• Levering in 2 à 4 dagen
 • Gratis levering vanaf 75 euro
 • Bel voor advies 0472/74.18.24

9,8115 Beoordelingen

  Peter Arijs - 07 / Dec / 2022

  Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?

  Bij het bestellen van witte wijn wordt er vaak gevraagd of je liever een droge of een zoete wijn wilt hebben. Dit kan een verwarrende vraag zijn maar er is eigenlijk een heel duidelijk verschil. Je kan een droge wijn namelijk snel benoemen als een niet-zoete wijn.

  Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?
  WIJNBLOG

  Suiker in je wijn

  Voor elke wijn wordt er suiker gebruikt, dit komt door de druiven waarvan de wijn gemaakt wordt. Deze suikers worden tijdens de productie omgezet in alcohol door het vergisten, waarbij naast alcohol ook andere smaakstoffen ontstaan. Bij een droge wijn worden alle suikers omgezet in alcohol en zal de wijn dus niet zoet smaken. De meeste wijnen zijn dan ook droog. Bij zoetere wijn blijven er nog suikers over in de wijn. Men spreekt in dit geval van “restsuiker”. Het is vaak een keuze van de producent om de wijn op deze manier zoeter te laten smaken. Het toevoegen van suiker aan een wijn na vergisting wordt in de praktijk niet gedaan, op enkele uitzonderingen na.

  Zoetere wijn door het klimaat of wijnmaken

  Niet enkel de stijl of smaak van de wijnmaker kan invloed hebben, maar ook de wijnstreek en het klimaat. In warmere streken zijn de druiven rijper en bevatten deze meer suikers. Hierdoor kunnen de wijnen vaak zoeter overkomen. Dit kan te maken hebben met restsuiker (omdat boven 14-15% alcohol de vergisting moeilijker doorgaat) of gewoon omdat de wijn meer alcohol en glycerol bevat, wat ook een zoetere indruk geeft. Daarnaast zullen de fruitsmaken van wijnen in een rijper klimaat ook vaker richting geconfitureerd of tropisch fruit gaan, wat ook bijdraagt tot een zoetere smaak.

  Soms zullen wijnbouwers ook bewust de suikers in de druiven gaan verhogen of concentreren om zo een zoete wijn te maken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het bewust later oogsten (men spreekt in het Frans van een “vendange tardive”) zoals bij sommige Elzaswijnen gebeurt. Hierdoor drogen de druiven uit aan de wijnrank en worden zo suikers in de druif verder geconcentreerd. Een andere techniek is het laat drogen van druiven na de oogst, zoals bv. voor Amarone wijnen gedaan wordt.

  Nog een andere methode is het bewust laten beschimmelen van de druiven met botrytis of “edel rot”. Dit is een techniek die o.a. in Sauternes wordt toegepast. In de nazomer hult deze regio zich door de nabijheid van de Ciron rivier ’s ochtends vaak in een dikke mist. Deze vochtige omstandigheden bevorderen de groei van de “Botrytis Cinerea” schimmel. Door de vaak zonnige namiddagen blijft de schimmel echter onder controle, maar tast wel de schil van de druif aan waardoor er eens het wat droger wordt evaporatie van water in de druif plaatsvindt. Hierdoor worden de suikers (en smaken) in de druif opnieuw geconcentreerd. Belangrijk is hierbij dat de schimmel pas toeslaat als de druiven reeds rijp zijn, dat er een afwisseling is van vochtige en droge omstandigheden en ook het selectief plukken van de aangetaste druiven. Maar indien dit alles lukt kunnen op deze manier de meest complexe en intense zoete wijnen ter wereld gemaakt worden, zoals bv. deze Symphonie de Haut Peyraguey!

  Droge of zoete wijn bij een maaltijd?

  Of je nu droge wijn of zoete wijn bij je maaltijd wilt drinken, hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeur, maar uiteraard ook van het gerecht.

  Over het algemeen worden vandaag de dag eerder droge wijnen gedronken zowel voor witte en rode wijnen. Dit heeft vooral te maken met het hedendaagse smaakprofiel. Sommige mensen willen zelfs graag een “beendroge” wijn. Vaak heeft dit echter meer te maken met de zuren in een wijn die contrasterend effect hebben op de zoetheid. Zo zal een Chablis wijn vaak niet minder restsuiker bevatten dan een witte wijn uit Zuid Frankrijk, maar door de hogere zuren zal de wijn wel droger overkomen.

  Strakke droge wijnen zoals uit Chablis, Sancerre, Muscadet of Soave zijn dan ook een goede pairing bij eerder strakke gerechten zoals zeevruchten, terwijl vollere droge witte wijnen (bv. uit de Languedoc, Spanje of Portugal) door hun hogere alcohol en iets lagere zuren vaak betere passen bij rijkere gerechten zoals vis met saus of wit vlees. Voor een volle droge witte wijn raden we de Limoux wijnen van Château de Gaure aan.

  Halfzoete wijnen zoals bv. wijnen uit de Elzas (bv. een Pinot Gris of Gewurztraminer) maar ook bv. de moelleux wijn van Château Les Donats kan je inzetten bij niet al te zoete desserts bv. op basis van fruit. Of bij gerechten waar wat suiker in verwerkt is zoals "canard à l’orange" of een Aziatisch gerecht met zoetzure saus. En zelfs bij een pikant gerecht kan een lichtzoete wijn voor een interessant contrast zorgen.

  Zeer zoete wijnen zoals Sauternes kan je dan beter op het einde van een maaltijd serveren bij een zoet dessert. De algemene regel is dat de wijn zoeter moet zijn dan het gerecht, zoniet gaat het gerecht de wijn overheersen. Daarnaast sluit je de maaltijd best af met de zoetste wijn omdat daarna je smaakpallet verzadigd kan zijn. Zo is fois gras met zoete wijn een populaire pairing, maar komt deze vaak niet in de ideale volgorde van een menu (wat opbouw naar wijnen toe betreft). Wil je toch een zoete wijn combineren met een niet zoet gerecht? Sluit dan bv. af met een blauwe schimmelkaas. De zoute smaak hiervan geeft een zeer interessant contrast met edelzoete wijnen!

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Recente artikelen

  Het laatste nieuws op ons blog

  • Cool Climate Wines
   04 / Jan / 2023

   Peter Arijs - 07 / Dec / 2022

   Cool Climate Wines

  • Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?
   19 / Dec / 2022

   Peter Arijs - 07 / Dec / 2022

   Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?

  • Wat is mineraliteit in wijn?
   07 / Dec / 2022

   Peter Arijs - 07 / Dec / 2022

   Wat is mineraliteit in wijn?

  • Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?
   07 / Dec / 2022

   Peter Arijs - 07 / Dec / 2022

   Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?

  • Decanteren of karafferen
   07 / Dec / 2022

   Peter Arijs - 07 / Dec / 2022

   Decanteren of karafferen

  • Hoe proef je dat je wijn niet goed is?
   14 / Nov / 2022

   Peter Arijs - 07 / Dec / 2022

   Hoe proef je dat je wijn niet goed is?

  • Hoe bewaar je wijn het allerbeste?
   04 / Oct / 2022

   Peter Arijs - 07 / Dec / 2022

   Hoe bewaar je wijn het allerbeste?

  • Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?
   31 / May / 2022

   Peter Arijs - 07 / Dec / 2022

   Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?

  • Welke wijn bij asperges?
   08 / Apr / 2022

   Peter Arijs - 07 / Dec / 2022

   Welke wijn bij asperges?

  • Mythes rond champagne en wijn; waar of niet waar?
   06 / Apr / 2022

   Peter Arijs - 07 / Dec / 2022

   Mythes rond champagne en wijn; waar of niet waar?

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
  QUALIVINO / - Reviews @
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »