Aziatische rundstartaar met gebakken asperges en sojadressing

Deze rundstartaar is net iets exotischer dan de asperges op Vlaamse wijze. De basis blijven twee Belgische topproducten: Belgisch rundsvlees zoals West-Vlaams rood en asperges. De tartaar brengen we op smaak met enkele Aziatische toetsen en werken we af met gebakken asperges, een kwarteldooier en een dressing van soja. Het geheel is perfect als voorgerecht, maar serveer je in kleinere porties ook als fris en feestelijk hapje.

 

Voorgerecht - 30 minuten - Easy - 4 personen

 

 Voor de tartaar

400g kwaliteitsvol rundsvlees

3kl sesamzaad

1 sjalot

Enkele takjes munt en koriander

1 el sesamolie

Zeste van 1 limoen

Peper

Zout

 

Voor de dressing

4kl sojasaus

4el mayonaise

2el zure room

Sap van 1 citroen

 

Voor de afwerking

4 kwarteleitjes

Enkele scheutjes of takjes groen

4 witte asperges

2 lente-uitjes

 

Bereiding

Snij de tartaar in reepjes en vervolgens in blokjes. Bewaar afgedekt in een kommetje in de koelkast.

Snij koriander, munt en sjalot fijn. Meng onder de tartaar. Voeg nu ook de sesamolie, zeste van limoen, peper, zout en sesamzaad toe. Zet opzij en bewaar in de koelkast.

Meng alles voor de dressing. Bewaar koel.

Schil de asperges. Stoom of kook beetgaar in 7 minuten. Verhit een bakpan en smelt een klontje boter. Snij de asperges in stukjes van 3 à 4 centimeter. Dep droog en kleur ze in de bruisende boter. Zet opzij.

Scheid de kwarteleitjes. Hou telkens een half dopje en de dooier bij. Snij de lente-uitjes fijn.

Lepel de tartaar in een serveerring en druk aan. Heb je dit niet, dan kan dit ook in een glaasje. Werk af met een lepeltje of twee dressing, een kwarteldooier, wat groen of scheutjes, fijngesneden lente-ui en natuurlijk de gebakken asperges.

 

Wat drinken we hierbij? 

Voor dit gerecht boordevol, kruidige smaken van de tartaar is het aan te raden om te opteren voor een lichte, rode wijn die voldoende typiciteit en zuren heeft. Anderzijds mag deze niet te zwaar zijn om de fijne aroma's van de asperges te respecteren. Daarom stel ik twee leuke suggestiewijnen voor: Herencia Altés Garnatxa uit Terra Alta en Domaine de Mondenet uit Brouilly.