• Levering in 2 à 4 dagen
  • Gratis levering vanaf 75 euro
  • Bel voor advies 0472/74.18.24

9,8115 Beoordelingen

    Peter Arijs - 19 / Dec / 2022

    Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?

    Cava en Prosecco zijn twee zuiderse schuimwijnen die in België zeer populair zijn. Zeker een “cavaatje” is een begrip geworden als vrolijk geprijsd aperitief, en België staat dan ook zonder meer aan kop wat betreft wereldwijde Cava consumptie per inwoner. De laatste jaren wint ook Prosecco meer en meer aan populariteit. Maar wat is nu het verschil tussen beide schuimwijnen en welke kies je best?

    Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?
    WIJNBLOG

    De herkomst

    Dit is een eerste belangrijk verschil. Cava is afkomstig uit Spanje, en meer dan 95% van alle Cava wordt in de Penedès streek in Catalonië gemaakt, alhoewel Cava ook in enkele andere regio’s in Spanje mag gemaakt worden. Prosecco daarentegen wordt in het noordoosten van Italië geproduceerd, in een gebied rond de stad Treviso.

    Beide types schuimwijnen worden dus in een zuiders land gemaakt, dat door zijn warme en eerder droge klimaat uitstekend geschikt is voor het telen van druiven. Toch zijn beide gebieden in het noorden van het land gelegen, waar de temperaturen over het algemeen gematigder zijn en dus beter geschikt voor het maken van frisse witte wijnen en schuimwijnen.

    De methode

    Dit is misschien wel het belangrijkste verschil. Schuimwijnen ondergaan over het algemeen een tweede vergisting om de bubbels aan te maken. Hierbij worden resterende (vaak toegevoegde) suikers in de wijn omgezet in koolzuurgas en alcohol. Bij Cava gebeurt deze tweede vergisting in de fles (net zoals bij Champagne) terwijl dit bij Prosecco in een grote tank onder druk (ook wel autoclaaf genoemd) plaatsvindt en de wijn daarna onder druk wordt gebotteld. Men spreekt in het geval van Cava ook wel over de méthode traditionelle  terwijl men bij Prosecco spreekt over de méthode cuve close, ook genoemd naar Charmat of Martinotti die als eersten met deze techniek experimenteerden in respectievelijk Frankrijk en Italië.

    Bij Cava blijft de wijn nog voor minstens 9 maanden in de fles samen met de gistresten van de tweede vergisting. In het Franse spreekt men van een veroudering “sur lie” en tijdens deze periode breken de gistresten langzaam af, en blijven in contact met de wijn, wat zorgt voor extra smaken en complexiteit. De méthode traditionelle wordt dan ook als de meest kwalitatieve methode beschouwd om schuimwijn te maken. Dit vertaalt zich typisch in aroma’s van broodgist en brioche. Hoe langer het contact met de gistresten, hoe complexer de wijn. Bv. onze Cava De Pró rust 15 maanden op de gistresten, wat langer is dan de gemiddelde Cava.

    Bij Prosecco is het contact met de gistresten veel korter of niet bestaande. Daar zorgt de tweede vergisting vooral voor het vormen van de bubbels en de wijn wordt daarna snel gefilterd en gebotteld. Prosecco is daardoor een schuimwijn met een meer fruitige en minder complexe smaak dan Cava.

    De druiven

    Prosecco wordt voornamelijk gemaaktvan de Glera druif. Dit is een aromatisch druivenras dat wijnen voortbrengt met smaken van rijp fruit zoals appel, peer en meloen. Dit fruitige profiel vertaalt zich ook in de Prosecco schuimwijnen omwille van het specifieke productieproces zoals hierboven besproken.

    Cava daartentegen is meestal een blend van 3 verschillende Spaanse druivenrassen: Macabeo (Viura), Xarello en Parellada. Net zoals in Champagne (typisch een blend van Chardonnay, Pinot Noir en Meunier) zorgt dit voor extra complexiteit en balans in de wijn. Zo zorgt Viura voor de fruitigheid, Xarello geeft een kruidige en gerookte toets, en Parellada voegt florale elementen toe. Zowel onze Cava De Pró als Maria Amorós worden gemaakt op basis van deze klassieke blend.

    De smaak

    Zoals hierboven reeds besproken zijn de belangrijkste smaakverschillen tussen Cava en Prosecco terug te brengen tot de methode en de druivenrassen. Door de snellere tweede vergisting en de het druivenras zal Prosecco vaak een meer fruitige en aromatische schuimwijn zijn dan Cava.

    Daarnaast is Prosecco vaak licht zoet. “Extra Dry” is de versie die zeker in Italië maar ook internationaal het meest wordt gedronken. Extra dry is verwarrend genoeg niet droog maar licht zoet (tussen de 12 en 17 g/l restsuiker).  Wij kozen bewust voor de Brut Prosecco van Bedin, die 9 g/l restsuiker heeft en een mooie balans biedt tussen fruitigheid, zoetheid en zuren.

    Cava heeft door zijn tweede vergisting op fles meer gistige aroma’s maar het is nog steeds een vrij fruitige schuimwijn vergeleken met bv. Champagne. Dat heeft vooral te maken met het warmere klimaat (en dus rijpere druiven) en de kortere veroudering op de gistresten. Deze toegankelijke smaak (en prijs!) is ook de sleutel tot het succes van Cava.

    De prijs

    Zowel Cava en Prosecco staan bekend als een goedkoop alternatief voor Champagne, alhoewel het in de eerste plaats bubbels zijn met een eigen smaakprofiel. Vaak is Prosecco zelfs iets duurder dan Cava, ondanks het goedkopere productieproces. Dit heeft vooral te maken met de grondstoffenprijs. Druiven voor Prosecco worden immers een pak duurder betaald dan voor Cava.

    In beide gevallen kan je rond de 10 euro een geslaagde schuimwijn vinden. Een vorm van alledaagse luxe zeg maar. Stel je echter vragen bij schuimwijnen van rond de 5 euro die je wel eens in de supermarkten ziet, zeker als je weet dat de accijnzen en andere taksen al gauw oplopen tot 2 euro voor een fles bubbels. Tel daarbij nog de kost voor de fles, kurk, transport, en de winst die de verkoper moet maken en het mag duidelijk zijn dat je voor deze prijs niet veel mag verwachten.

    Cava vs.Prosecco: wat te kiezen?

    Uiteindelijk is het vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Drink je liever een iets fruitige schuimwijn, kies dan voor een Prosecco (bv. Bedin). Prosecco doet het daardoor behalve als aperitief ook goed bij gerechten met fruit, bv. desserts of meloen met Parmaham. Mag het wat droger, kies dan voor een Cava (bv. De Pró of Maria Amorós). Hierbij kan je een lekkere combinatie van tapas serveren.

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Cool Climate Wines
      04 / Jan / 2023

      Peter Arijs - 19 / Dec / 2022

      Cool Climate Wines

    • Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?
      19 / Dec / 2022

      Peter Arijs - 19 / Dec / 2022

      Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?

    • Wat is mineraliteit in wijn?
      07 / Dec / 2022

      Peter Arijs - 19 / Dec / 2022

      Wat is mineraliteit in wijn?

    • Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?
      07 / Dec / 2022

      Peter Arijs - 19 / Dec / 2022

      Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?

    • Decanteren of karafferen
      07 / Dec / 2022

      Peter Arijs - 19 / Dec / 2022

      Decanteren of karafferen

    • Hoe proef je dat je wijn niet goed is?
      14 / Nov / 2022

      Peter Arijs - 19 / Dec / 2022

      Hoe proef je dat je wijn niet goed is?

    • Hoe bewaar je wijn het allerbeste?
      04 / Oct / 2022

      Peter Arijs - 19 / Dec / 2022

      Hoe bewaar je wijn het allerbeste?

    • Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?
      31 / May / 2022

      Peter Arijs - 19 / Dec / 2022

      Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?

    • Welke wijn bij asperges?
      08 / Apr / 2022

      Peter Arijs - 19 / Dec / 2022

      Welke wijn bij asperges?

    • Mythes rond champagne en wijn; waar of niet waar?
      06 / Apr / 2022

      Peter Arijs - 19 / Dec / 2022

      Mythes rond champagne en wijn; waar of niet waar?

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
    QUALIVINO / - Reviews @
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »