De herkomst

Dit is een eerste belangrijk verschil. Cava is afkomstig uit Spanje, en meer dan 95% van alle Cava wordt in de Penedès streek in Catalonië gemaakt, alhoewel Cava ook in enkele andere regio’s in Spanje mag gemaakt worden. Prosecco daarentegen wordt in het noordoosten van Italië geproduceerd, in een gebied rond de stad Treviso.

Beide types schuimwijnen worden dus in een zuiders land gemaakt, dat door zijn warme en eerder droge klimaat uitstekend geschikt is voor het telen van druiven. Toch zijn beide gebieden in het noorden van het land gelegen, waar de temperaturen over het algemeen gematigder zijn en dus beter geschikt voor het maken van frisse witte wijnen en schuimwijnen.

De methode

Dit is misschien wel het belangrijkste verschil. Schuimwijnen ondergaan over het algemeen een tweede vergisting om de bubbels aan te maken. Hierbij worden resterende (vaak toegevoegde) suikers in de wijn omgezet in koolzuurgas en alcohol. Bij Cava gebeurt deze tweede vergisting in de fles (net zoals bij Champagne) terwijl dit bij Prosecco in een grote tank onder druk (ook wel autoclaaf genoemd) plaatsvindt en de wijn daarna onder druk wordt gebotteld. Men spreekt in het geval van Cava ook wel over de méthode traditionelle  terwijl men bij Prosecco spreekt over de méthode cuve close, ook genoemd naar Charmat of Martinotti die als eersten met deze techniek experimenteerden in respectievelijk Frankrijk en Italië.

Bij Cava blijft de wijn nog voor minstens 9 maanden in de fles samen met de gistresten van de tweede vergisting. In het Franse spreekt men van een veroudering “sur lie” en tijdens deze periode breken de gistresten langzaam af, en blijven in contact met de wijn, wat zorgt voor extra smaken en complexiteit. De méthode traditionelle wordt dan ook als de meest kwalitatieve methode beschouwd om schuimwijn te maken. Dit vertaalt zich typisch in aroma’s van broodgist en brioche. Hoe langer het contact met de gistresten, hoe complexer de wijn. Bv. onze Cava De Pró rust 15 maanden op de gistresten, wat langer is dan de gemiddelde Cava.

Bij Prosecco is het contact met de gistresten veel korter of niet bestaande. Daar zorgt de tweede vergisting vooral voor het vormen van de bubbels en de wijn wordt daarna snel gefilterd en gebotteld. Prosecco is daardoor een schuimwijn met een meer fruitige en minder complexe smaak dan Cava.

De druiven

Prosecco wordt voornamelijk gemaakt van de Glera druif. Dit is een aromatisch druivenras dat wijnen voortbrengt met smaken van rijp fruit zoals appel, peer en meloen. Dit fruitige profiel vertaalt zich ook in de Prosecco schuimwijnen omwille van het specifieke productieproces zoals hierboven besproken.

Cava daartentegen is meestal een blend van 3 verschillende Spaanse druivenrassen: Macabeo (Viura), Xarello en Parellada. Net zoals in Champagne (typisch een blend van Chardonnay, Pinot Noir en Meunier) zorgt dit voor extra complexiteit en balans in de wijn. Zo zorgt Viura voor de fruitigheid, Xarello geeft een kruidige en gerookte toets, en Parellada voegt florale elementen toe. Zowel onze Cava De Pró als Maria Amorós worden gemaakt op basis van deze klassieke blend.

De smaak

Zoals hierboven reeds besproken zijn de belangrijkste smaakverschillen tussen Cava en Prosecco terug te brengen tot de methode en de druivenrassen. Door de snellere tweede vergisting en de het druivenras zal Prosecco vaak een meer fruitige en aromatische schuimwijn zijn dan Cava.

Daarnaast is Prosecco vaak licht zoet. “Extra Dry” is de versie die zeker in Italië maar ook internationaal het meest wordt gedronken. Extra dry is verwarrend genoeg niet droog maar licht zoet (tussen de 12 en 17 g/l restsuiker).  Wij kozen bewust voor de Brut Prosecco van Bedin, die 9 g/l restsuiker heeft en een mooie balans biedt tussen fruitigheid, zoetheid en zuren.

Cava heeft door zijn tweede vergisting op fles meer gistige aroma’s maar het is nog steeds een vrij fruitige schuimwijn vergeleken met bv. Champagne. Dat heeft vooral te maken met het warmere klimaat (en dus rijpere druiven) en de kortere veroudering op de gistresten. Deze toegankelijke smaak (en prijs!) is ook de sleutel tot het succes van Cava.

De prijs

Zowel Cava en Prosecco staan bekend als een goedkoop alternatief voor Champagne, alhoewel het in de eerste plaats bubbels zijn met een eigen smaakprofiel. Vaak is Prosecco zelfs iets duurder dan Cava, ondanks het goedkopere productieproces. Dit heeft vooral te maken met de grondstoffenprijs. Druiven voor Prosecco worden immers een pak duurder betaald dan voor Cava.

In beide gevallen kan je rond de 10 euro een geslaagde schuimwijn vinden. Een vorm van alledaagse luxe zeg maar. Stel je echter vragen bij schuimwijnen van rond de 5 euro die je wel eens in de supermarkten ziet, zeker als je weet dat de accijnzen en andere taksen al gauw oplopen tot 2 euro voor een fles bubbels. Tel daarbij nog de kost voor de fles, kurk, transport, en de winst die de verkoper moet maken en het mag duidelijk zijn dat je voor deze prijs niet veel mag verwachten.

Cava vs. Prosecco: wat te kiezen?

Uiteindelijk is het vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Drink je liever een iets fruitige schuimwijn, kies dan voor een Prosecco (bv. Bedin). Prosecco doet het daardoor behalve als aperitief ook goed bij gerechten met fruit, bv. desserts of meloen met Parmaham. Mag het wat droger, kies dan voor een Cava (bv. De Pró of Maria Amorós). Hierbij kan je een lekkere combinatie van tapas serveren.

Spanje
De Pró | CAVA
Score
VIVINO
3.6

De Pró | CAVA

Brut

Een elegante Cava met een uitstekende reputatie. Uitsluitend traditionele druivensoorten uit Penedes. Een traditionele tweede gisting op fles en een rijping van maar liefst 18 maanden.

VIVINO 3.6
€ 10,40
Spanje
Maria Amoros | CAVA

Maria Amoros | CAVA

Brut

Een verfrissende, fruitige schuimwijn van een hoogstaande kwaliteit uit Catalonië. Deze traditionele Cava wordt vervaardigd volgens de traditionele wijze met een tweede gisting op fles.

€ 10,10