimaat, druif en methoden kan je als wijnliefhebber altijd wel iets vinden. Vergeet daarbij ook zeker de minder bekende regio's, zoals het Zuidwesten, de Languedoc of de Elzas niet.
Over de wijnstreek
Al meer dan 2000 jaar verbouwt men in Bourgogne druiven. Wijnbouw is hier dan ook een cultuur die de generaties overschrijdt. Deze regio wordt gekenmerkt door een zeer rijke geologische geschiedenis die resulteert in een lappendeken van verschillende ondergronden. Chardonnay en Pinot noir zijn twee nobele druivensoorten die de subtiliteit hebben om deze eigenschappen juist te vertalen in het glas.
Bourgogne is de wijnregio bij uitstek waar het begrip "terroir" pas echt tot leven komt. De combinatie van geologische breuklijnen, klimatologische factoren en eeuwen van menselijke wilskracht maken dat men hier enkele van de mooiste wijnen ter wereld kan terug vinden.
Over de appellatie
Het was niet eerder dan in 1878 dat de gemeente Chambolle toestemming kreeg om de naam van haar beroemdste 'climat', Musigny (gelegen boven de Clos de Vougeot), aan haar naam vast te plakken. Chambolle-Musigny, een voormalig leengoed van het klooster van Cîteaux en telt twee grand cru's. De rode wijnen van Chambolle-Musigny zijn eleganter dan die van Chambertin. Door hun zachtheid en bewonderenswaardige bouquet worden ze wel tot de meest verfijnde en elegante wijnen van de Côte de Nuits gerekend.
Over de subregio
Côtes de Nuits in Bourgogne, Frankrijk, is beroemd om zijn verfijnde rode wijnen, voornamelijk van de Pinot Noir-druif. Hier vind je enkele van 's werelds beste wijngaarden en wijnhuizen, waaronder prestigieuze Grand Cru-locaties. De wijnen staan bekend om hun elegantie, complexiteit en bewaarpotentieel.
Over het wijndomein
De familiewijngaard van Manuel Olivier bevindt zich in het gehucht Corboin, een gebied bekend om wijn en zwarte bessen, gelegen op de hooggebieden van Nuits-Saint-Georges en Vosne-Romanée.
Afkomstig uit een familie van vier generaties van boeren en landbouwers, toonde Manuel al op jonge leeftijd een bijzondere interesse en aanleg voor wijn. Hij werkte op de boerderij van zijn ouders, producenten van klein rood fruit en Cassis de Bourgogne, maar zijn ambities lagen elders. Op slechts 20-jarige leeftijd maakte hij zijn eerste wijn. Vijf jaar later realiseerde hij zijn droom en vestigde zich als wijnmaker in het kleine gehucht waar hij was opgegroeid.
Hij begon bescheiden met enkele hectares wijngaarden in de Hautes Côtes de Nuits en bouwde het domein verder uit. Trouw aan zijn wortels blijft de familiewijngaard klein rood fruit produceren en organiseert men elke zomer een vrije pluk.
In 2005 verwierf het domein wijngaarden in de Côte de Nuits en in de Côte de Beaune. In de loop der jaren is het domein zo verder uitgegroeid en is het assortiment wijnen vervolledigd met regionale appellations, Crémants, Villages, Premiers Crus en Grands Crus.
Het maken van wijn begint voor Manuel Olivier met kwaliteitsdruiven, daarom werkt het domein nauwgezet en milieuvriendelijk. Om de gronden voor toekomstige generaties te behouden, doet men aan duurzame wijnbouw: het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt beperkt en er wordt gras gezaaid tussen de rijen wijnstokken om de ontwikkeling van micro-organismen in de bodem te bevorderen.
Extra omschrijving
Fermentatie: 50% van de hele druiven wordt onderin de vat geplaatst, terwijl de andere 50% wordt ontsteeld en aan de vat wordt toegevoegd. Na een koude maceratie van een week, gevolgd door fermentatie met inheemse gisten, vindt de fermentatie plaats gedurende 5 tot 6 weken bij 30°C. Tijdens deze periode worden er dagelijks pigeages (het onderdompelen van de schillen) en remontages (het terugpompen van de wijn) uitgevoerd, afhankelijk van de resultaten van de dagelijkse proeverijen.
Opvoeding: De wijn rijpt 18 maanden op fijne droesem in eiken vaten. Het rijpingshout bestaat uit 30% nieuwe vaten, 30% vaten die al één keer gebruikt zijn, en 30% vaten ouder dan drie jaar. De vaten zijn gemaakt van Allier- en Vosges-eiken en hebben een langzame, lichte en diepe stookbehandeling ondergaan.