Blaye Côtes de Bordeaux
La Révélation van Château du Grand Barrail is een prachtige belichaming van vakmanschap en passie, geworteld in de historische wijnstreek Côtes de Blaye. Deze wijn is een ware ode aan de rijke traditie van de Franse wijnbouw, weerspiegeld in elke slok. Met een erfgoed dat teruggaat tot 1967, illustreert deze cuvée het begin van een fascinerende wijnbouwavontuur in de gemeente Plassac, prachtig gelegen aan de oevers van de majestueuze Gironde.
Blaye Côtes de Bordeaux
Proefnotitie
Bij het proeven openbaart Cuvée La Révélation een rijk en complex palet. De wijn heeft een intense, diepe kleur en een aroma dat doet denken aan rijp rood en zwart fruit, gecombineerd met subtiele hints van eiken en specerijen. In de mond is de wijn krachtig maar goed gebalanceerd, met een zijdezachte textuur die overgaat in een lange en aangename afdronk.
Lekker bij
- Kazen (gerijpt)
- Vleesgerechten
- Wild
Specificaties
-
Jaartal
2020 -
Volume
0,75 L -
Alcohol%
13,0% -
Bewaarpot.
2023 - 2030 -
Serveertemp.
16°C - 18°C -
Wijnbouw
Biologisch -
Artikelcode
CBR00100
Het domein
-
Land
Frankrijk -
Wijnstreek
Bordeaux -
Appellatie
Blaye Côtes de Bordeaux -
Domein
Château Grand Barrail -
Druiven
Merlot
Meer over deze wijn
De Cuvée La Révélation is voortgekomen uit de oudste wijnstokken van het domein, met een leeftijd van 40 jaar en meer, waarbij de Merlot-druif domineert. Dit zorgt voor een lage opbrengst van 40 hectoliters per hectare, wat resulteert in een vlezige, krachtige en geconcentreerde wijn met een diepe kleur. De vinificatie omvat pre-fermentatieve maceraties gedurende 4 tot 5 dagen bij gecontroleerde temperaturen, gevolgd door lange en regelmatige overpompingen. De cuvaison duurt minimaal 5 weken. De rijping van de wijn vindt plaats met malolactische fermentatie in nieuwe eikenhouten vaten, waarbij 50% van de vaten nieuw is. Dit proces duurt 12 maanden en omvat regelmatige batonnages gedurende de eerste maand.
Over het land
Als men aan wijn denkt, denken de meeste mensen nog steeds aan Frankrijk als het wijnland bij uitstek. Met gerenommeerde historische regio's als de Bordeaux, Bourgogne & de Rhône vormt Frankrijk toch de basis van de classificatie van wijn. Zoveel wijntechnieken, kennis, druivenrassen & stijlen vormen de basis van de wijnbouw in andere landen. Door de verscheidenheid aan ondergrond, klimaat, druif en methoden kan je als wijnliefhebber altijd wel iets vinden. Vergeet daarbij ook zeker de minder bekende regio's, zoals het Zuidwesten, de Languedoc of de Elzas niet.
Over de wijnstreek
De Bordeaux is misschien wel de meest bekende wijnregio ter wereld. De streek in het Zuid-Westen van Frankrijk aan de oevers van de Gironde & de Garonne kent een lange en geronommeerde wijngeschiedenis. De regio wordt klassiek onderverdeeld in linker- en rechteroever en kent de meest gerenommeerde châteaux van Frankrijk. Hier worden voornamelijk karaktervolle rode wijnen gemaakt van de typische "Bordeaux-blend": Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec & Petit Verdot en Carmenère.
Over de appellatie
In Blaye werden al veel eerder wijnstokken aangeplant dan in de toch zo nabije Médoc. De wijngoederen hebben zich ontwikkeld langs het estuarium van de Gironde, waar ze profiteren van het dynamische en bloeiende zeetransport. De wijngaarden ten noorden van Bordeaux strekken zich uit over 5500 hectare en leveren voornamelijk rode wijn en enkele witte wijnen.
Over de subregio
Rive Droite is een subregio in Bordeaux, Frankrijk, aan de rechteroever van de rivier de Gironde. Hier draait alles om Merlot en Cabernet Franc druiven, wat resulteert in zachte en elegante rode wijnen met smaken van rood fruit en een verfijnde structuur.
Over het wijndomein
In 1967 werd Château du Grand Barrail gekocht, het begin van een wijnbouwavontuur. Het landgoed ligt in Plassac, met uitzicht op de majestueuze Gironde. Het domein beslaat ongeveer 16 hectare met een kuipkamer uitgerust met cementen kuipen, roestvrijstalen kuipen en vaten. De rode druivenrassen zijn voornamelijk Merlot, Cabernet Sauvignon en een beetje Malbec, terwijl de witte druivenrassen Semillon en Sauvignon zijn. De wijnstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud en groeien op klei-kalksteen bodem met klei-grind. De rode wijnen zijn fruitig en soepel, met een intens rode kleur, terwijl de witte wijnen fijn en fruitig zijn, met citrusaroma's en een lange afdronk dankzij de Semillon-druiven.