
Santorini | Assyrtiko 2022
De vulkanische koning van Griekenland. Rechtstreeks van het vulkanische eiland Santorini komt de Vassaltis Santorini, een expressieve witte wijn gemaakt van de Assyrtiko druif. Deze druif staat bekend om zijn hoge zuurgraad en minerale karakter, perfect getemd door Vassaltis om een unieke wijn te creëren.

Santorini | Assyrtiko 2022
Proefnotitie
In de neus exploderen aroma's van basalt en puimsteen vermengd met rijpe tropische vruchten, kamperfoelie en zeespraay. De smaak is droog en mineraal met zoute groene vruchten, citrus en een aangename, hoge zuurgraad.
Lekker bij
- Schelpdieren en zeevruchten
Specificaties
-
Jaartal
2022 -
Volume
0,75 L -
Alcohol%
12,5% -
Bewaarpot.
2023 - 2032 -
Serveertemp.
10°C - 12°C -
Artikelcode
GRW00222
Het domein
-
Land
Griekenland -
Wijnstreek
Centraal Griekenland -
Appellatie
Santorini -
Domein
Vassaltis -
Druiven
100% Assyrtiko

Over het land
Griekenland - het bergachtige, mediterrane land in het zonovergoten zuidoosten van Europa - wordt vaak beschouwd als de geboorteplaats van de westerse beschaving. Archeologisch bewijs suggereert dat wijn al meer dan 4000 jaar in sommige delen van Griekenland wordt gemaakt. Griekenland staat bekend om zijn eigen arsenaal aan originele druivenrassen. Verwacht hier dus geen Chardonnay of Cabernet Sauvignon maar laat je verrassen door de eigenheid van de Griekse inheemse druiven en de unieke wijnen die op basis hiervan gemaakt worden.
Over de wijnstreek
Wijnbouw is te vinden in vrijwel elke hoek van Griekenland, hoewel de schaal aanzienlijk verschilt van regio tot regio. De voorkeursstijlen variëren ook aanzienlijk. In het noordwesten (Grieks Macedonië) zijn rijke, tanninerijke wijnen gemaakt van Xynomavro favoriet.
Over de appellatie
Op het Griekse eiland Santorini worden al decennia lang wijnen gemaakt. De druivenranken, die uniek zijn vanwege hun lage groei boven de vulkanische grond, vormen een soort mandje om hun vruchten te beschermen tegen de constante Egeïsche wind. Tijdens een rondritje over het eiland kom je veel van deze ranken tegen, maar door hun unieke uiterlijk realiseer je je wellicht niet meteen hun beschermende functie.
Een bijzonder aspect van de wijngaarden op Santorini is dat sommige van de oude wijnranken de druifluis hebben overleefd, wat hun historische waarde benadrukt. Een typische druif van Santorini is de Assyrtiko, die op 70% van de wijngaarden wordt verbouwd en wordt gebruikt voor diverse witte wijnen.
Over het wijndomein
In 2010 leek de Griekse financiële crisis misschien niet het meest gunstige moment voor een groot avontuur. Toch was dat precies wat Yannis Valambous deed toen hij zijn leven als succesvol econoom in Londen achterliet en terugkeerde naar Griekenland. Zijn passie voor wijn bracht hem terug naar Santorini, waar hij als kind vele gelukkige vakanties had doorgebracht. Daar begon hij aan een ambitieus project, deels uit droom, deels uit impuls, om nieuw leven in de wijngaarden te blazen die hij van zijn vader had geërfd.
Terwijl hij over de wijngaarden uitkeek, zag Yannis het potentieel om iets buitengewoons en unieks te creëren met het land dat zijn vader hem had nagelaten. Hij wilde niet alleen wijn maken; hij streefde ernaar om verfijnde wijnen te produceren die de kwaliteit van de druiven van Santorini zouden benadrukken, terwijl hij tegelijkertijd de wijntraditie van het eiland in ere hield.
Extra omschrijving
Druivensoort, proces & terroir:
- 100% Assyrtiko druiven, handmatig geplukt uit verschillende wijngaarden op Santorini.
- De druiven worden als hele trossen geperst en vergisten in roestvrijstalen tanks.
- Na fermentatie rust de wijn 7 maanden op de fijne droesem.
- Dankzij de vulkanische bodem is dit de ultieme Santorini beleving in een glas.