Trends in glaswerk!

Het staat niet stil bij de producenten. De ontwikkeling van verschillende formaten en vormen gaat maar door. En dan krijgen we nog de keuze tussen glas of kristal.
Dit maakt het ons, de consument, zeker niet gemakkelijker om het gepaste formaat te kiezen dat het beste past bij uw gedekte tafel. Maar dat is niet het enige... Uw wijnglas zal er ook voor zorgen of dat uw wijn delicaat zal overkomen of meer uitgesproken. Bij schuimwijnen heeft u dan ook nog het aspect van de bubbels die we toch niet willen verliezen door een te breed glas te gebruiken.

Uw keuze begint bij het eerste!

Kristal of glas?

Kristal bestaat uit mineralen. Deze mineralen zorgen ervoor dat licht mooi wordt weerspiegeld en geven de sterkte van uw glas. Hierdoor kunnen ze kristallen glazen ook zo fijn blazen of gieten. Standaard glaswerk is technisch gezien breekbaarder , maar doordat deze dikker zijn gaan deze ook langer mee.

Groot of Klein?

Dan hebben we het formaat. Hierin kan u zeer ver gaan. Er zijn tegenwoordig ook heel grote wijnglazen. Dit kan spectaculair zijn, maar zeker ook op een manier bombastisch. Een schuimwijn gaan we serveren in een fijn glas met een klein oppervlak. Hier gaan we proberen de bubbels te behouden en de aroma’s fijn te houden. Bij een gerijpte schuimwijn (Millésime, Vintage) mogen we een maatje groter gaan, omdat er secundaire aroma’s zijn ontstaan in de loop der jaren en deze moeten open komen in uw glas. In een grote ronde kelk worden er meer aroma’s gevangen. Ook het oppervlak dat contact heeft met lucht is groter. Hierdoor zal uw wijn sneller evolueren in uw glas. Een delicate, volle wijn serveren we best in zo’n glas. Het delicate zal zich openstellen en het aromatische zal zich verspreiden over het grote oppervlak van uw glas. In een smalle kelk gaan we er dan weer voor zorgen dat we de wijn niet te veel lucht gaan geven. Dit is perfect voor wijnen die al een stevigheid en aroma van zichzelf hebben. Hierin gaan we ook een fijnere rand hebben. In deze glazen gaan de aroma’s zich bundelen en krijgen we een intenser aroma door onze neus.

Het belangrijkste van dit alles is dat u graag drinkt uit het glas dat u gekozen heeft. Het moet fijn in de hand en aangenaam aan de mond zijn.

Het is zeker niet nodig om 10 verschillende soorten glazen in uw kast te hebben staan. Investeer best in een fijn wijnglas voor mousserende wijnen. Een wijnglas met een groot oppervlak voor uw elegante wijnen en een hoog wijnglas met een kleiner oppervlak voor uw stevige, aromatische wijnen. Dan kan u wel een tijdje verder.

Nog een tip:

Hou uw glas steeds onderaan de steel vast, zo blijft uw wijn op temperatuur. En uw glas blijft mooi proper zonder vingerafdrukken.