Advies nodig? Bel 0472 74 18 24
Gratis levering vanaf €75,-
Veilig online betalen
Qualivino
Wijnmeesters sinds 1953
Flor de Pingus 2021
Score
Robert Parker
96/100
Dominio de Pingus

Flor de Pingus 2021

Ontdek de Flor de Pingus 2021, een ware oenologische schat uit de Ribera del Duero, gecreëerd door de visionaire Deense wijnmaker Peter Sisseck. Deze wijn belichaamt een perfecte harmonie van kracht en finesse, een symbool van vakmanschap en passie.

€ 146,00
Op voorraad - 3 dagen
Gratis verzending van € 75,-
Flor de Pingus 2021
Dominio de Pingus

Flor de Pingus 2021

€ 146,00
Op voorraad - 3 dagen
Gratis verzending van € 75,-
Beoordelingen
  • Robert Parker
    96/100
  • VIVINO
    4.5
Proefnotitie

Flor de Pingus 2021 biedt een rijk palet aan aroma's en smaken. U wordt begroet door verleidelijke geuren van rijp rood en zwart fruit, vermengd met subtiele hints van specerijen en vanille. Op het gehemelte ontvouwt zich een prachtige balans tussen krachtige tannines en een elegante zuurgraad, met een langdurige en veelzijdige afdronk.

Lekker bij
  • Vleesgerechten
  • Wild
Smaakprofiel
Aroma’s
Rijp fruit
Houtrijping
Mineraal
Kruidig
Body
Kachtig
Tannine
Laag Hoog
Specificaties
  • Jaartal
    2021
  • Volume
    0,75 L
  • Alcohol%
    14,5%
  • Bewaarpot.
    2028 - 2045
  • Serveertemp.
    16°C - 18°C
  • Artikelcode
    SPR01021
Het domein
  • Land
    Spanje
  • Wijnstreek
    Castilla y León
  • Appellatie
    Ribera del Duero
  • Domein
    Dominio de Pingus
  • Druiven
    Tempranillo / Tinta roriz
Castilla y León
Meer over deze wijn

Flor de Pingus, afkomstig van 16 verschillende percelen rond La Horra en Roa, is een prachtig voorbeeld van de vaardigheden van Peter Sisseck. De vinificatie gebeurt apart per perceel in roestvrijstalen cuves van 4000 liter, gevolgd door een malolactische gisting en een rijping van 16 tot 18 maanden in eiken vaten, waarvan 30% tot 40% nieuw eik is. Deze zorgvuldige aanpak resulteert in een wijn met een indrukwekkende complexiteit en diepte.

Over het land

Hoewel Spanje het land is met het grootste oppervlak aan wijnbouwgebied ter wereld, is het zeker niet de grootste producent qua hoeveelheden wijn... Voorstelbaar: van alle wijnproducerende landen is Spanje het meest bergachtig. De omstandigheden waaronder de druiven in grote delen van het land geteeld worden zijn hierdoor lastig en de opbrengsten per hectare relatief laag. De ligging op grote hoogte levert dan misschien wel en laag rendement op, het geeft tegelijkertijd de mogelijkheid tot het maken van geconcentreerde, spannende wijnen. De grote verschillen in temperatuur tussen de seizoenen en vooral de grote wisselingen tussen de dag- en nacht temperatuur, maken het mogelijk om wijnen te creëren die kracht en rijke smaak combineren met voldoende frisheid.

Over de wijnstreek

Castilla y León, in de noordelijke helft van het centrale Iberisch plateau, is de grootste van de 17 administratieve regio's van Spanje en beslaat ongeveer een vijfde van de totale oppervlakte van het land. Het strekt zich ongeveer 350 kilometer uit van het centrum van Spanje bijna helemaal tot aan de noordkust. Even breed, het verbindt het wijngebied Rioja met de grens van Portugal.

Rode wijnen heersen in Castilla y León, en de Tempranillo druivensoort is zonder twijfel de koning. Het is hier bekend onder verschillende synoniemen, waaronder Tinta del Pais, Tinto de Toro en Tinto Fino. Het is de druif achter alle beste wijnen van de regio, behalve Bierzo, dat goed gebruik maakt van Mencia. De ondersteunende cast bestaat uit de Franse variëteiten Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.

Over de appellatie

Ribera del Duero behoort zonder twijfel tot de top wijnregio's van Spanje. Deze legendarische wijnregio ligt in het hart van Spanje en brengt nobele, stijlvolle Tempranillo wijnen voort die gemaakt zijn om de tand des tijds te doorstaan.

Over het wijndomein

Het wijndomein Dominio de Pingus, opgericht door de Deense oenoloog Peter Sisseck, is een toonbeeld van finesse en kwaliteit in de wijnwereld. Sinds zijn start in 1990 in Ribera del Duero, Spanje, heeft Sisseck zijn expertise, opgedaan in Bordeaux en Californië, ingezet om de potentie van de lokale Tinto Fino-druif te maximaliseren. Zijn eerste eigen wijn, gemaakt in 1995, werd snel een legende, deels door een schipbreuk die de vraag en prijs deed stijgen. De namen van zijn wijnen, Pingus en Flor de Pingus, weerspiegelen zijn Deense bijnaam en zijn snel internationaal erkend, mede dankzij lof van prominente wijnkenners.

Sisseck's toewijding aan oude wijnstokken en biodynamische principes vormt de kern van zijn werk. Hij richtte samen met Pablo Rubio het project Psi op, waarbij samenwerking met lokale wijnboeren centraal staat, en waarbij traditionele vinificatiemethodes worden gerespecteerd. Dit project benadrukt de regionale historie en de waarde van oude wijnstokken.

De exclusiviteit van Dominio de Pingus komt voort uit het zorgvuldig geselecteerde terroir. De Pingus-wijn komt van twee oude wijngaarden in La Horra, terwijl de Flor de Pingus uit diverse percelen rondom dit dorp komt, gelegen in het hart van Ribera del Duero. Het Psi-project daarentegen, maakt gebruik van percelen verspreid over 27 dorpen, gekenmerkt door hun unieke bodemsamenstellingen en hoogteligging.

De vinificatieprocessen van deze wijnen zijn even uniek en nauwgezet. Pingus wordt vervaardigd met handmatig gesorteerde druiven, fermentatie in grote eikenhouten vaten en rijping op eik. Flor de Pingus daarentegen, ondergaat aparte vinificatie per perceel, met een mix van eiken vaten voor rijping. Psi-wijnen worden gekenmerkt door zachte extractie en rijping in grote houten vaten, met Garnacha toegevoegd voor een elegante toets.

De combinatie van Sisseck's toewijding, uniek terroir, en zorgvuldige vinificatie, maakt Dominio de Pingus tot een uitzonderlijke representant van de Spaanse wijntraditie.

Prijslijst aanvragen