Kurksmaak

De meest voorkomende fout is dat jouw wijn een kurksmaak heeft. Deze is meestal makkelijk te herkennen aan de muffe en chemische geur die doet denken aan champignons en nat karton. Daarom is ruiken aan je wijn voor het drinken altijd aan te raden. Hiernaast heeft de wijn door de kurk ook een hele scherpe smaak die het ware karakter verdoezelt. Dat een wijn een kurksmaak heeft, heeft niets te maken met de prijs van je wijn. Elke soort wijn kan hier namelijk door getroffen worden.

Deze off flavour is vaak te wijten aan een infectie die zich in de kurk bevindt. Hierdoor is het begrijpelijk dat wijnen met draaistoppen of synthetische kurken minder problemen ondervinden. Stukjes kurk die in je glas wijn zitten zijn geen teken van het probleem. Dit kan veroorzaakt zijn bij het verwijderen van de kurk en heeft dus niets met een kurksmaak te maken. De enige oplossing hiervoor is ze uit je glas te halen met een lepel of ander bestek.

Oxidatie

Dit komt het meest voor bij wijnen die te oud geworden zijn. De kurk is versleten waardoor lucht in aanraking kan komen met de wijn. Hierdoor ontstaat er een chemische reactie die de aroma’s van de wijn oxideert. Hetgeen resulteert in de afname van de fruitige aroma’s ten voordele van complexe aroma’s van o.a. curry, honing, gedroogde kruiden,… Bij zowel witte als rode wijn gaat dit gepaard met kleurwijzigingen. Je rode wijn wordt iets bruiner en op lange termijn zelf oranje, witte wijn wordt dan weer geler en na verloop van tijd ook iets bruiner.

Bij kleurwijziging wilt het niet per se zeggen dat de wijn aangetast is. Pas wanneer de oxidatie er ook voor zorgt dat de geur van de wijn veranderd is, is dit een teken van een slechte wijn. Na een te lange tijd zal de wijn de geur en smaak hebben van een zuur sapje.

Reductie

Het tegenovergestelde van oxidatie is reductie. Hierbij is de wijn helemaal afgesloten van de lucht. Dit is normaal gezien de bedoeling, maar wanneer de wijn helemaal luchtdicht is kan er zich een aroma vormen dat we reductief noemen. Dit kan je merken door de doordringende geur van eieren, ajuin... Deze geuren kan men nog oplossen door de wijn over te gieten in een karaf en even tijd te geven. Het aroma zal dan verdwijnen en de wijn wordt terug fruitig, je kan hem dus zeker nog opdrinken. Wanneer je wijn ruikt naar rotte eieren, dan is de wijn bedorven en valt er niets meer aan te doen.

Ruik en kijk voldoende voor je proeft

Je kan heel veel te weten komen over je wijn voor je deze werkelijk geproefd hebt. Zo kunnen de kleur en geur al veel informatie geven over de staat van de wijn. Zorg er dus voor dat je telkens voor het proeven van je wijn, de tijd neemt om goed naar je glas te kijken en om er zorgvuldig aan te ruiken.

Heb je nog vragen over hoe je wijn proeft? Contacteer ons of schrijf je in voor onze wijncursus.