Behoud een lepel in je geopende fles de bubbels?

De grootste mythe rond champagne is die van de zilveren lepel. Ze zeggen namelijk dat wanneer je je fles even aan de kant gaat zetten het zou helpen om een lepel in je fles te steken om zo de bubbels te behouden. Na vele testen blijkt dat dit een fabeltje van de bovenste plank is. De zilveren lepel heeft dus helemaal geen invloed op het behouden van bubbels.

Wat je wel kan doen is je fles zo snel mogelijk koud zetten of ze afsluiten met een goede stop. Hoe meer  meer champagne er nog in je fles zit, hoe beter de bubbels bewaard zullen worden. De boodschap is dus: je fles in 1 keer opdrinken of uitgieten om maximaal van de bubbels te genieten. Of als je een volledige fles niet opkrijgt, kan je ook altijd kiezen voor een 'demi-bouteillle', waar je 2 glazen champagne uithaalt. Zo hebben we een heerlijke Champagne Gérard Lassaigne (0.37l) of Champagne Lallier Série R (0.37l).

Moet je rode wijn op kamertemperatuur of niet?

Rode wijn serveren is niet simpel. Hoe weet je nu welke temperatuur je wijn moet zijn? Een te koude of te warme rode wijn drinken is namelijk zonde. Wat de meeste zeggen is; je rode wijn serveren op kamertemperatuur. Dit is gedeeltelijk juist. De perfecte temperatuur van je fles wijn is tussen de 14 en 18 graden. Aan jou dus om je rode wijn op deze temperatuur te bewaren om er optimaal van te kunnen genieten.

Zijn wijnen van een oneven jaar beter dan van een even jaar?

Er wordt vaak gezegd dat de oneven jaartallen betere wijnen produceren dan even jaartallen. Het is waar dat jaartallen zoals 2005 een 2009 zowel in Frankrijk als in Duitsland topjaren waren. Ondanks dat zijn er zeker en vast ook even jaren die topwijnen geproduceerd hebben. Zo was 2012 in Italië een topjaar net als 2010. In Frankrijk zien we dat voornamelijk wijnen uit de Bordeaux goed scoren op even jaartallen. Zo hebben zij voltreffers gehad in 2010, 2000 en 1990. Voor nog topwijnen uit even jaren gaat u waarschijnlijk niet lang meer moeten wachten, vele kenners tipten 2018 namelijk als een topjaar voor wijnen over heel Europa waaronder ook België.

Hulp nodig bij het proeven van champagne of wijn? Kom naar één van onze wijnactiviteiten zoals wijnproefdagen, thema-avonden of degustaties.

Frankrijk
R018 Grand Cru
Champagne Lallier

R018 Grand Cru

Brut - 0,37 Liter
Frankrijk, Champagne

Champagne Lallier creëert een reeks champagnes met een uniek concept waarbij er een duidelijke link is naar een bepaalde jaargang. R.018 is een verfijnde champagne met uitsluitend Grand Cru wijngaarden en grotendeels uit het jaar 2018 én met een rijping van maar liefst 3 jaar.

€ 28,70