VIVINO
Loupiac 2020
Een aantrekkelijke zoete witte wijn die liefhebbers zal betoveren met zijn harmonieuze smaak en elegante complexiteit.. Deze smaakvolle liquoreux wijn uit de appellatie Loupiac wordt met zorg vervaardigd door Château Loupiac-Gaudiet, een gerespecteerd domein met meer dan 200 jaar op de teller.
Loupiac 2020
Beoordelingen
-
VIVINO
3.9
Proefnotitie
Verfijnde en delicate aroma's van rijpe steenvruchten (perzik, abrikoos), passievruchten, honing en gedroogde kruiden. Explosie van gelijkaardige aroma's op het palet. Een geslaagd evenwicht tussen krokante zuren en een fruitige zoetigheid. De wijn moet minstens 2 jaar verouderen op fles om tot volledige expressie te kunnen komen.
Lekker bij
- Aperitief
- Oosterse keuken
Specificaties
-
Jaartal
2020 -
Volume
0,75 L -
Alcohol%
13,0% -
Bewaarpot.
2022 - 2030 -
Serveertemp.
8°C - 10°C -
Artikelcode
LPC00000
Het domein
-
Land
Frankrijk -
Wijnstreek
Bordeaux -
Appellatie
Loupiac -
Domein
Château Loupiac-Gaudiet -
Druiven
Sauvignon blanc | Sémillon
Over het land
Als men aan wijn denkt, denken de meeste mensen nog steeds aan Frankrijk als het wijnland bij uitstek. Met gerenommeerde historische regio's als de Bordeaux, Bourgogne & de Rhône vormt Frankrijk toch de basis van de classificatie van wijn. Zoveel wijntechnieken, kennis, druivenrassen & stijlen vormen de basis van de wijnbouw in andere landen. Door de verscheidenheid aan ondergrond, klimaat, druif en methoden kan je als wijnliefhebber altijd wel iets vinden. Vergeet daarbij ook zeker de minder bekende regio's, zoals het Zuidwesten, de Languedoc of de Elzas niet.
Over de wijnstreek
De Bordeaux is misschien wel de meest bekende wijnregio ter wereld. De streek in het Zuid-Westen van Frankrijk aan de oevers van de Gironde & de Garonne kent een lange en geronommeerde wijngeschiedenis. De regio wordt klassiek onderverdeeld in linker- en rechteroever en kent de meest gerenommeerde châteaux van Frankrijk. Hier worden voornamelijk karaktervolle rode wijnen gemaakt van de typische "Bordeaux-blend": Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec & Petit Verdot en Carmenère.
Over de appellatie
Loupiac is een zoete witte wijn appellatie van de Bordeaux regio. Het omvat wijnen gemaakt in een gebied aan de noordelijke oever van de rivier de Garonne, 30 kilometer ten zuidoosten van de stad Bordeaux. De druivensoorten die gebruikt mogen worden zijn Semillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle en Sauvignon Gris. De eerste twee zijn veruit de meest gebruikte.
De druiven die worden gebruikt voor Loupiac zijn voornamelijk Sémillon, geteeld onder het genot van een microklimaat dat vaak gepaard gaat met mistige ochtenden en zonnige namiddagen. Dit unieke klimaat biedt de ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van een bijzondere schimmel, bekend als 'Botrytis cinerea' - of in de elegante Franse term, 'la pourriture noble' - die zorgt voor een kostbaar fenomeen: de 'edele rotting'.
Onder invloed van deze nobele rotting verliezen de druiven vocht, wat het suikergehalte verhoogt en een weelderige intensiteit en concentratie aan smaak teweegbrengt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze uitdrogende schimmel een hogere opbrengst per hectare in de weg staat, wat de prijs van deze kostbare zoete wijnen verklaart.
Over het wijndomein
Château De Loupiac heeft een rijke en boeiende geschiedenis, die begon in de 18e eeuw met Jean Belso, een reder die het kasteel liet bouwen op de lengte van zijn schip. Latere generaties hebben de geschiedenis vormgegeven, waaronder Reinhold Dezeimeris, een invloedrijk lid van de strijd tegen Phylloxera. Al 6 generaties lang zet de Ducau familie deze wijntraditie voort, met Marc Ducau die de teugels overnam in 1964. Daniel Sanfourche en zijn vrouw Marie-Laurence voegden zich vervolgens bij het avontuur, gevolgd door hun zoon Nicolas in 2014.
Vandaag de dag cultiveert de familie 30 hectare wijngaarden, voornamelijk gewijd aan de productie van AOC Loupiac en AOC Bordeaux zoete witte wijnen. Ze verbouwen Semillon (90%) voor zijn rijkdom en Sauvignon (10%) voor zijn frisheid, terwijl ze de nadruk leggen op het met de hand plukken en oogsten van gebottelde druiven voor hun suikerconcentratie. Deze familiegeschiedenis wordt weerspiegeld in hun befaamde wijnen, die het beste van de Loupiac appellatie naar boven halen.