
Jancis Robinson
Vidiano 2021
Complexe en gastronomische wijn uit het noorden van Griekenland op basis van de Vidiano druif. Gouden medaille en 95/100 op de Decanter World Wine Awards.

Vidiano 2021
Beoordelingen
-
Jancis Robinson
16,5/20 -
VIVINO
95/100
Proefnotitie
Deze wijn kent een erg complexe neus met aroma's van witte bloesems en perzik, een subtiele houtindruk en een minerale toets. Een echte gastronomische wijn waarin vele lagen zijn te ontdekken door de gedeeltelijke opvoeding op inox, houten vaten en amfora. Prachtig samenspel van fruit, een lichte houtindruk en een zilterige mineraliteit. Intense smaak en lange afdronk.
Specificaties
-
Jaartal
2021 -
Volume
0,75 L -
Alcohol%
13,0% -
Bewaarpot.
2021 - 2026 -
Serveertemp.
12°C - 14°C -
Artikelcode
GRW00121
Het domein
-
Land
Griekenland -
Wijnstreek
Macedonië -
Domein
Oenops -
Druiven
100% Vidiano

Over het land
Griekenland - het bergachtige, mediterrane land in het zonovergoten zuidoosten van Europa - wordt vaak beschouwd als de geboorteplaats van de westerse beschaving. Archeologisch bewijs suggereert dat wijn al meer dan 4000 jaar in sommige delen van Griekenland wordt gemaakt. Griekenland staat bekend om zijn eigen arsenaal aan originele druivenrassen. Verwacht hier dus geen Chardonnay of Cabernet Sauvignon maar laat je verrassen door de eigenheid van de Griekse inheemse druiven en de unieke wijnen die op basis hiervan gemaakt worden.
Over de wijnstreek
Grieks Macedonië (Macedonië) is een uitgestrekte regio in het noorden van Griekenland. Het wordt begrensd door de Republiek Noord-Macedonië, Albanië en Bulgarije in het noorden en de Egeïsche Zee in het zuiden. De wijngaarden in het bergachtige gebied zijn uitgebreid beplant met Xynomavro, samen met Roditis, Limnio en de meer internationale Cabernet Sauvignon druivensoort. Macedonische rode wijnen staan bekend om hun stevige tannines en grote smaken, en de beste voorbeelden behoren tot de meest gewilde rode wijnen van Griekenland.
Extra omschrijving
Deze witte wijn is gemaakt van 100% Vidiano maar is een blend van 3 verschillende methodes van wijnmaken. Een deel wordt spontaan vergist op inox tanks, een deel op demi-muids (500 liter houten vaten) en een deel op amfora. Daarna wordt de wijn geblend en nog voor 6 maand verouderd op de fijne droesem in amfora.