Een lange historiek

Het zal niet verbazen dat het de Romeinen waren die hier de eerste wijngaarden aanplantten. Van oorsprong werd hiervoor de Graecanicum druif (Griekenland) gebruikt. In het lokaal dialect werd dat al snel de Garganega druif, vandaag nog steeds de meest geplante druif in Soave.

Het verhaal van een van de meest gekende wijnhuizen uit Soave begint in de jaren ’60. Guiseppe Inama kocht toen de eerste percelen wijngaard voor het wijnhuis dat ook vandaag nog steeds zijn naam draagt. Giuseppe was absoluut een pionier en zag in hoe belangrijk het was om de beste wijngaarden van de regio in kaart te brengen. Het wereldwijd succes van Soave wijnen in die jaren bezorgde de regio, voornamelijk in de vlaktes tussen Verona en Visenza, een bloeiende wijnproductie. De intuïtie van Giuseppe dreef hem echter naar de heuvels om daar nieuwe wijngaarden met Garganega te beplanten. De bodems zijn er soms meer dan 30 miljoen jaar oud en zorgen voor een ongeziene kracht en intensiteit in de wijnen. Onder meer dankzij hun pionierswerk vinden we nu de beste wijngaarden van Soave terug in onder andere Monte Foscarino. De familie Inama is na drie generaties nog steeds even gepassioneerd en geëngageerd om van deze wijnregio de allerbeste te maken. Hun wijnen zijn tijdloos, duurzaam en uniek.

Colli Berici

Ook met rode wijnen heeft Inama ambitieuze plannen. De wijnregio Soave kent hiervoor echter een beperkt potentieel, maar er zijn andere regio's in Veneto waar wel uitstekende rode wijnen gemaakt worden. Sommige zijn wereldberoemd (denk aan Amarone), andere enkel lokaal gekend. Dit is onder meer het geval met wijnen van de Colli Berici. Vlak bij Vicenza, ligt deze heuvelachtige wijnregio in de schaduw van zijn beter gekende broer Soave. De regio ligt slechts enkele kilometers ten zuidoosten, maar is toch totaal verschillend van de Soave Classico. De Colli krijgen jaarlijks de helft minder regen en ook de gemiddelde temperaturen liggen hoger dan in Soave. De blauwe druif Carmenère uit Bordeaux heeft hier een tweede thuis gevonden. Samen met Stéphane Derenoncourt uit Bordeaux maken ze hier cuvées als Carmenère Più en Oratorio di San Lorenzo die het unieke karakter van deze druif en wijnregio aantonen.

 

Inama