Een lange historiek

Het zal niet verbazen dat het de Romeinen waren die hier de eerste wijngaarden aanplantten. Van oorsprong werd hiervoor de Graecanicum druif (Griekenland) gebruikt. In het lokaal dialect werd dat al snel de Garganega druif, vandaag nog steeds de meest geplante druif in Soave.

Het verhaal van een van de meest gekende wijnhuizen uit Soave begint in de jaren ’60. Guiseppe Inama kocht toen de eerste percelen wijngaard voor het wijnhuis dat ook vandaag nog steeds zijn naam draagt. Giuseppe was absoluut een pionier en zag in hoe belangrijk het was om de beste wijngaarden van de regio in kaart te brengen. Het wereldwijd succes van Soave wijnen in die jaren bezorgde de regio, voornamelijk in de vlaktes tussen Verona en Visenza, een bloeiende wijnproductie. De intuïtie van Giuseppe dreef hem echter naar de heuvels om daar nieuwe wijngaarden met Garganega te beplanten. De bodems zijn er soms meer dan 30 miljoen jaar oud en zorgen voor een ongeziene kracht en intensiteit in de wijnen. Onder meer dankzij hun pionierswerk vinden we nu de beste wijngaarden van Soave terug in onder andere Monte Foscarino. De familie Inama is na drie generaties nog steeds even gepassioneerd en geëngageerd om van deze wijnregio de allerbeste te maken. Hun wijnen zijn tijdloos, duurzaam en uniek.

Colli Berici

Ook met rode wijnen heeft Inama ambitieuze plannen. De wijnregio Soave kent hiervoor echter een beperkt potentieel, maar er zijn andere regio's in Veneto waar wel uitstekende rode wijnen gemaakt worden. Sommige zijn wereldberoemd (denk aan Amarone), andere enkel lokaal gekend. Dit is onder meer het geval met wijnen van de Colli Berici. Vlak bij Vicenza, ligt deze heuvelachtige wijnregio in de schaduw van zijn beter gekende broer Soave. De regio ligt slechts enkele kilometers ten zuidoosten, maar is toch totaal verschillend van de Soave Classico. De Colli krijgen jaarlijks de helft minder regen en ook de gemiddelde temperaturen liggen hoger dan in Soave. De blauwe druif Carmenère uit Bordeaux heeft hier een tweede thuis gevonden. Samen met Stéphane Derenoncourt uit Bordeaux maken ze hier cuvées als Carmenère Più en Oratorio di San Lorenzo die het unieke karakter van deze druif en wijnregio aantonen.

Inama

Italië
Carmenère Più | Veneto 2020
Inama

Carmenère Più | Veneto 2020

Inama kiest hier voor een ongewone druivensoort en ligt aan de oorsprong van de nieuwe appellatie: Colli Berici Carmenere Riserva. De bedoeling van Inama is om met Carmenere een nieuw verhaal te schrijven van iets jongs en levendig, maar toch klassiek en met respect voor de stijl die wordt gebruikt in de regio. Deze rode wijn heeft 12 maanden op eikenhouten vaten gelegen.

€ 21,30
Italië
Oratorio di San Lorenzo | Colli Berici 2017
Inama

Oratorio di San Lorenzo | Colli Berici 2017

Italië, Veneto

100% Carmenere op een unieke plek: Oratorio di San Lorenzo. Dit gebied levert dankzij zijn bijzondere vulkanische ondergrond en microklimaat een uitzonderlijke expressie van deze druif op. Een volle, krachtige wijn die blijk geeft van volle rijpheid en geconcentreerd fruit.

€ 94,30