Wijn bij gestoomde zalm
Bij zachte bereidingen, bijvoorbeeld pocheren of stomen, komt de delicate smaak van zalm mooi tot zijn recht. Daarom heb je een wijn nodig die wat op de achtergrond blijft. Denk aan frisse, minerale witte wijnen zoals Chablis, Sancerre of Pouilly-Fumé.


VIVINO
Chablis 2022
Een Chablis die uitblinkt dankzij zijn evenwicht en dit in combinatie met een fruitig en fris karakter. De typische mineraliteit zorgt voor een mooie diepte in de mond. Het is aan te raden hem te drinken bij een temperatuur van 10°-12°. Hij heeft minimaal een jaar nodig om zich volledig te ontwikkelen en je kunt hem vier tot zes jaar bewaren. Deze wijn is ideaal bij zeevruchten.
Wijn bij zalm met roomsaus of beurre blanc
Zalm is een vissoort die zeker een stevige roomsaus of beurre blanc kan verdragen. Deze sauzen voegen rijkdom toe aan het gerecht. Daarom vraagt deze bereiding een wijn met iets meer ronding. Niet te zwaar maar wel vol genoeg om de saus te ondersteunen.
Dit zijn onze aanraders:
Een rijpe Chardonnay, bijvoorbeeld uit de Bourgogne
Pinot Blanc of Pinor Gris uit de Elzas
Viognier uit de Rhône


Bourgogne Blanc | Chardonnay
De rijping in roestvrijstalen tanks geeft deze witte Bourgogne een frisse, fruitige en florale neus. In de mond is de wijn vlot en soepel, met een aanhoudende smaak die de identiteit van de Chardonnay en de minerale eigenschappen van het terroir benadrukt.


VIVINO
Pinot Gris | Elzas
Een frisse en frivole wijn van het gereputeerd wijnhuis "Louis Sipp". De Louis Sipp Pinot Gris is een ware belichaming van de unieke terroir van de Elzas. Deze wijn nodigt uit tot een ontdekkingstocht van complexe aroma's en smaken.
Wijn bij gegrilde of gebakken zalm
Ben jij fan van gegrilde of gebakken zalm? Kies dan een wijn met complexiteit. Die moet het vette karakter van de vis en het licht rokerige aroma in balans brengen.
Enkele suggesties:
Houtgerijpte Chardonnay
Rijke Chenin Blanc uit Zuid-Afrika of de Loire


VIVINO
Les Hauts de Montarels | Pays d'Oc
Duik in de wereld van de Chardonnay Les Hauts de Montarels, een ware expressie van vakmanschap en terroir. Deze chardonnay, gerijpt in eikenhouten vaten, onthult een rijke symfonie van gekonfijt citrusfruit, perzik, en een verleidelijke hint van vanille en toast. Deze charmante wijn past bij veel gerechten.


Boland | Zuid-Afrika 2022
Deze betoverende Chenin Blanc belichaamt zowel de overvloedige zonuren als de kustinvloeden van de wijngaardlocatie. Een zachtaardige, uitnodigende wijn met een focus op sappig fruit, waarbij exotische tonen van limoen en guave opvallen. De verfijnde frisheid geeft hem een levendig karakter. Door drie maanden rijping 'Sur lie' krijgt hij een weelderige en romige afdronk die verleidt. Geniet ervan!
Wijn bij gerookte zalm
Gerookte zalm heeft een heel ander smaakprofiel. Hij is ziltig, intens en aromatisch. Hier komt een strakke, droge witte wijn het best tot zijn recht.
Riesling: Droog, bij voorkeur uit Duitsland of de Elzas
Champagne of mousserende wijn van Chardonnay/Pinot Noir
Grüner Veltliner uit Oostenrijk


Grüner Veltliner | Classic
Deze Grüner Veltliner komt uit de omgeving van het Oostenrijkse Ottenthal. De druiven groeien op zeer vruchtbare lössgrond, wat zorgt voor een fijne mineraliteit. Een echte 'classic' dankzij de passie en kennis van wijnmaker Matthias Bauer. Gegarandeerd drinkplezier.


Vinalies
Blanc de Blancs
Een expressieve en smaakvolle champagne die puur Chardonnay in al zijn glorie belicht. Deze cuvée, afkomstig uit de unieke terroir van Montgueux, brengt het karakter van de druif tot leven met verfijnde bubbels en een ongeëvenaarde frisheid. Lassaigne is één van de meest vooruitstrevende wijnmakers in Montgueux.
Mag het rood zijn?
Zalm is een van de weinige vissoorten die goed samengaat met rode wijn. Kies dan wel voor een lichte, fruitige rode wijn zoals Pinot Noir. Ook wijnen gemaakt van de Zweigelt en Gamay druiven zijn het proberen waard.
Tip: serveer rode wijn licht gekoeld (14 - 16 °C).

Crivel | Grignolino
Stap in de wereld van verfijnde Italiaanse wijnen met deze "Crivèl". Een expressieve wijn die de unieke charme van Piemonte belichaamt, met zijn levendige fruitigheid en verleidelijke karakter.


VIVINO
Reuilly
Deze Pinot Noir van Domaine Dyckerhoff is een verfijnde en expressieve wijn uit de oostelijke Loire-vallei, die het rijke terroir van Reuilly tot leven brengt. Deze appellatie is sinds kort aan een ware renaissance bezig en wordt al lang niet meer aanzien als de "Sancerre voor de armen".
Stel jouw vragen over wijn bij zalm
Wil jij graag een wijnsuggestie op maat? Dat kan. Spring eens binnen in onze winkel in Lier of Berchem. Onze specialisten gaan met plezier op zoek naar de ideale match voor jouw gerecht.