• Levering in 2 à 4 dagen
  • Gratis levering vanaf 75 euro
  • Bel voor advies 0472/74.18.24

9,882 Beoordelingen

    Qualivino - 10 / Dec / 2020

    Decanteren of karafferen

    Moeten rode en witte wijnen verlucht worden alvorens ze op tafel komen? Enkele serveertips omtrent wijn. En wat is het verschil tussen het decanteren en karaffen van wijn?

    Decanteren of karafferen
    WIJNBLOG

    Het op voorhand openen van een fles wijn, staat toe om de wijn even te laten ademen en hierdoor zijn evenwicht kan terugvinden. Zuurstof zorgt er mede voor dat enkele ongewenste geuren vervliegen (we denken hierbij vooral aan reductieve "sulfer" geuren) en de echte aroma’s van de wijn de kans krijgen om te ontwikkelen.

    Welke wijnen hebben lucht nodig?

    Voor vele lichte, fruitige witte, rode en rosé wijnen (tussen 1 à 3 jaar oud) volstaat het walsen in het glas om voldoende zuurstof in de wijn te krijgen. Kies bij voorkeur voor een aangepast wijnglas voor het type wijn.

    Voor krachtige rode wijnen met veel bewaarpotentieel (en vaak veel houtopvoeding) kan het ook nuttig zijn deze te "karafferen" (of beluchten) als ze jong gedronken worden. Deze wijnen kunnen immers vaak gesloten of hard overkomen. Door de wijnen over te gieten in een karaf wordt het luchtcontact bevorderd, dit enerzijds door het overgieten zelf als door het grotere luchtcontact vs. oppervlakte in de karaf. Hierdoor zullen de aroma's zich meer openen, en ook harde tannines kunnen hierdoor lichtjes verzacht worden, dit alles om een harmonieuzer gevoel in de mond te creëren. Een advies is om de wijn enkele uren voor het schenken te karafferen om zo het luchtcontact optimaal te bevorderen.

    Voor oudere rode wijnen zijn de tannines al van nature al beter geïntegreerd, maar ook hier kunnen aroma’s vaak gesloten overkomen doordat de wijn lang opgesloten was in de fles. Ook deze wijnen kan je karafferen. Hetzelfde geldt trouwens voor witte wijnen.  

    Welke karaf?

    Kies voor een ruime karaf waarbij het luchtcontact zo groot mogelijk is. De meeste karaffen zijn hier uiteraard speciaal voor ontworpen. Daarnaast draagt het karafferen ook bij tot het ritueel van wijn serveren en creëert het een extra belevenis bij het schenken van die speciale fles. De karaffen van Riedel springen in het oog door hun prachtig design maar zijn daarnaast ook technisch ontworpen om het luchtcontact zo efficiënt mogelijk te laten gebeuren.

    Karafferen vs decanteren

    Karafferen heeft dus als hoofddoel de wijn te laten ademen en openkomen. Decanteren daarentegen gebeurt voornamelijk bij oudere wijnen (bv. vintage porto). Tijdens de bewaring zal er zich een bezinksel vormen van wijnsteenzuur, tannines, anthocyanen, etc. Ook ongefilterde wijnen bevatten vaak een bezinksel dat kan zorgen voor onaangename ervaring in de mond. Daarom gaat men deze wijnen overgieten in een karaf om het bezinksel te scheiden van de wijn. Hierbij kiest men best voor een smallere karaf en giet men het klare gedeelte op een zorgzame wijze hierin over. De aroma’s van dergelijke oude wijnen zullen sneller vervliegen en moeten dus gekoesterd worden. Het decanteren hoeft dus ook niet lang op voorhand te gebeuren.

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Driemaal Cabernet Sauvignon
      03 / Sep / 2021

      Qualivino - 10 / Dec / 2020

      Driemaal Cabernet Sauvignon

    • Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?
      12 / Aug / 2021

      Qualivino - 10 / Dec / 2020

      Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?

    • Welke wijn bij mosselen?
      26 / Jul / 2021

      Qualivino - 10 / Dec / 2020

      Welke wijn bij mosselen?

    • Tijd voor barbecue!
      11 / Jun / 2021

      Qualivino - 10 / Dec / 2020

      Tijd voor barbecue!

    • Wat brengt de 2020 jaargang van Bordeaux?
      04 / Jun / 2021

      Qualivino - 10 / Dec / 2020

      Wat brengt de 2020 jaargang van Bordeaux?

    • Bordeaux en primeur: Kopen of niet?
      27 / May / 2021

      Qualivino - 10 / Dec / 2020

      Bordeaux en primeur: Kopen of niet?

    • Met Chardonnay de wereld rond
      21 / May / 2021

      Qualivino - 10 / Dec / 2020

      Met Chardonnay de wereld rond

    • Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?
      11 / May / 2021

      Qualivino - 10 / Dec / 2020

      Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?

    • Rosé wijn voor ieders smaak
      30 / Apr / 2021

      Qualivino - 10 / Dec / 2020

      Rosé wijn voor ieders smaak

    • Alles over Malbec in 7 weetjes
      17 / Apr / 2021

      Qualivino - 10 / Dec / 2020

      Alles over Malbec in 7 weetjes

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
    QUALIVINO / - Reviews @
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »