Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?

21 Oct 2019

Bij het bestellen van witte wijn wordt er vaak gevraagd of je liever een droge of een zoete wijn wilt hebben. Dit kan een verwarrende vraag zijn maar er is eigenlijk een heel duidelijk verschil. Je kan een droge wijn namelijk snel benoemen als een niet-zoete wijn.

 

Suiker in je wijn

In elke wijn zitten er suikers, dit komt door de druiven waarvan de wijn gemaakt wordt. Deze suikers worden tijdens de productie omgezet in alcohol tijdens het vergisten. Bij een droge wijn worden alle suikers omgezet in alcohol. Bij zoetere wijn blijven er nog suikers over in de wijn. Dit is zeker geen fout, het is vaak een keuze van de producent om de wijn op deze manier zoeter te laten smaken.

 

Zoetere wijn door het klimaat

Niet enkel de stijl of smaak van de wijnmaker kan invloed hebben maar ook de wijnstreek en het klimaat. Bijvoorbeeld: in warmere streken bevatten druiven meer suikers en zijn de wijnen dus vaak zoeter. Dit geldt niet enkel voor witte wijn maar ook bij rode wijnen is dit vaak van toepassing. Of je nu droge wijn of zoete wijn bij je maaltijd wilt drinken, hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeur.

 

Lichtzoete wijn bij je dessert

De sappige wijn van Château Les Donats is licht zoet en heeft vooral complexe geuren van honing en bloemen. Hierdoor past deze lichtzoete wijn perfect bij desserts en chocolade. Als je dus op zoek bent naar eerder een zoete wijn, kies je dus best voor La Coquille Moelleux uit Bergerac. 

 

Droge wijn bij je tartaar van tonijn

Frisse wijn met veel mineraliteit en evenwicht is bijvoorbeeld La Brise Marine uit 2017. Deze citroengele wijn is afkomstig uit een topdomein en is de perfecte aanvulling voor jouw tartaar van tonijn. Met zijn aroma’s van perziken smelten wij al weg bij deze droge wijn.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter