
Robert Parker
Solaia 2020
Ontdek de pracht van de Solaia Toscana IGT 2020, een meesterwerk van het Toscaanse landgoed Tignanello, geproduceerd door het prestigieuze huis Antinori. Deze krachtige, droge rode wijn is een must voor liefhebbers van finesse en elegantie. Gelegen op het zonnigste deel van de helling van Tignanello, levert de Solaia-wijngaard de allerbeste druiven van de allerbeste wijngaard.

Solaia 2020
Beoordelingen
-
Robert Parker
96 -
James Suckling
98
Proefnotitie
In de neus biedt deze wijn een rijke en complexe combinatie van rijpe zwarte vruchten en gedroogde bloemen, met hints van witte peper, munt, witte chocolade en gedroogd fruit. In de mond is het een omhullende en droge Italiaanse wijn met duidelijke maar zachte tannines. De wijn eindigt met een bijna eindeloze afdronk met een subtiele bloemige en kruidige nasmaak.
Lekker bij
- Kalfsvlees
- Kazen (hard)
- Vlees (gegrild)
Specificaties
-
Jaartal
2020 -
Volume
0,75 L -
Alcohol%
14,0% -
Bewaarpot.
2040 - 2050 -
Serveertemp.
18°C - 20°C -
Artikelcode
ITR07920
Het domein
-
Land
Italië -
Wijnstreek
Toscane -
Appellatie
IGT Toscana -
Domein
Tenuta Tignanello -
Druiven
75% Cabernet Sauvignon | 20% Sangiovese | 5% Cabernet franc

Over het land
Italië vecht al jaren met Frankrijk voor de titel van land met de meeste wijnproductie. De Italiaanse wijnen zijn zo verscheiden als het land zelf, met vele regio's met hun eigen typische stijlen en druiven. Als resultaat zijn er meer dan 300 officiëel erkende wijnzones en een miljoen wijnproducenten. Waar er in Italië na de tweede wereldoorlog veel focus lag op bulkwijnen, is de kennis en kunde van de Italiaanse wijnmakers gigantisch gegroeid. Als gevolg is er praktisch in elke regio in Italië wel typische, kwaliteitsvolle wijn te vinden. Een waar paradijs voor de wijnliefhebber!
Over de wijnstreek
Deze Italiaanse wijnregio kent een lange en rijke wijngeschienis. De lokale druif Sangiovese spant hier de kroon in gerenommeerde appellaties zoals Chianti, Vino Nobile di Montepulciano en Brunello di Montalcino en geeft wijnen hoog in zuren en tannine met aroma's van rode kersen, pruimen en gedroogde pruimen. Hier vind je ook de 'supertuscans': revolutionare wijnen die traditionele Toscaanse druiven gingen combineren met internationale en vooral bordelese druivenrassen. Ze zorgden voor een rennaissance van Toscane en Italië als wijngebieden.
Over de appellatie
De benaming Toscano of IGT Toscana is ontstaan in 1995 en is een van de belangrijkste wijngebieden van de Toscaanse regio. Deze wijnregio kende dankzij dit IGT-label een heuse transformatie met de aanplant van verschillende internationale en lokale druivensoorten waardoor wijnen ontstonden zoals de Super Tuscans als Ornellaia, Sassicaia en Massetto.
Over de subregio
Livorno is een prachtige subregio in Toscane, Italië. Hier worden rode en witte wijnen gemaakt die de ziel van de Middellandse Zeekust vangen. De rode wijnen, vaak van druiven zoals Sangiovese en Merlot, zijn rijk en vol fruit, terwijl de witte wijnen, gemaakt van Vermentino en andere variëteiten, verfrissend en aromatisch zijn. De regio ademt de maritieme geest en is de perfecte plek om te genieten van zowel wijn als de mediterrane sfeer.
Over het wijndomein
Tenuta Tignanello is gelegen in het hart van de Chianti Classico streek, op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Florence.
De twee topwijngaarden, Tignanello en Solaia, bevinden zich op dezelfde heuvelrug en profiteren van kalk- en leisteenbodems. Gedurende het groeiseizoen genieten de wijnstokken van warme dagen en koele nachten.
Deze iconische wijnen worden door de internationale pers gezien als de meest invloedrijke in de geschiedenis van de Italiaanse wijnbouw.
Extra omschrijving
De druiven voor deze rode wijn worden geteeld op een hoogte van 350 tot 400 meter op de zonovergoten helling van de Tignanello Hill. De wijngaard ligt in de prestigieuze Toscana IGT-regio en heeft een rotsachtige, kalkrijke bodem. Met passie en toewijding onderhouden, produceert deze wijngaard een blend van de beste Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, en Sangiovese druiven.
De oogst van de druivenrassen gebeurt op verschillende momenten: Cabernet Franc eind september, gevolgd door Sangiovese en uiteindelijk Cabernet Sauvignon op 10 oktober. De druiven worden zorgvuldig geselecteerd en apart gevinifieerd. Na zachte persing worden ze in roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling gefermenteerd, waarbij aandacht wordt besteed aan fruitigheid en tannines voor een rijke aroma en karakter. Na 18 maanden rijping in aparte eiken vaten ondergaan de mosten malolactische fermentatie, waarna ze worden samengevoegd en gebotteld.