Mosselen natuur

Bij deze klassieke basisbereiding, meestal gecombineerd met frietjes, komt het ziltige van de mosselen optimaal tot zijn recht. Je kiest dan ook best voor een frisse witte wijn zonder houtopvoeding en bij voorkeur met een minerale toets. Verschillende witte wijnen passen bij deze klassieker. Muscadet is misschien wel de "mosselwijn" bij uitstek waar de ziltige smaak van de wijn een perfecte harmonie vormt met de mosselen. 

Ook in andere regio's van de Loire vind je frisse en minerale witte wijnen, bv. in de appellaties SancerrePouilly-Fumé, Menetou-Salon en Reuilly op basis van de Sauvignon Blanc druif. Onze aanraders hier zijn de Sancerre van Domaine Raimbault Pineau en Reuilly van Domaine Dyckerhoff. Maar ook met een strakke Chablis zal je altijd scoren, bv de Petit Chablis van Domaine Lamblin.

Liever iets niet Frans? Aan de Atlantische kust van Spanje vinden we de Rias Baixas streek waar fantastische witte wijnen gemaakt worden op basis van de Albariño druif. Deze wijnen passen perfect bij diverse schaaldieren en dus zeker ook mosselen. Probeer zeker eens deze Diluvio en verras je gasten en/of jezelf!

Mosselen met witte wijn

Je kan je mosselen natuurlijk altijd parfumeren met witte wijn. Deze wijn kan dan ook verder gebruikt worden om te serveren tijdens de maaltijd. Hiervoor moet je wijn een zekere frisheid hebben maar ook genoeg smaak. De Verdejo druif uit Spanje is hier perfect voor geschikt. De witte wijnen op basis van deze druif hebben heeft een intense fruitigheid met lichte kruiden. Uiteraard wil je geen al te dure wijn gebruiken om te koken en daarvoor is deze Sinfonia Verdejo goed geschikt. Voor bij de maaltijd kan je ook opteren voor de Rejadorada Verdejo uit Rueda die wat extra body heeft en zorgt voor een extra dimensie.

Een andere uitstekende keuze bij deze bereiding zijn de witte Bordeaux wijnen op basis van Sauvignon Blanc en Semillon. We hebben het hier uiteraard niet over de grote witte wijnen met houtopvoeding zoals uit Pessac-Léognan, maar eerder de lichte en frisse witte wijnen bv. uit Entre-deux-Mers zoals deze Château Marjosse Blanc. Ook met deze witte Côtes de Blaye van Château Grand Barrail zal je zeker scoren.

Mosselen op de BBQ

Ook vis en schaaldieren zoals mosselen laten zich perfect op de barbecue bereiden. De gegrilde en rokerige smaak vragen uiteraard ook om een aangepaste wijn. Enkele originele tips. De vulkanische bodems van Soave in Noord Italië zorgen voor wijnen met een rokerig mineraal karakter dat perfect past bij mosselen op de barbecue. Kies voor de Soave Classico van Inama of zo mogelijk nog verrassender de Vulcaia Sauvignon del Veneto. Een recente nieuwkomer in ons aanbod is Domaine Akriotou Orivatis op basis van de Savatiano druif in Centraal Griekenland. Gemaakt van oude wijnstokken op hoogte zorgt dit voor een subtiele wijn met veel fraicheur die perfect past bij mosselen op de barbecue.

Wijn bij bouillabaisse

Mosselen vormen hier deel van een groter en complexer geheel, samen met andere vis- en schaaldieren. Kies dus voor een complexere en gestructureerde wijn die de complexiteit van het gerecht ondersteunt. Een perfecte keuze is Château de Beaubois uit de Costières de Nîmes: een Provençaalse wijn bij een Provençaals gerecht. Andere wijnen met een gelijkaardig Mediterraans profiel zijn Château de la Négly 'La Brise Marine' uit La Clape in de Languedoc of Mandrarossa - Ciaca Bianca 'Fiano' uit Sicilië. De zuiderse kruidige smaak past perfect bij bouillabaisse.

Wil je al onze mosselwijnen ontdekken? Ontdek het hier of kies voor onze wijnbox met 6 bijpassende wijnen geselecteerd door onze wijnmeesters.

Spanje
Diluvio | Rias Baixas 2022

Diluvio | Rias Baixas 2022

Een heerlijke witte, minerale wijn uit Galicië op basis van 70 jaar oude Albariño druivelaars. Diluvio ('zondvloed') is een hommage aan deze regio die gedomineerd wordt door de Atlantische Oceaan en zijn koel klimaat.

€ 16,20
Spanje
Sinfonia | Castilla 2021
Biologisch

Sinfonia | Castilla 2021

Spanje, La Mancha

Frisse, fruitige droge wijn op basis van Verdejo druif. Sinfonia zijn stuk voor stuk fruitige, gemakkelijke wijnen die je perfect als aperitief of als huiswijn kan drinken.

€ 7,70
Frankrijk
Le Blanc de Grand Barrail | Côtes de Blaye
5+1
Château Grand Barrail

Le Blanc de Grand Barrail | Côtes de Blaye

Frankrijk, Bordeaux

Dankzij deze assemblage van Sauvignon met Sémillon hebben we hier een zachte, fruitige wijn met uitgesproken smaken en geuren. De wijnstokken bevinden zich op de oevers van de Gironde. Het vakmanschap van de wijnfamilie Lafon gaat al verschillende generaties terug.

€ 10,60
Italië
Soave Classico 2021
Inama

Soave Classico 2021

Italië, Veneto

Een karaktervolle, toegankelijk wijn uit het heuvelachtig gebied van Soave in het noorden van Italië. Een harmonieuze witte wijn op basis van de Garganega druif en die het best te definiëren valt als "een beetje luxe voor elke dag".

€ 18,90
Frankrijk
La Brise Marine | Languedoc 2022
Château La Négly

La Brise Marine | Languedoc 2022

Frankrijk, Languedoc - Roussillon

Originele mix van Roussanne en Bourboulenc. Een smeuïge wijn met een glasheldere mineraliteit zorgt voor een uniek karakter. Château La Négly werd zelfs door de beroemde wijnjournalist Rober Parker omschreven "het beste wijndomein uit Languedoc". 

€ 16,80