
Passito di Pantelleria | Sicilië 2021
Een zoete dessertwijn uit het vulkanische eiland Pantelleria, waar wind, zon en zee het ritme van de natuur bepalen. Deze Passito di Pantelleria wordt gemaakt van ingedroogde Zibibbo-druiven (Muscat of Alexandria) en biedt een pure expressie van mediterrane rijkdom. De wijn is intens aromatisch, maar nooit log, met een perfecte balans tussen zoetheid en frisheid.

Passito di Pantelleria | Sicilië 2021
Proefnotitie
Diep goudgeel van kleur. De neus is intens met aroma’s van gekonfijte abrikozen, vijgen, sinaasappelschil, acaciahoning en kruiden zoals saffraan en laurier. In de mond is de Serapias rijk en zijdezacht, met een verleidelijke zoetheid die mooi wordt opgevangen door een levendige zuurtegraad. Lange, elegante finale met toets van gedroogde mango en gekarameliseerde citrus.
Lekker bij
- Dessert
- Kazen (hard)
- Paté
Specificaties
-
Jaartal
2021 -
Volume
0,5 L -
Alcohol%
15,0% -
Bewaarpot.
2025 - 2030 -
Serveertemp.
8°C - 11°C -
Artikelcode
ITW25300
Het domein
-
Land
Italië -
Wijnstreek
Sicilië -
Domein
Mandrarossa -
Druiven
100% Zibibbo

Over het land
Italië vecht al jaren met Frankrijk voor de titel van land met de meeste wijnproductie. De Italiaanse wijnen zijn zo verscheiden als het land zelf, met vele regio's met hun eigen typische stijlen en druiven. Als resultaat zijn er meer dan 300 officiëel erkende wijnzones en een miljoen wijnproducenten. Waar er in Italië na de tweede wereldoorlog veel focus lag op bulkwijnen, is de kennis en kunde van de Italiaanse wijnmakers gigantisch gegroeid. Als gevolg is er praktisch in elke regio in Italië wel typische, kwaliteitsvolle wijn te vinden. Een waar paradijs voor de wijnliefhebber!
Over de wijnstreek
Sicilië, het thuisland van de iconische versterkte Marsala, is het zuidelijkste wijngebied van Italië en het grootste eiland in de Middellandse Zee. Al meer dan 2500 jaar is het een belangrijk centrum van de mediterrane wijnbouw. De bodems van Sicilië, en de bergen waar ze vandaan kwamen, zijn van bijzonder belang als het gaat om het bestuderen van de wijnbouw van het eiland. De Etna, de torenhoge stratovulkaan, domineert de oostelijke skyline van het eiland en is verantwoordelijk voor de mineraalrijke, donkere bodems die de Etna DOC-wijngaarden kenmerken. Wijnstokken worden nu hoger op de vulkanische hellingen geplant, om te profiteren van de koelere lucht en rijkere bodems daar.
Over het wijndomein
Mandrarossa, opgericht in 1999 na meer dan twintig jaar terroironderzoek, is de belichaming van een nieuw en innovatief Sicilië. Het gaat om het herdefiniëren van traditie, het bewaren van oude schatten op nieuwe manieren en het ontdekken van nieuwe facetten van het potentieel van het land. Dit wijnhuis vertegenwoordigt een onverwachte kant van Sicilië, waar innovatie staat voor het creëren van een unieke identiteit voor Siciliaanse wijnen. De reis begon met de zorgvuldige selectie van ideale combinaties van druivenrassen en terroir. Het constante streven naar innovatie leidde tot experimenten met micro-vinificatie en de introductie van onderscheidende wijnen, sommige ongeëvenaard in Sicilië. In 2014 onthulde een diepgaand onderzoek naar kalkbodems met een team van experts het potentieel van specifieke microterroirs in twee geselecteerde "contrade", wat resulteerde in uitzonderlijke wijnen. Mandrarossa's innovatie is geworteld in onderzoek, traditie en de essentie van Siciliaans terroir.
Extra omschrijving
De Zibibbo-druiven worden eind augustus met de hand geoogst en vervolgens gedurende ongeveer 3 weken gedroogd op matten onder de zon, een traditionele methode die de suikers en aroma's concentreert. Na het indrogen volgt een zachte persing, waarna de most een langzame fermentatie ondergaat bij gecontroleerde temperatuur. De rijping gebeurt deels op staal en deels op hout om de zuiverheid van het fruit te behouden én textuur toe te voegen.