Een geheim recept uit Gascogne

Deze week stellen we graag een bijzondere likeur aan u voor. De Pousse Rapière van Monluc is een likeur gemaakt op basis van bittere sinaasappel en Armagnac. Dit brouwsel kent zijn eerste productie in de jaren 60 door de wijnmaker René Lassus. Hij wordt aangezien als de grondlegger van dit exclusieve product. Een recept dat nog steeds geheim wordt gehouden en in het bezit is van Château Monluc.

De schuimwijn van Château Monluc dat eveneens gemaakt is van dezelfde druivensoort als van de Armagnac, Ugni Blanc, is de perfecte match met de likeur. Deze is gemaakt op de Méthode traditionelle. En door het gebruik van dezelfde druif behouden we mooi de identiteit van de 2 producten in de cocktail.

De bekende cocktail uit de Gascogne op basis van Armagnac, sinaasappel en schuimwijn heeft een rijke geschiedenis.

De naam van deze drank is niet toevallig gekozen, maar verwijst naar de rijke geschiedenis van de regio. In de 16e eeuw waren de soldaten uit de Gascogne zeer vakkundig met de Rapière. Dit is een zeer fijn zwaard dat werd gebruikt in de oorlog in Italië. Dit was een zwaard dat werd gehanteerd om aan te vallen met de punt naar voren. Het werd gebruikt door de troepen van Karel V en werd zo de voorvader van het musketierszwaard. Dit zwaard zal ook steeds terugkomen op de etiketten en de glazen van Monluc.

Bij de glazen zal dit een dubbele betekenis hebben. Eerst naar de geschiedenis, maar ook naar de hoeveelheid Pousse Rapière en Vin Sauvage.

De Likeur wordt ingegoten tot aan de punt van het zwaard. Dit wordt aangevuld met de schuimwijn tot aan het einde van het zwaard. Dat is de juiste hoeveelheid, dit is gelijk aan 1 deel Pousse Rapière en 6 delen Vin Sauvage.

Tip: Werk uw glas af met enkele slierten sinaasappelzeste!

Frankrijk
Vin Sauvage
Monluc

Vin Sauvage

Méthode Traditionelle, Brut
Frankrijk, Sud-Ouest

Een leuke schuimwijn uit Zuidwest Frankrijk die volgens de Méthode Traditionnelle (2de gisting op fles) wordt vervaardigd. Een authentieke wijn uit Gascogne regio en perfect alternatief voor Cava.

€ 13,50