
Robert Parker
Saint-Émilion 1er Grand Cru Classé 2022
Château Pavie 2022 is een indrukwekkende expressie van zijn terroir: intens, complex en groots van opbouw. De wijn weet kracht en finesse prachtig te combineren, met een gelaagde structuur, rijp donker fruit, en een minerale ondertoon die typerend is voor de kalkrijke bodems rond het kasteel in Saint‑Émilion. Deze jaargang straalt zowel rijkdom als precisie uit en behoort opnieuw tot de top van Bordeaux.

Saint-Émilion 1er Grand Cru Classé 2022
Beoordelingen
-
Robert Parker
99/100 -
VIVINO
4.5
Proefnotitie
Intense aroma's van vers zwart fruit zoals braambessen en complexe en verfijnde kruiden die de wijn de wijn diepgang geven. De optimale rijping van de druiven zorgt voor een harmonieuze wijn met een zachte, delicate tannine. De wijn smaakt weelderig en fris tegelijkertijd met een lange afdronk.
Lekker bij
- Gevogelte
- Risotto
- Vlees (lamsvlees)
- Wild
Specificaties
-
Jaartal
2022 -
Volume
0,75 L -
Alcohol%
14,5% -
Bewaarpot.
2027 - 2050 -
Serveertemp.
16°C - 18°C -
Artikelcode
EMN04522
Het domein
-
Land
Frankrijk -
Wijnstreek
Bordeaux -
Appellatie
Saint-Émilion 1er Grand Cru Classé A -
Domein
Château Pavie -
Druiven
50% Merlot | 34% Cabernet franc | 16% Cabernet Sauvignon

Over het land
Als men aan wijn denkt, denken de meeste mensen nog steeds aan Frankrijk als het wijnland bij uitstek. Met gerenommeerde historische regio's als de Bordeaux, Bourgogne & de Rhône vormt Frankrijk toch de basis van de classificatie van wijn. Zoveel wijntechnieken, kennis, druivenrassen & stijlen vormen de basis van de wijnbouw in andere landen. Door de verscheidenheid aan ondergrond, klimaat, druif en methoden kan je als wijnliefhebber altijd wel iets vinden. Vergeet daarbij ook zeker de minder bekende regio's, zoals het Zuidwesten, de Languedoc of de Elzas niet.
Over de wijnstreek
De Bordeaux is misschien wel de meest bekende wijnregio ter wereld. De streek in het Zuid-Westen van Frankrijk aan de oevers van de Gironde & de Garonne kent een lange en geronommeerde wijngeschiedenis. De regio wordt klassiek onderverdeeld in linker- en rechteroever en kent de meest gerenommeerde châteaux van Frankrijk. Hier worden voornamelijk karaktervolle rode wijnen gemaakt van de typische "Bordeaux-blend": Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec & Petit Verdot en Carmenère.
Over de subregio
Rive Droite is een subregio in Bordeaux, Frankrijk, aan de rechteroever van de rivier de Gironde. Hier draait alles om Merlot en Cabernet Franc druiven, wat resulteert in zachte en elegante rode wijnen met smaken van rood fruit en een verfijnde structuur.
Over het wijndomein
Château Pavie-Decesse, met 3,5 hectare wijnstokken losgemaakt van Château Pavie in 1885, ligt op de kalksteen van Saint-Emilion. Het werd in 1954 geclassificeerd als Grand Cru Classé. De familie Valette, eigenaars van Château Pavie, nam het beheer van de wijngaard over in 1970 en verwierf hem in 1990. Gérard Perse nam de eigendom over in 1997. De wijngaard is voornamelijk beplant met merlot (90%) op kalk- en kleibodems. Dit levert een rijke, vlezige, complexe wijn op met een uitstekende tannische structuur, typisch voor het plateau van Saint-Emilion. De gebouwen zijn gerestaureerd, inclusief de houten wijnvaten, en de vatenkelder is gerestaureerd volgens de oorspronkelijke architectuur van Ferdinand Bouffard.
Extra omschrijving
De handgeoogste druiven worden per perceel vergist in thermoreguleerde houten cuves. Na de malolactische fermentatie op vat rijpt de wijn 18–20 maanden in Franse barriques (75 % nieuw hout, 25 % één jaar oud), wat resulteert in een strakke, gelaagde structuur met discrete houttonen