Advies nodig? Bel 0472 74 18 24
Gratis levering vanaf €75,-
Veilig online betalen
Qualivino
Wijnmeesters sinds 1953
Barolo 2018
Score
James Suckling
95/100
Paolo Scavino

Barolo 2018

Cannubi

De Barolo Cannubi van Paolo Scavino uit het jaar 2018 is een krachtige, opulente wijn met een stevige structuur en een complexe afdronk.

€ 110,10
Op voorraad - 3 dagen
Gratis verzending van € 75,-
Barolo 2018
Paolo Scavino

Barolo 2018

Cannubi
€ 110,10
Op voorraad - 3 dagen
Gratis verzending van € 75,-
Beoordelingen
  • James Suckling
    95/100
Proefnotitie

Neus: Uitgesproken aroma's van zwart fruit, mineralen, rook en likeur.

Smaak: Stevige structuur met krachtige tannines en opulent karakter.

Afdronk: Complex

Smaakprofiel
Aroma’s
Rijp fruit
Kruidig
Houtrijping
Floraal
Body
Vol
Aciditeit
Laag Hoog
Tannine
Laag Hoog
Specificaties
  • Jaartal
    2018
  • Volume
    0,75 L
  • Alcohol%
    14,0%
  • Bewaarpot.
    2024 - 2038
  • Serveertemp.
    16°C - 18°C
  • Artikelcode
    ITR02018
Het domein
  • Land
    Italië
  • Wijnstreek
    Piëmonte
  • Appellatie
    Barolo
  • Domein
    Paolo Scavino
  • Druiven
    100% Nebbiolo
Piëmonte
Meer over deze wijn

Paolo Scavino is een historisch wijndomein gevestigd in de Barolo regio, opgericht in 1921 in Castiglione Falletto. Onder leiding van Enrico Scavino, bijgestaan door zijn dochters Enrica en Elisa, staat het domein bekend om zijn unieke en karaktervolle wijnen. Het bedrijf combineert traditionele waarden met moderne vinificatietechnieken. De familie Scavino bezit en beheert diverse historische Barolo wijngaarden verspreid over de regio.

Over het land

Italië vecht al jaren met Frankrijk voor de titel van land met de meeste wijnproductie. De Italiaanse wijnen zijn zo verscheiden als het land zelf, met vele regio's met hun eigen typische stijlen en druiven. Als resultaat zijn er meer dan 300 officiëel erkende wijnzones en een miljoen wijnproducenten. Waar er in Italië na de tweede wereldoorlog veel focus lag op bulkwijnen, is de kennis en kunde van de Italiaanse wijnmakers gigantisch gegroeid. Als gevolg is er praktisch in elke regio in Italië wel typische, kwaliteitsvolle wijn te vinden. Een waar paradijs voor de wijnliefhebber! 

Over de wijnstreek

Piëmonte is zonder twijfel de meest verfijnde wijnregio van Italië. Het wordt vaak ook omschreven als het culinaire hart van Italië. Deze adembenemende, heuvelige streek bevindt zich in het noordwesten tussen de Middellandse Zee en de Alpen. Deze regio telt in totaal 18 DOCG appellaties waaronder de gerenomeerde namen zoals Barbaresco en Barolo. 

De wijnregio beslaat in totaal 5 subregio's: Canavese, Colline Novaresi, Coste della Sesia , Langhe en Monferrato 

Over de appellatie

Barolo is een appellatie uit het hoogste niveau van de Noord-Italiaanse regio Piemonte. Ze zijn gemaakt op basis van de autochtone Nebbiolo-druif, die van nature veel tannines heeft ondanks zijn lichte kleur. Vandaar dat deze wijnen traditioneel veel houtrijping kennen om deze tannines te verzachten. De wijnen moeten minimaal 18 maanden rijpen op houten vaten en mogen pas op de markt komen na 38 maanden rijping. 

Over de subregio

De Langhe, in Piëmont, Italië, is een heuvelachtige streek tussen de Tánaro en Bórmida rivieren. Dorpen liggen op heuvelruggen met diepe dalen ertussen. Het noorden, Bassa Langa, heeft heuvels tot 600 m met wijngaarden in dorpen als Barolo en Barbaresco. Het zuiden, Alta Langa, bereikt hoogtes tot 896 m. Hier groeien hazelnoten, fruit en truffels, en staan kazen bekend.

Over het wijndomein

Paolo Scavino, een historische wijnmakerij in de regio Barolo, opgericht in 1921, blijft een familiepassie. Tegenwoordig runt de vierde generatie, Enrico Scavino en zijn dochters Enrica en Elisa, de wijngaard. Ze koesteren hun grondgebied en produceren wijnen met zuivere expressie, complexiteit en elegantie, gemaakt van lokale druivenrassen.

Met 30 hectare wijngaarden in Barolo en 20 historische cru wijngaarden verspreid over de regio, onderscheidt de familie zich door hun zorgvuldige aandacht voor de wijngaarden en minimalisme in wijnbereiding, om terroir te behouden.

Extra omschrijving

 

De Nebbiolo druiven voor deze wijn zijn afkomstig van oude wijnstokken uit de cru Cannubi. Na de oogst ondergaan ze een fermentatie in roestvrijstalen vaten met inheemse gisten. De malolactische gisting vindt plaats in eiken vaten. Vervolgens rijpt de wijn in verschillende vaten: 12 maanden in roestvrij staal, 10 maanden in Franse eiken barriques, 14 maanden in grote vaten en tot slot nog eens 10 maanden op fles.

De Cannubi wijngaard is een van de meest historische crus van Barolo, gelegen op ongeveer 290 meter boven zeeniveau, met een zuidelijke en zuidoostelijke oriëntatie. Deze specifieke ligging en het unieke microklimaat dragen bij aan de bijzondere kwaliteit en het karakter van de wijn.

Prijslijst aanvragen