Sulfieten: vaak verdacht, maar niet altijd de schuldige
Sulfieten worden vaak aangewezen als de boosdoener, maar dat is niet altijd terecht. Deze conserveringsmiddelen worden aan wijn toegevoegd om oxidatie en bederf te voorkomen. Hoewel sommige mensen overgevoelig zijn voor sulfieten (meestal astmapatiënten), veroorzaakt het bij de meeste mensen geen hoofdpijn. Ter vergelijking: gedroogd fruit bevat vaak veel meer sulfieten dan wijn.
Histamines en tyramine: verborgen triggers
Histamines en tyramine zijn natuurlijke stoffen die in gefermenteerde producten zoals wijn voorkomen. Ze kunnen de bloedvaten verwijden en daardoor bij gevoelige mensen hoofdpijn veroorzaken. Vooral rode wijnen bevatten meer histamines dan witte wijnen, wat verklaart waarom sommige mensen juist na een glas rood last krijgen.
Tannines: een kwestie van gevoeligheid
Tannines geven wijn structuur en complexiteit, maar stimuleren ook de aanmaak van serotonine. Bij sommige mensen kan dit leiden tot hoofdpijn. Vooral wijnen met stevige tannines, zoals jonge Bordeaux of Barolo, kunnen een trigger zijn.
Alcohol en uitdroging: de klassieke oorzaak
Alcohol heeft een uitdrogend effect, wat kan leiden tot hoofdpijn. Daarnaast zet alcohol de bloedvaten uit, wat druk in het hoofd kan veroorzaken. Combineer dat met onvoldoende water drinken en je hebt een recept voor een stevige kater. Dit verklaart ook waarom sommige mensen sneller hoofdpijn krijgen bij wijnen met een hoger alcoholpercentage
Suikers en restsuikers: impact op de bloedsuikerspiegel
Wijnen met veel restsuiker, zoals sommige zoete witte wijnen of commerciële rosés, kunnen je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen en daarna doen dalen. Dit schommelen kan ook bijdragen aan hoofdpijn.
Hoe vermijd je wijnhoofdpijn?
Wil je zorgeloos genieten van een glas wijn? Hier zijn enkele tips:
-
Kies wijnen met minder histamines en tannines, zoals jonge witte wijnen of lichtere rode wijnen (bijvoorbeeld Pinot Noir of Gamay).
-
Drink voldoende water naast je wijn om uitdroging te voorkomen.
-
Let op het alcoholpercentage: hoe hoger, hoe groter de kans op hoofdpijn.
-
Vermijd zoete wijnen als je gevoelig bent voor bloedsuikerschommelingen.
-
Probeer biologische of natuurwijnen, die soms minder additieven bevatten.
Hoofdpijn van wijn is vaak een combinatie van factoren en persoonlijke gevoeligheid. Door bewuste keuzes te maken, kun je jouw risico beperken en optimaal genieten van elke slok! Hierbij alvast een kleine selectie wijnen die - rekening houdend met bovenstaande - minder kans geven op hoofdpijn.


Extra Libre 12m | Cahors
Een raszuivere natuurlijke wijn op basis van Malbec en Merlot en zonder toegevoegde sulfieten. Château de Cèdre bewijst hiermee weeral één van de meest vooruitstrevende wijndomeinen te zijn in Cahors.


Reuilly 2023
Een rasechte Sauvignon Blanc die je zal bekoren dankzij zijn uitgesproken en zuivere aroma's van citrusfruit en tegelijkertijd evenwicht en mineraliteit biedt. Reuilly situeert zich in de oostelijke Loire-vallei. Deze appellatie is sinds kort aan een ware rennaissance bezig en wordt al lang niet meer aanzien als de "Sancerre voor de armen".


Riesling "Steinacker" | Elzas 2020
De Riesling "Steinacker" van Louis Sipp is een expressieve en gelaagde biologische wijn uit een van de meest karaktervolle terroirs van de Elzas. De combinatie van een kalkrijke bodem en de nauwgezette biologische wijnbouw resulteert in een wijn met een uitgesproken mineraliteit, levendige zuurgraad en verfijnde structuur. Deze Riesling laat perfect zien hoe terroir en druif elkaar kunnen versterken in een pure, onberispelijke stijl.


Pinot Noir | Elzas
Een lichte, fruitige rode wijn op basis van Pinot Noir. De enige rode wijn die Louis Sipp vervaardigt. De zuren zorgen voor het frisse en lichte karakter van deze wijn.


El Convertido | Castilla 2023
Gemakkelijke, fruitige rode wijn op basis van Syrah uit centraal Spanje. Boordevol rijp fruit met een zeer zachte smaak in de mond. De perfecte wijn voor tussendoor.