• Levering in 2 à 4 dagen
  • Gratis levering vanaf 75 euro
  • Bel voor advies 0472/74.18.24

9,943 Beoordelingen

    Olivier Verhelst - 07 / May / 2020

    Phylloxera

    We worden vandaag met de uitbraak van het Corona virus geconfronteerd met één van de grootste biologische uitdagingen voor onze samenleving. Daarom leek het mij interessant om ook eens stil te staan bij één van de grootste gelijkaardige rampen die de wijnbouw ooit heeft getroffen "Phylloxera". Zoals bij Corona en andere virussen is de druifluis geïmporteerd en bleek het zeer verwoestend te zijn.

    Phylloxera
    WIJNBLOG

    Phylloxera | De druifluis 

    Het grote gevolg was dat in de loop van de 19de eeuw bijna geen enkele wijngaard, wijnregio of wijnboer in Europa gespaard bleef. Vele wijngebieden in Europa werden volledig uitgeroeid door deze epidemie. En in vele wijnfamilies speelde zich heuse drama's af, wijndomeinen gingen failliet en vele tienduizenden verloren hun job. Pas in de 20ste eeuw werd er een definitieve oplossing gevonden om dit gevaar af te wenden. Maar voor vele domeinen en regio's kwam dit veel te laat. 

     

    Een razendsnelle opmars...

    De druifluis, oftewel Phylloxera Vastatrix is slechts 1 milimeter groot. Het is dan ook niet de grootte die het beestje zo gevaarlijk maakt, maar zijn vermogen om in zeer korte tijd enorme hoeveelheden nakomelingen te produceren. Al sinds de Romeinen wordt er in Europa aan wijnbouw gedaan, maar tot aan de 19de eeuw was de druifluis ongekend in onze contreien. Pas toen er door een toenemende handel en technologie stoomboten de Atlantische Oceaan begonnen over te steken, slaagde dit klein gevaarlijk insect voet aan wal te krijgen in Europa. 

    In 1863 kwamen de eerste signalen van massale sterfte van druivelaars in de Provence en nadien in de Rhône vallei. Snel werd duidelijk dat men te maken had met een ongekend onheil. Wijnstokken stierven af, stuk na stuk, wijngaard voor wijngaard. Het probleem breidde zich als een olievlek uit over de Europese wijngaarden. Pas na jaren van onderzoek kwam men erachter dat het een klein druifluisje was dat die problemen veroorzaakte. Het insect vormt gallen ("blaasjes") met eitjes op de bladeren van de druivelaars. Dit zorgde voor een afschuwelijk zicht van misvormde wijngaarden. Achteraf is echter gebleken dat dit verschijnsel redelijk onschuldig is. De grote schade wordt echter ondergronds veroorzaakt. De druifluis prikt wondjes in de wortels waardoor de druivelaars hun vocht en mineralen verliezen en infecties optreden. 

    Uitroken, koeienurine en tabakspoeder

    Maar wat kon men tegen dit monstertje doen? Hoe het te verslaan? Wanhopige wijnboeren probeerden van alles. Sommigen probeerden hem uit te roken. Anderen rooiden hun wijnstokken en plantten nieuwe aan, die vervolgens ook stierven. Anderen kwamen zelfs op het idee om koeienurine over de planten te sprenkelen, of tabakspoeder te strooien. Er zijn zelfs verhalen bekend van wijnboeren die in zwavelzuur opgeloste botten over hun wijngaard strooiden. Maar niets hielp…

    Enten op Amerikaanse stokken

    Na meer dan twintig jaar en 2,5 miljoen hectare aan verwoestte wijngaarden kwam eindelijk de oplossing. Amerikaanse wijnstokken bleken resistent tegen het luisje. Overal in Europa begonnen wijnboeren met het enten van hun Europese druivenrassen op Amerikaanse wortelstokken. Veel handwerk, dat wel. Alleen al op Sicilië werden er 26 miljoen nieuwe stokken aangeplant. Het werd een race tegen de klok. Verschillende regio's als het Franse Zuidwesten raakten achterop en verloren de concurrentiestrijd met regio's die hun wijngaarden sneller weer op orde hadden. 


    Nog steeds is de Phylloxera niet uitgeroeid en onschadelijk. Wel hebben we er mee leren leven. In vele wijngaarden in Europa kan je nog steeds de gallen terugvinden op de bladeren. Maar dankzij het feit dat bijna alle druivelaars vandaag geënt zijn, lopen deze geen gevaar. Sommige wijnboeren in afgelegen wijnregio's in bv.Chili of op zanderige bodems als waar het insect moeilijk gedijt zoals in Médoc durven opnieuw te experimenteren met ongeënte druivelaars. 

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Cool Climate Wines
      11 / Aug / 2020

      Olivier Verhelst - 07 / May / 2020

      Cool Climate Wines

    • Phylloxera
      07 / May / 2020

      Olivier Verhelst - 07 / May / 2020

      Phylloxera

    • 25 jaar wijn van Château Les Donats
      11 / Dec / 2019

      Olivier Verhelst - 07 / May / 2020

      25 jaar wijn van Château Les Donats

    • Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?
      21 / Oct / 2019

      Olivier Verhelst - 07 / May / 2020

      Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?

    • Tijd voor de druivenoogst
      18 / Sep / 2019

      Olivier Verhelst - 07 / May / 2020

      Tijd voor de druivenoogst

    • Nieuwe en oude druivensoorten
      24 / Aug / 2019

      Olivier Verhelst - 07 / May / 2020

      Nieuwe en oude druivensoorten

    • Mosselwijnen voor jouw mosselfeest
      13 / Aug / 2019

      Olivier Verhelst - 07 / May / 2020

      Mosselwijnen voor jouw mosselfeest

    • De top 5 van beste dessertwijnen
      19 / Jul / 2019

      Olivier Verhelst - 07 / May / 2020

      De top 5 van beste dessertwijnen

    • "Rosé", de ster van de zomer
      12 / Jul / 2019

      Olivier Verhelst - 07 / May / 2020

      "Rosé", de ster van de zomer

    • 4 bestemmingen voor jouw perfecte wijnvakantie
      09 / Jul / 2019

      Olivier Verhelst - 07 / May / 2020

      4 bestemmingen voor jouw perfecte wijnvakantie

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
    QUALIVINO / - Reviews @
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »