Leg de wijn altijd neer

De wijn moet liggend of schuin liggend worden bewaard, zodat de kurk niet uitdroogt. Bij uitdroging krimpt de kurk en komt er teveel zuurstof bij de wijn. Dit komt de smaak absoluut niet ten goede. Als de wijn horizontaal ligt, blijft de kurk vochtig en blijft de wijn zo lang mogelijk lekker. Dit geldt niet voor wijnflessen die zijn afgesloten door middel van een schroefdop. 

Zorg voor de juiste temperatuur

Als je gebruik maakt van een wijnkelder en je wilt bepaalde wijnen echt lang bewaren, zorg dan voor een temperatuur die uitkomt tussen de 10 en de 12 graden. Dit geldt voor zowel rode als witte wijnen. In het algemeen geldt dat vooral temperatuurschommelingen funest zijn. Het is van groot belang dat de temperatuur in elk geval nooit onder het vriespunt komt. Ook een temperatuur van boven de 25 graden is absoluut af te raden. De kurk zou dan namelijk uit de fles kunnen komen en dit veroorzaakt oxidatieve verschijnselen. 

Een goede luchtvochtigheid

Een luchtvochtigheid van circa 60-75% is ideaal bij het bewaren van wijn. Dit is een hogere luchtvochtigheid dan dat men in de gemiddelde huiskamers aantreft. Een goede wijnkelder voldoet meestal wel aan dit criterium. Met een hygrometer kan je de vochtigheid van de lucht exact opmeten. Wanneer de lucht te droog is, kan de kurk uitdrogen en verdampt de wijn via de kurk. Dit komt de kwaliteit en de smaak van de wijn absoluut niet ten goede. Als de lucht te vochtig is, heb je kans op schimmelvorming.

Schroefdoppen in plaats van kurk

Een vervelend verschijnsel bij het lang bewaren van wijn kan het optreden van "kurk" zijn. Dit wordt veroorzaakt door een soort schimmelinfectie van de wijn. Wanneer je gebruik maakt van schroefdoppen om de flessen af te sluiten, is de kans op kurk vele malen kleiner. Een ander voordeel dat hierbij komt kijken is dat je geen kurkentrekker meer nodig hebt.