VIVINO
Primitivo di Manduria
In de zuidelijke hak van Italië − in de DOP Manduria – schittert deze Primitivo di Manduria. Het echte karakter komt van zeer oude wijnstokken in klei- en kalkrijke bodems. Na handmatige oogst volgt een gecontroleerde fermentatie en een rijping van ongeveer 6 maanden in een mix van Franse en Amerikaanse eiken vaten.
Primitivo di Manduria
Beoordelingen
-
VIVINO
4
Proefnotitie
In het glas straalt een diepe robijnrode kleur. Het aromatische palet opent met rijpe zwarte kersen, pruimen en gedroogde vijgen, gevolgd door tonen van chocolade, vanille en een vleugje nootmuskaat. De smaak is rijk en gestructureerd, met fluweelzachte tannines en een lange afdronk waarin hints van tabak en kruidnagel doorklinken.
Lekker bij
- Kazen (gerijpt)
- Pasta
- Stoofschotels
- Vleesgerechten
- Wild
Specificaties
-
Volume
0,75 L -
Alcohol%
14,0% -
Bewaarpot.
2025 - 2030 -
Serveertemp.
16°C - 18°C -
Artikelcode
ITR011000
Het domein
-
Land
Italië -
Wijnstreek
Puglia -
Appellatie
Primitivo di Manduria -
Domein
Masseria Pietrosa -
Druiven
100% Primitivo
Over het land
Italië vecht al jaren met Frankrijk voor de titel van land met de meeste wijnproductie. De Italiaanse wijnen zijn zo verscheiden als het land zelf, met vele regio's met hun eigen typische stijlen en druiven. Als resultaat zijn er meer dan 300 officiëel erkende wijnzones en een miljoen wijnproducenten. Waar er in Italië na de tweede wereldoorlog veel focus lag op bulkwijnen, is de kennis en kunde van de Italiaanse wijnmakers gigantisch gegroeid. Als gevolg is er praktisch in elke regio in Italië wel typische, kwaliteitsvolle wijn te vinden. Een waar paradijs voor de wijnliefhebber!
Over de wijnstreek
Puglia ligt in de hiel van Italië, in een landschap waar wijngaarden en olijfbomen zij aan zij groeien. Deze bodem en de Middellandse Zee terroir spelen een essentiële rol in de productie van hoogwaardige wijnen. Het klimaat is extreem, met moeilijke omstandigheden zoals droogte en intense temperaturen in de zomer en dit in combinatie met de gure Sirocco wind. Toch vindt je hier als wijnliefhebber enkele pareltjes afkomstig van vaak stokoude druivelaars die dankzij gepassioneerde wijnbouwers zowel stevige, robuuste wijnen als soms opvallend elegante wijnen opleveren.
Over de appellatie
Primitivo di Manduria is een belangrijke rode wijn DOC van de zuidelijke regio Puglia in Italië. Naast de standaard droge wijnen is er ook een zoete versie van de wijn: Primitivo di Manduria Dolce Naturale.
Primitivo, de druivensoort waarvan deze wijnen worden gemaakt, is zeer traditioneel in dit deel van Italië, Manduria is Primitivo's spirituele thuis (zelfs als de variëteit daar vanuit Kroatië is aangekomen). Het is het enige wijnbouwgebied in Italië dat gespecialiseerd is in de variëteit. Californië is ook een belangrijk centrum voor de druif in zijn gedaante als Zinfandel.
Over het wijndomein
Cantine San Marzano begon in 1962 met 19 wijnbouwers uit San Marzano di San Giuseppe. Nu zijn er 1.200 wijnbouwers met 1.500 hectare wijngaarden. Onder leiding van Francesco Cavallo paste het bedrijf zich aan veranderingen in de Apulische wijnsector aan en bevorderde het een culturele verschuiving, met modernisering en een jong team. In San Marzano di San Giuseppe, Puglia, worden moderne technologieën gebruikt. De Masseria Pietrosa-wijnen komen uit Salento en hebben smaakvolle contrasten. In Zuid-Puglia groeien de Salento-wijngaarden langs kliffen en kalksteen. Hier groeit Primitivo di Manduria DOP, waar het landschap verandert van kleiheuvels naar rode grond langs de Ionische kust, waar de bodem oude bomen voedt met rode bessen.
Extra omschrijving
De Primitivo-druiven groeien op oude wijnstokken in kalk- en kleirijke bodems, wat zorgt voor een geconcentreerd sap. Na handmatige oogst op het optimale rijpingsmoment volgt een gecontroleerde fermentatie. De wijn rijpt vervolgens gedurende 6 maanden in een combinatie van Franse en Amerikaanse eiken vaten, wat zorgt voor een unieke mix van kruidige, vanille- en geroosterde aroma’s.