Het is moeilijk een algemeen antwoord te geven op deze vraag, want de barbecue biedt heel wat mogelijkheden wat bereidingen betreft, en vaak worden zelfs verschillende zaken gecombineerd. De belangrijkste vraag is dus: wat ligt er op de barbecue? Hieronder enkele tips voor verschillende gerechten.

Vis en groenten

Jawel, ook gegrilde groenten of vis kunnen heerlijk zijn op de barbecue! Gemarineerde aubergines, courgettes of paprika’s bv. Sardientjes zijn een andere klassieker of zelfs een lekker stukje vis “en papillote”. Dit zijn allemaal lichtere gerechten zonder sausen en we combineren dit dan ook best met een frisse witte wijn zonder houtsmaak maar een licht kruidige toets.

Sauvignon Blanc is druivenras dat veel fruit combineert met frisgroene kruidigheid. bv. Reuilly Dyckerhoff is een heerlijke zomerse wijn die perfect past bij lichte visgerechten. Ook de Verdejo druif uit Spanje heeft een gelijkaardig profiel en de Sinfonia biedt veel zomers drinkplezier voor een zachte prijs.

Bij sardientjes op de barbecue past dan weer een frisse minerale wijn zoals een Albariño uit Galicia of een Italiaanse Soave. Ook andere Italiaanse wijnen doen het uitstekend bij vis op de barbecue. Deze frivole Fiano uit Sicilië is heerlijk verfrissend en ook de rode Toscaan Torre A Cona heeft een heerlijke kruidigheid die perfect past bij een stukje gemarineerde vis in papillote.

Kipgerechten

Kip doet het altijd goed op de barbecue. Van een kruidige kippenbout tot een lekkere kippensaté. Hier kan je nog steeds een witte wijn bij drinken maar dan bij voorkeur een iets vollere wijn zoals bv. een nieuwe wereld Chardonnay, bv uit Chili. Maar ook rosé wijn doet het uitstekend bij kipgerechten. Kies dan bij voorkeur voor een iets complexere rosé bv. Rollier de la Martinette of L'Ecume van Château La Négly.

Varkensvlees en lamsvlees

Varkensvlees is ook een klassieker op de barbecue: worstjes, spek, brochetten, etc. En ook lamskoteletten worden vaak met kruidige marinade gegrild. Bij al deze vleessoorten passen dan ook eerder kruidige wijnen. We denken dan vooral aan wijnen op basis van GrenacheSyrah en andere zuiderse druivenrassen. Wijnen van Domaine de la Solitude is het perfect voorbeeld en kan zelfs licht gekoeld geschonken worden. Ook La Boscana Costers del Segre uit Catalonië bevat naast Grenache en Syrah een scheut Tempranillo voor het Spaanse accent. Mag het wat voller zijn? Ga dan voor de wijnen van Château de Luc uit de Languedoc, of van Bernard Magrez uit de Rousillon.

Rundsvlees

Nog steeds honger na dit alles? Dan is het tijd voor de plat de resistance. Een heerlijke steak of côte a l’os, liefst nog wat saignant. Dit vraagt uiteraard om een krachtige rode wijn met stevige tannines. We denken dan bv. aan een Spaanse wijn zoals deze Toro op basis van de Tempranillo druif en met een geslaagde houtopvoeding. Ook klassieke Franse wijnen uit Bordeaux hebben hier hun plaats of zelfs een sappige Syrah uit de Noorderlijke Rhône of waarom niet Zuid Afrika. En in de nieuwe wereld is ook Argentijnse Malbec de perfect pairing bij een steak. 

En kan je echt niet kiezen, maak het jezelf dan makkelijk een koop onze barbecue wijnbox.

Wat je ook eet of drinkt, laat het smaken en geniet van de zomer!

WIJNBOX BBQ

WIJNBOX BBQ

Een selectie wijnen voor een sfeervolle barbecue. Een Cava als aperitief, een witte wijn uit de Loire, een witte krachtige wijn uit het achterland van Valencia en een Provençaalse rosé voor bij vis en lichtere gerechten.  En drie kruidige en krachtige wijnen voor bij diverse gegrilde vleesgerechten. Smakelijk!

€ 80,00