Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Decanteren of Karafferen

2 Feb 2016
door Qualivino

Wijn decanteren, serveren - Wijntip

Moet ik een rode wijn verluchten? En wat met witte wijnen? Decanteren of Karafferen?

Het op voorhand openen van een fles wijn, staat toe om de wijn even te laten ademen en hierdoor zijn evenwicht kan terugvinden. Zuurstof zorgt er mede voor dat enkele ongewenste geuren (zoals sulfiet, reductie) vervliegen en de echte aroma’s van de wijn de kans krijgen om te ontwikkelen.

Deze algemene regel geldt zowel voor rode wijnen als voor witte wijnen.

Afhankelijk van het type wijn zal er echter een bepaald voorschrift gelden:

Voor vele lichte, fruitige witte, rode en rosé wijnen (tussen 1 à 3 jaar oud) volstaat het walsen in het glas om voldoende zuurstof in de wijn te krijgen. Voor oudere rode (en witte) wijnen die echter een lange rijping hebben ondergaan (élevé en fût de chênes, Crianza, Reserva) zijn de aroma’s vaak te gesloten en is het aangewezen om de fles daadwerkelijk te “karafferen” (of beluchten). Hierbij werkt de zuurstof op een veel efficiëntere wijze in op de wijn. Dit zorgt er bovendien voor dat de stroeve tannines lichtjes afronden en een harmonieuzer gevoel creëert in de mond.

Tenslotte is er een groot misverstand tussen karafferen en decanteren.

Karafferen heeft als hoofddoel de wijn te laten ademen en openkomen. Karafferen doe je met jonge wijnen die nog niet op dronk is en die je ook niet wil bewaren. Karafferen doe je om een wijn lucht te geven, zoals jonge rode wijn met veel stroeve tannines. Door de wijn veel lucht te geven worden de tannines versneld zachter, zoals bij een geouderde wijn via de kurk is gebeurd. De wijn laten ‘ademen’ met alleen de kurk eraf, heeft minder effect. Walsen in het glas of overschenken in een karaf werkt dus sneller.

Hoe karafferen?

Schenk de wijn over in een ruime karaf met dikke, grote buik en lange hals of in een groot wijnglas of uit de losse hand, met royale gebaren zodat de wijn goed in contact komt met zuurstof. De aroma's komen zo mooi 'los' en de wijn 'geeft' zich beter. Dit geld voor alle wijnen - wit, rood en rosé - die tijdens de opvoeding niet zo veel contact met zuurstof hebben gehad. Decanteren daarentegen gebeurt voornamelijk bij oudere wijnen of ongefilterde wijnen. Tijdens de bewaring zal er zich een bezinksel vormen van wijnsteenzuur, anthocyanen, e.a. Bij het serveren kan dit zorgen voor een onaangename ervaring en gaat men deze wijn decanteren.

Bij het decanteren kiest men best voor een smalle karaf en giet men het klare gedeelte op een zorgzame wijze hierin over. De aroma’s van dergelijke oude wijnen zullen sneller vervliegen en moeten dus gekoesterd worden.

Een leuk alternatief en zeer trendy tegenwoordig is Optiwine. Een revolutionair gadget waarin een echte nanotechnologie in schuilgaat. Deze kleine stop wordt op een geopende fles wijn gezet. Nadat men enkele keren de wijnfles onderste boven houdt, zullen microscopische luchtbelletjes de wijn in een fractie van minder dan 5 minuten verluchten. Wij hebben dit zelf op meerdere wijnen uitgetest en het resultaat is echt verbluffend.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter