Robert Parker
Valbuena | Ribera del Duero 2016
Tweede wijn van het legendarische wijndomein Vega Sicilia, die vele "eerste" wijnen van andere domeinen overtreft. Vega Sicilia bezit dan ook een uitzonderlijke ligging en expertise die gegarandeerd staat voor topkwaliteit.
Valbuena | Ribera del Duero 2016
Beoordelingen
-
Robert Parker
96/100
Proefnotitie
Elegante neus met aroma's van bramen, zwarte chocolade, truffel en ook florale toetsen. Genereus, sappig en hedonistisch. Een elegante structuur, met fijnkorrelige tannines en zeer geconcentreerde smaken.
Lekker bij
- Vlees (lamsvlees)
Specificaties
-
Jaartal
2016 -
Volume
0,75 L -
Alcohol%
14,5% -
Bewaarpot.
2021 - 2035 -
Serveertemp.
16°C - 18°C -
Artikelcode
SPR09016
Het domein
-
Land
Spanje -
Wijnstreek
Castilla y León -
Appellatie
Ribera del Duero -
Domein
Vega Sicilia -
Druiven
94% Tempranillo / Tinta roriz | 6% Merlot
Over het land
Hoewel Spanje het land is met het grootste oppervlak aan wijnbouwgebied ter wereld, is het zeker niet de grootste producent qua hoeveelheden wijn... Voorstelbaar: van alle wijnproducerende landen is Spanje het meest bergachtig. De omstandigheden waaronder de druiven in grote delen van het land geteeld worden zijn hierdoor lastig en de opbrengsten per hectare relatief laag. De ligging op grote hoogte levert dan misschien wel en laag rendement op, het geeft tegelijkertijd de mogelijkheid tot het maken van geconcentreerde, spannende wijnen. De grote verschillen in temperatuur tussen de seizoenen en vooral de grote wisselingen tussen de dag- en nacht temperatuur, maken het mogelijk om wijnen te creëren die kracht en rijke smaak combineren met voldoende frisheid.
Over de wijnstreek
Castilla y León, in de noordelijke helft van het centrale Iberisch plateau, is de grootste van de 17 administratieve regio's van Spanje en beslaat ongeveer een vijfde van de totale oppervlakte van het land. Het strekt zich ongeveer 350 kilometer uit van het centrum van Spanje bijna helemaal tot aan de noordkust. Even breed, het verbindt het wijngebied Rioja met de grens van Portugal.
Rode wijnen heersen in Castilla y León, en de Tempranillo druivensoort is zonder twijfel de koning. Het is hier bekend onder verschillende synoniemen, waaronder Tinta del Pais, Tinto de Toro en Tinto Fino. Het is de druif achter alle beste wijnen van de regio, behalve Bierzo, dat goed gebruik maakt van Mencia. De ondersteunende cast bestaat uit de Franse variëteiten Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.
Over de appellatie
Ribera del Duero behoort zonder twijfel tot de top wijnregio's van Spanje. Deze legendarische wijnregio ligt in het hart van Spanje en brengt nobele, stijlvolle Tempranillo wijnen voort die gemaakt zijn om de tand des tijds te doorstaan.
Over het wijndomein
Tempos Vega Sicilia is een iconische Spaanse wijngaard met een erfgoed dat teruggaat tot de 19e eeuw. Gelegen in de vallei Duero, staat het bekend om zijn compromisloze benadering van wijnmaken. Hun wijnen worden beschouwd als een combinatie van traditie en innovatie, waarbij ze streven naar perfectie in elke fles.
Het landgoed is beroemd om zijn Tinto Fino druiven, een lokale variant van de Tempranillo druif, geteeld op een uniek terroir van kalksteen en klei. De zorgvuldig geselecteerde druiven ondergaan een rigoureus proces, inclusief handmatige oogst en zorgvuldige rijping in eiken vaten.
Met een geschiedenis die teruggaat tot meer dan 150 jaar, ademt Tempos Vega Sicilia vakmanschap uit. Hun wijnen, waaronder de iconische Único, zijn wereldwijd geprezen vanwege hun complexiteit, elegantie en vermogen om te rijpen. Deze wijngaard vertegenwoordigt de essentie van Spaans vakmanschap en blijft een hoogtepunt in de wijnwereld.
Extra omschrijving
Valbuena is gemaakt van 96% Tinto Fino (Tempranillo) en 6% Merlot. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 35 jaar en de beperkte rendementen zorgen voor een zeer intense wijn. De wijn heet officiëel Valbuena "5", verwijzend naar de totale rijpingsperiode van 5 jaar. Enkel gedurende het eerste jaar worden barriques van 225 liter gebruikt (een combinatie van Franse en Amerikaanse eik) daarna rust de wijn op grote fouders. Daardoor is dit zeker geen overdreven houterige wijn maar eerder een wijn die teert op finesse en complexiteit.