Eind jaren negentig ontstond er veel vraag van wijnliefhebbers naar sappige, ronde wijnen met soepele tannine, weinig zuren en vooral heel veel rijke smaken. Wijnboeren in diverse regio's sprongen mee op de kar door vroegrijpe druivensoorten aan te planten zoals Merlot, Chardonnay, ... in nieuwe regio's zoals in Languedoc, Zuid-Italië (Puglia, Sicilië), Rioja, Napa Valley, Australië,... Kortom allemaal regio's met een warmer en droger klimaat, waardoor de druiven beter en vroeger konden rijpen. Zo ontstond het begrip van Warm Climate Wines. Deze 'warm klimaat wijnen' genoten/genieten veel succes dankzij hun smaakvol en zacht palet. De huidige klimaatopwarming speelt deze wijnen ook wel parten. Een tekort aan neerslag en te hoge temperaturen zorgen dat de druiven overrijp worden en hierbij teveel moeten inboeten aan smaak en evenwicht. De opkomst van deze warme wijnen valt niet voor niet toevallig samen met de ontwikkeling van wijnregio's als Napa Valley, Barossa Valley, Stellenbosch, Mendoza uit de Nieuwe Wereld. Bovendien kan je gemakkelijk deze warme wijnen in verband brengen met zwoele, karaktervolle druiven zoals Syrah, Grenache, Sangiovese, Tempranillo,... (vaak met een dikke schil).
De laatste jaren zien we een nieuwe trend zich ontwikkelen waarbij menig wijndrinker opzoek gaat naar verfrissende, crispy, licht zurige wijnen met een evenwichtig alcohol gehalte en met frisse aroma's. Deze wijnen komen vaak voor in wijnregio's met mildere temperaturen en iets meer neerslag dan de Zuiderse tegenhangers. Men spreekt dan al gauw over Cool Climate Wines. Op het noordelijk halfrond of Oude Wereld (Europa) bevinden deze regio's vaak noordelijker zoals Chablis, Loire, Rheingau, Württemberg, Burgenland,...of zijn ze hoger gelegen zoals Piëmonte of genieten ze van een koel zeeklimaat zoals Rias Baixas,... Kortom de druiven kennen hier voldoende afkoeling voor een langzame rijping. Hierbij behouden ze voldoende zuren en maken ze niet teveel suikers aan. De aroma's in de wijnen worden vaak beschreven als fris, crispy, strak en zurig. Het begrip Cool Climate Wines houdt niet alleen verband met de wijnregio maar is ook gelinkt aan de druivensoorten. Tot deze groep behoren lichte en frisse druivensoorten zoals Riesling, Nebbiolo, Chardonnay, Pinot noir, Gamay, Müller-Thurgau, Auxerrois,...
Tot voor kort werd algemeen aangenomen dat wijn kon verbouwd worden tussen 30° en 50° breedtegraden. Met de opwarming van de aarde zijn er echter nieuwe gebieden die gepast blijken voor aan wijnbouw te doen. Zo zien we dat ook Noord-Europese landen ondertussen meer zonneschijn en warmte genieten in de zomer, waardoor er sprake is van nieuwe wijnregio's als Zweden, Holland, Vlaanderen,... Deze behoren allemaal toe tot de groep van Cool Climate Wines. Deze worden vaak aangeplant met druivensoorten die zich lenen om frisse wijnen te vervaardigen zoals Riesling, Muller-Thurgau, Chardonnay, Regent, Pinot noir,...
Terre di Cino | Chianti Riserva 2019
Een stijlvolle en evenwichtige Chianti Classico van het vooraanstaand wijndomein Ormanni uit het hart van Toscane. Rijping van 12 maanden op eiken vaten.
**PFM00020**
Robert Parker
Riesling Trocken | Rheingau 2022
Deze Riesling uit de Rheingau van Eva Fricke is niets minder dan uitstekend. Hoewel sommigen het ooit als een instapwijn beschouwden, verdient het nu zeker zijn plaats tussen de grotere namen.
Riesling | Elzas
Fruitige, droge wijn op basis van 100% Riesling. Een zeer aromatische en nobele druivensoort. De wijnen van Louis Sipp vallen jaarlijks in de prijzen.
Brouilly 2021
Deze cru ligt op de flanken van Brouilly, een heuvel rijk aan graniet. Dankzij een manuele oogst en artisanale technieken levert dit een elegante en fruitige Gamay-wijn op.
VIVINO
Legendes | Vlaamse landwijn
Frivole, fruitige wijn op basis van originele druivenmix van Pinot Gris, Auxerrois, Chardonnay en Johanniter. Exotisch en verfrissend.