
Parajes del Cabriel | Valencia 2020
Sappige en fruitige rode wijn op basis van de Bobal druif. Bruno Murciano was in 2008 nog de beste sommelier van Spanje en maakt nu samen met zijn broer karaktervolle wijnen in het binnenland van Valencia.

Parajes del Cabriel | Valencia 2020
Proefnotitie
Intense aroma's van kers, cuberdons, viooltjes met een licht kruidige toets. Sappige en fruitige wijn met een soepele textuur.
Lekker bij
- Tapas
Specificaties
-
Jaartal
2020 -
Volume
0,75 L -
Alcohol%
13,0% -
Bewaarpot.
2021 - 2023 -
Serveertemp.
16°C - 18°C -
Artikelcode
SPR05020
Het domein
-
Land
Spanje -
Wijnstreek
Valencia -
Appellatie
Valencia -
Domein
Bruno Murciano -
Druiven
100% Bobal

Over het land
Hoewel Spanje het land is met het grootste oppervlak aan wijnbouwgebied ter wereld, is het zeker niet de grootste producent qua hoeveelheden wijn... Voorstelbaar: van alle wijnproducerende landen is Spanje het meest bergachtig. De omstandigheden waaronder de druiven in grote delen van het land geteeld worden zijn hierdoor lastig en de opbrengsten per hectare relatief laag. De ligging op grote hoogte levert dan misschien wel en laag rendement op, het geeft tegelijkertijd de mogelijkheid tot het maken van geconcentreerde, spannende wijnen. De grote verschillen in temperatuur tussen de seizoenen en vooral de grote wisselingen tussen de dag- en nacht temperatuur, maken het mogelijk om wijnen te creëren die kracht en rijke smaak combineren met voldoende frisheid.
Over de wijnstreek
Het is wellicht niet de meest gekende wijnregio van Spanje. Nochtans biedt Valencia naast zijn Paella een heerlijk arsenaal aan lokale wijnen. Deze wijnregio kent reeds een lange geschiedenis van wijnbouw die zelf teruggaat tot in de Romeinse periode. Ondanks de hitte zal je in de heuvels rond Valencia verschillende gebieden vinden die dankzij hun hoogtes van 400 tot 1200 een goed klimaat bieden aan zowel lokale als internationale druivensoorten. In de laagvlakte zal je dan weer eerder de Moscatel druiven terugvinden.
Over het wijndomein
Bruno Murciano is ondanks zijn naam (die naar het naburige Murcia verwijst) een echte Valenciaan. Hij werkte initieel in het restaurant van zijn ouders en schopte het na studies in Toulouse tot topsommelier. Hij werkte in diverse sterrenzaken (bv. het Ritz hotel in Londen) en werd in 2008 bekroond tot beste sommelier van Spanje. In 2010 besliste hij een wijndomein op te starten samen met zijn broer José Luis in het binnenland van Valencia. De "costa" is hier ver weg en de wijngaarden liggen op meer dan 800 meter hoogte wat zorgt voor veel fraicheur in de wijnen. De focus ligt er op lokale druivenrassen zoals Merseguera en Bobal met sommige wijngaarden van meer dan 100 jaar oud. Een mooi voorbeeld van het nieuwe Spanje, waar jonge wijnmakers terroir herontdekken en moderne fruitgedreven wijnen maken met houtgebruik op de achtergrond.
Extra omschrijving
Bobal staat bekend als een enigszins rustieke druif die vooral in blends en bulkwijnen wordt gebruikt. Met deze wijn bewijst Bruno Murciano echter dat er van Bobal ook vlot drinkbare en sappige wijnen kunnen gemaakt worden. De oude stokken, biodynamische teelt, zachte tannine extractie en het beperkte houtgebruik dragen bij aan het succes.