Het is je alvast opgevallen en de meeste mensen zullen er wellicht nooit bij stilstaan. Maar het merendeel van de wijnflessen in de winkelrekken hebben allen hetzelfde formaat= 0,75 l, 75 cl, 750 ml … Ongeacht of ze nu uit Frankrijk, Zuid-Afrika, Spanje, China, etc. komen en of ze nu rood, wit of rosé zijn.

Bovendien zijn de andere formaten zoals magnum (1,5 liter), jéroboams (4,5 liter), impérials (6 liter) steeds een veelvoud van de gevestigde 0,75 liter .

Maar wat zou nu de achterliggende reden kunnen zijn van dit volume. Het volume van een fles wijn werd gestandaardiseerd in de loop van de 19de eeuw. Sindsdien doen er zich hieromtrent de meest uiteenlopende theorieën de ronde:

  • De gemiddelde longcapaciteit van een glasblazer
  • De gemiddelde consumptie tijdens een maaltijd
  • Het beste volume om wijn te bewaren
  • Ideaal om te transporteren

Nochtans bevindt het echte antwoord zich niet tussen deze mogelijkheden. Het is simpelweg een kwestie van praktische organisatie die alzo uitgegroeid is tot de internationale standaardmaat.

Sinds oudsher zijn de Britten één van de belangrijkste afnemers van franse wijnen. Nochtans hanteren zij niet dezelfde standaardmaten als wij op het vaste land. Hun standaardmaat “Gallon” komt overeen met 4,5609 liter. Omwille van praktische redenen werden hun aankopen van Bordeaux wijnen verscheept in houten vaten van 225 liter of 50 gallons (met afronding). Deze 225 liter komt overeen met 300 flessen van 75 cl. Dus 1 Barrique = 50 Gallons = 300 flessen. Hetgeen dus maakt dat 1 gallon overeenstemt met 6 flessen. Dit is dan ook de reden waarom nog steeds vandaag de dag wijnkisten steeds 6 of 12 flessen bevatten.

Volg de nieuwe blog van Qualivino om met regelmaat nieuwigheden te ontdekken omtrent wijn, wijnregio’s, oogstverslagen, etc. Als wijnhandelaar is Qualivino uitgegroeid als een vaste waarde voor kwaliteitswijnen in Antwerpen en omstreken.