Een belangrijk kenmerk van de kwaliteit van een wijn is natuurlijk het jaar van de oogst. De temperatuur en de exacte omstandigheden van de druivenoogst bepalen in grote mate hoe rijp en vol van smaak de druiven zijn.

Het spreekt daarbij voor zich dat hier een duidelijk overzicht in krijgen niet eenvoudig is. Het ene land is het andere niet en zelfs per streek zijn er duidelijke verschillen merkbaar. Maar wat waren dan de beste wijnjaren per wijnland? Tijd voor een overzicht!

 

Argentijnse wijnen 

Argentijnse wijnen zijn relatief recent hard opgekomen als kwaliteitskeuze. Op welke jaargangen mik je dan het best voor een lekkere wijn? 2002 was een goed jaar voor volrijpe, warme druiven en ook in 2003 waren de weergoden de Argentijnse wijnen goed gezind. Dit droog en warm jaar zorgde voor rode wijnen die een zeer fruitige smaak hadden en een volle kleur. Ook 2006 en 2009 zijn jaargangen die je zonder al te veel stress op tafel kunt zetten. 2001 was dan weer een koel en natte jaargang die te mijden valt!

Australische wijnen

Australische wijnen zijn wijnen die al een tijdje meegaan op de internationale scéne en een goede reputatie hebben. In de regel zijn deze wijnen betrouwbare, veilige keuzes met interessante smaaknuances. Recente jaren in Australië zijn door combinaties van extreem weer eerder te vermijden. 2008 was een goed jaar voor liefhebbers van alcoholrijke en pure wijnen en ook 2004 scheerde hoge toppen. 2001 en 1998 zijn veilige keuzes en fans van Shiraz zweren het best bij 1997. Het topjaar? Dat moet zonder twijfel 1990 geweest zijn.

Chileense wijnen 

Ook Chili produceert al even behoorlijk wat wijn maar kent pas het laatste decennium een echte populariteitsstijging. Volkomen terecht overigens want de kwaliteit van de Chileense wijnen hoeft echt niet onder te doen voor de Franse. De laatste jaren (denk aan 2012, 2013, 2014) waren schitterende jaren met kwalitatieve oogsten voor Chileense wijnen. Ook 2005 was een strike doorheen alle regio’s. Fan van cabernet Sauvignon? Dan is 2001 jouw jaar.

Duitse wijnen

Duitse wijnen zijn nog te vaak ongekend en onbemind. Desondanks kan je hier voortreffelijke fijne Riesling en Pinot noir vinden. Wijnen die dus zeker de moeite waard zijn om te ontdekken. 2012 was een excellent jaar voor rieslings en ook 2005, 2009 en 2011 waren echte voltreffers. De jaren daarvoor kenmerken zich voornamelijk door onregelmatigheid met uitzondering van het wonderjaar 1990.

Franse wijnen 

Franse wijnen behoeven toch echt geen introductie? 

Nochtans zijn er grote verschillen in de kwaliteit van de jaargangen tussen de verschillende wijnregio’s. Zo kunnen we algemeen stellen dat 2009 en 2010 schitterende jaren waren voor de Franse wijnoogst in BourgogneBordeauxZuidwesten,.. Maar tegelijkertijd zijn dit jaargangen die te mijden zijn in Languedoc-Roussillon. 2005 blijkt dan weer een zeer geslaagde jaargang in alle regio’s. Een goede Bordeaux? Dan moet je bij 2000 zijn en ook 1990 was ongelofelijk al wacht je bij voorkeur niet al te lang meer met het degusteren van dit jaartal.

Italiaanse wijnen 

Italiaanse wijnen liggen al enige tijd met de Franse in de clinch over wie nu eigenlijk de lekkerste in huis heeft. Een grote traditie, een grote smaak. Waar de rest van Europa in 2013 een rampjaar kende was dat bij de Italiaanse wijnen net een goed jaar. Ook 2011 en 2005 zijn jaren om te koesteren. Voor een goede barbera en nebbiolo mik je op 2000 en wederom was 1990 het jaar der won