
Robert Parker
Saint-Émilion 1er Grand Cru Classé 2016
Deze 1er Grand Cru Classé uit Bordeaux toont een harmonieuze balans tussen Merlot en Cabernet. Op hun unieke terroir rijpen de Cabernets opmerkelijk vroeg, wat zorgt voor een aanvulling op de weelderigheid van de Merlots en leidt tot een wijn met natuurlijke elegantie en finesse.

Saint-Émilion 1er Grand Cru Classé 2016
Beoordelingen
-
Robert Parker
95
Specificaties
-
Jaartal
2016 -
Volume
0,75 L -
Alcohol%
14,0% -
Bewaarpot.
2022 - 2035 -
Serveertemp.
16°C - 18°C -
Artikelcode
EMN06216
Het domein
-
Land
Frankrijk -
Wijnstreek
Bordeaux -
Appellatie
Saint-Émilion 1er Grand Cru Classé B -
Domein
Château La Gaffelière -
Druiven
55% Merlot | 30% Cabernet franc | 15% Cabernet Sauvignon

Over het land
Als men aan wijn denkt, denken de meeste mensen nog steeds aan Frankrijk als het wijnland bij uitstek. Met gerenommeerde historische regio's als de Bordeaux, Bourgogne & de Rhône vormt Frankrijk toch de basis van de classificatie van wijn. Zoveel wijntechnieken, kennis, druivenrassen & stijlen vormen de basis van de wijnbouw in andere landen. Door de verscheidenheid aan ondergrond, klimaat, druif en methoden kan je als wijnliefhebber altijd wel iets vinden. Vergeet daarbij ook zeker de minder bekende regio's, zoals het Zuidwesten, de Languedoc of de Elzas niet.
Over de wijnstreek
De Bordeaux is misschien wel de meest bekende wijnregio ter wereld. De streek in het Zuid-Westen van Frankrijk aan de oevers van de Gironde & de Garonne kent een lange en geronommeerde wijngeschiedenis. De regio wordt klassiek onderverdeeld in linker- en rechteroever en kent de meest gerenommeerde châteaux van Frankrijk. Hier worden voornamelijk karaktervolle rode wijnen gemaakt van de typische "Bordeaux-blend": Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec & Petit Verdot en Carmenère.
Over de subregio
Rive Droite is een subregio in Bordeaux, Frankrijk, aan de rechteroever van de rivier de Gironde. Hier draait alles om Merlot en Cabernet Franc druiven, wat resulteert in zachte en elegante rode wijnen met smaken van rood fruit en een verfijnde structuur.
Over het wijndomein
Château La Gaffelière is een Saint-Émilion 1er Grand Cru Classé met een rijke geschiedenis. Het ligt op een uitzonderlijk terroir tussen de heuvels van Pavie en Ausone. De familie Malet Roquefort runt het domein al meer dan drie eeuwen en produceert een geweldige wijn om in te leggen. De wijngaarden zijn voornamelijk beplant met Merlot (75%) en Cabernet Franc (25%). Respect voor het terroir staat centraal in hun werk, met milieuvriendelijke wijnbouw. Sinds 2004 werkt de familie nauw samen met Stéphane Derenoncourt om de wijnen te ontwikkelen. De kuipruimte werd gemoderniseerd om een nauwkeurige vinificatie per perceel mogelijk te maken. Het familiegevoel is essentieel: Léo de Malet Roquefort en zijn kinderen zijn actief betrokken bij het beheer van het domein.
Extra omschrijving
Oogst: Handmatig, in kleine kisten om kneuzingen te voorkomen, gevolgd door sorteren voor en na ontstelen. Geen persing.
Fermentatie: In temperatuurgeregelde houten vaten gedurende 28-35 dagen, afhankelijk van het jaar. Extractie door pneumatisch "pigeage" (het indrukken van de schil).
Malolactische fermentatie & rijping: In nieuwe eiken vaten (tot 80%) op fijne droesem. Klaring en filtering indien nodig.
Rijpingsduur: 15-18 maanden, afhankelijk van het jaar.
Rijping: In nieuwe eiken vaten (50%) op droesem gedurende 16 maanden. Geen klaring.