
Mercurey | La Framboisière 22 Rouge
Eén van de sterproducten van Domaine Faiveley. Deze Monopole in Mercurey is enerzijds zacht en fris, maar anderzijds ook verrassend vol voor een rode Bourgogne. Kortom een Pinot Noir die keer op keer doet verbazen.

Mercurey | La Framboisière 22 Rouge
Proefnotitie
Rijp rood fruit: kers, aardbei. Een sappige en fruitige impressie in de mond. De afdronk is lang met een uitgesproken elegantie. Pinot Noir met een uitstekende prijs/kwaliteit.
Lekker bij
- Gevogelte
- Kazen (hard)
- Risotto
- Wild
Specificaties
-
Jaartal
2022 -
Volume
0,75 L -
Alcohol%
13,0% -
Bewaarpot.
2024 - 2035 -
Serveertemp.
16°C - 18°C -
Artikelcode
MRR00122
Het domein
-
Land
Frankrijk -
Wijnstreek
Bourgogne -
Appellatie
Mercurey -
Domein
Domaine Faiveley -
Druiven
100% Pinot noir

Over het land
Als men aan wijn denkt, denken de meeste mensen nog steeds aan Frankrijk als het wijnland bij uitstek. Met gerenommeerde historische regio's als de Bordeaux, Bourgogne & de Rhône vormt Frankrijk toch de basis van de classificatie van wijn. Zoveel wijntechnieken, kennis, druivenrassen & stijlen vormen de basis van de wijnbouw in andere landen. Door de verscheidenheid aan ondergrond, klimaat, druif en methoden kan je als wijnliefhebber altijd wel iets vinden. Vergeet daarbij ook zeker de minder bekende regio's, zoals het Zuidwesten, de Languedoc of de Elzas niet.
Over de wijnstreek
Al meer dan 2000 jaar verbouwt men in Bourgogne druiven. Wijnbouw is hier dan ook een cultuur die de generaties overschrijdt. Deze regio wordt gekenmerkt door een zeer rijke geologische geschiedenis die resulteert in een lappendeken van verschillende ondergronden. Chardonnay en Pinot noir zijn twee nobele druivensoorten die de subtiliteit hebben om deze eigenschappen juist te vertalen in het glas.
Bourgogne is de wijnregio bij uitstek waar het begrip "terroir" pas echt tot leven komt. De combinatie van geologische breuklijnen, klimatologische factoren en eeuwen van menselijke wilskracht maken dat men hier enkele van de mooiste wijnen ter wereld kan terug vinden.
Over de appellatie
Mercurey is een Franse wijnappellatie in de Bourgogne regio. Het is een van de belangrijkste appellaties van de Côte Chalonnaise, die voornamelijk rode wijnen produceert van de Pinot Noir-druif, en ook een kleinere hoeveelheid witte wijnen van Chardonnay-druiven.
Over de subregio
Côtes Chalonnaise is een aantrekkelijke subregio in de Bourgogne, Frankrijk. Deze regio staat bekend om zijn verrukkelijke witte en rode wijnen, voornamelijk gemaakt van Chardonnay- en Pinot Noir-druiven. Wat Côtes Chalonnaise speciaal maakt, is de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Hier vind je hoogwaardige Bourgondische wijnen die niet dezelfde prijskaartjes dragen als die in de nabijgelegen beroemde appellations. Populaire appellations zoals Mercurey en Montagny produceren heerlijke wijnen die de Bourgondische finesse weerspiegelen. Côtes Chalonnaise is een geweldige bestemming voor wijnliefhebbers op zoek naar kwaliteitswijnen zonder de hoogwaardige prijskaartjes.
Over het wijndomein
Het domein Faiveley werd gesticht in 1825 en wordt momenteel voortgezet door de zevende generatie. In de loop der jaren zijn ze uitgegroeid tot een vaste waarde in Bourgogne. Het domein bevindt zich in Nuits-Saint-Georges; in het hart van deze unieke wijnregio tussen Beaune en Dijon. Vandaag bezitten ze enkele wijngaarden in de mooiste 'climats' van Bourgogne; Gevrey-Chambertin, Pommard, Volnay, Puligny-Montrachet, Mercurey en vele andere. Het merendeel van deze wijngaarden zijn van beperkte afmetingen met een gemiddelde oppervlakte van 1 hectare. Dit alles zorgt voor een zeer beperkte oplage van de verschillende wijnen. Faiveley bezit in het totaal 10 hectare 'Grand Cru' en 25 hectare 'Premier Cru', waarvan enkele exclusief door Faiveley worden gevinifieerd, de zogenaamde "Monopoles". Faiveley kiest resoluut voor moderne oenologie gecombineerd met traditioneel vakmanschap in de wijngaard en in de kelder.
Extra omschrijving
Het climat La Framboisière is sinds 1933 het monopolie van het Domaine en produceert wijnen met een uitgesproken typiciteit: intense aroma's van rood fruit en een aangename mineraliteit. De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd. Een deel van de druiven wordt niet ontsteeld om de fruitige smaken te benadrukken. De druiven worden twee keer per dag geperst om hun kleur, tannines en aroma's aan de schillen te onttrekken. De wijn rijpt gedurende 13-14 maanden in Franse eiken vaten (waarvan 20% nieuw) geselecteerd om hun fijne korrel en matige toasting.