
Robert Parker
Margheria | Barolo 2020
De Barolo Margheria van Massolino komt van een zuidgericht perceel op 340 m hoogte in Serralunga d’Alba, op Margheria‑cru. Deze wijn combineert de kracht van Nebbiolo met minerale finesse: in de neus verrassen saliene, ijzerachtige tonen naast geconcentreerd rood fruit. Een rijpe, rijke Barolo met regaliteit én structurele zuiverheid.

Margheria | Barolo 2020
Beoordelingen
-
Robert Parker
95/100 -
Jancis Robinson
17.5/10 -
James Suckling
93/100
Proefnotitie
Verleidelijke en zwoele aroma's van rijpe kersen in combinatie met een ondertoon van gegrilde kruiden, cederhout en tabak. Krachtige en sappige aanzet in de mond. Harmonieuze aroma's van rijpe bosvruchten. De tannine zijn intens wanneer de wijn jong wordt gedronken maar getuigen tegelijkertijd van een aanzienlijk verouderingspotentieel.
Lekker bij
- Pasta
- Stoofschotels
- Vlees (gegrild)
Specificaties
-
Jaartal
2020 -
Volume
0,75 L -
Alcohol%
14,5% -
Bewaarpot.
2027 - 2040 -
Serveertemp.
18°C - 20°C -
Artikelcode
ITR01420
Het domein
-
Land
Italië -
Wijnstreek
Piëmonte -
Appellatie
Barolo -
Domein
Massolino -
Druiven
100% Nebbiolo

Over het land
Italië vecht al jaren met Frankrijk voor de titel van land met de meeste wijnproductie. De Italiaanse wijnen zijn zo verscheiden als het land zelf, met vele regio's met hun eigen typische stijlen en druiven. Als resultaat zijn er meer dan 300 officiëel erkende wijnzones en een miljoen wijnproducenten. Waar er in Italië na de tweede wereldoorlog veel focus lag op bulkwijnen, is de kennis en kunde van de Italiaanse wijnmakers gigantisch gegroeid. Als gevolg is er praktisch in elke regio in Italië wel typische, kwaliteitsvolle wijn te vinden. Een waar paradijs voor de wijnliefhebber!
Over de wijnstreek
Piëmonte is zonder twijfel de meest verfijnde wijnregio van Italië. Het wordt vaak ook omschreven als het culinaire hart van Italië. Deze adembenemende, heuvelige streek bevindt zich in het noordwesten tussen de Middellandse Zee en de Alpen. Deze regio telt in totaal 18 DOCG appellaties waaronder de gerenomeerde namen zoals Barbaresco en Barolo.
De wijnregio beslaat in totaal 5 subregio's: Canavese, Colline Novaresi, Coste della Sesia , Langhe en Monferrato
Over de appellatie
Barolo is een appellatie uit het hoogste niveau van de Noord-Italiaanse regio Piemonte. Ze zijn gemaakt op basis van de autochtone Nebbiolo-druif, die van nature veel tannines heeft ondanks zijn lichte kleur. Vandaar dat deze wijnen traditioneel veel houtrijping kennen om deze tannines te verzachten. De wijnen moeten minimaal 18 maanden rijpen op houten vaten en mogen pas op de markt komen na 38 maanden rijping.
Over de subregio
De Langhe, in Piëmont, Italië, is een heuvelachtige streek tussen de Tánaro en Bórmida rivieren. Dorpen liggen op heuvelruggen met diepe dalen ertussen. Het noorden, Bassa Langa, heeft heuvels tot 600 m met wijngaarden in dorpen als Barolo en Barbaresco. Het zuiden, Alta Langa, bereikt hoogtes tot 896 m. Hier groeien hazelnoten, fruit en truffels, en staan kazen bekend.
Over het wijndomein
Massolino Vigna Rionda, een familiewijnhuis dat zijn wortels heeft in de Langhe regio, produceert al wijnen sinds 1896. Het landgoed heeft een rijke geschiedenis en is overgestapt van gemengde landbouw naar de productie van kwaliteitswijnen. Barolo en Barbaresco maken deel uit van het familiale erfgoed. Ze waarderen hun wijngaarden en de verschillende terroirs en produceren klassieke Barolo en Barbaresco wijnen, maar ook single vineyard crus zoals Vigna Rionda, Margheria, Parafada, Parussi en Albesani. De focus ligt op het respecteren van het land en de wijngaarden, zodat er een connectie is van druif tot glas. Ze zijn onlangs uitgebreid naar de productiezone van Barbaresco. Massolino Vigna Rionda is een familiebedrijf, met vier generaties die bijdragen aan hun wijnbouwerfgoed. Hun filosofie is gericht op het behoud van de essentie van de druif en het terroir, waarbij de unieke kenmerken van elke wijngaard tot hun recht komen.
Extra omschrijving
Gemaakt volgens de traditionele Barolo‑methode: handpluk rond midden‑oktober, gevolgd door fermentatie met maceratie van 15–20 dagen bij 31–33 °C in inox of houten tino. Vervolgens rijpt de wijn 30 maanden op Slavonisch eiken met daarna minstens 12 maanden fles‑rijping.