Advies nodig? Bel 0472 74 18 24
Gratis levering vanaf €125,-
Veilig online betalen
Qualivino
Wijnmeesters sinds 1953
Pessac-Léognan 2022
Score
James Suckling
99-100
Château Haut-Bailly

Pessac-Léognan 2022

Château Haut‑Bailly 2022 straalt nobel raffinement uit met een perfecte balans tussen kracht en finesse – een technisch indrukwekkende wijn van het iconische Pessac‑Léognan‑terroir. Deze vintage laat duidelijk de unieke geest van Haut‑Bailly zien dankzij uitzonderlijke terroirintegriteit en precisie in vinificatie.

€ 200,00
Op voorraad - 3 dagen
Gratis verzending van € 75,-
Pessac-Léognan 2022
Château Haut-Bailly

Pessac-Léognan 2022

€ 200,00
Op voorraad - 3 dagen
Gratis verzending van € 75,-
Beoordelingen
  • James Suckling
    99-100
Proefnotitie

Diep robijnrood met paarse schitteringen en een subtiele vergrijzing aan de rand. Elegant bloemig bouquet met viooltjes, drop, donkere kersen, tangerineschil en een kruidige toets. In de mond medium-bodied, met fijne tannines, toetsen van braambessen, zwarte peper, kruidnagel, donkere chocola en minerale spanning – harmonieus en langdurig.

Lekker bij
  • Kazen (gerijpt)
  • Vlees (gegrild)
  • Vleesgerechten
  • Wild
Smaakprofiel
Aroma’s
Houtrijping
Rijp fruit
Kruidig
Mineraal
Body
Kachtig
Aciditeit
Laag Hoog
Tannine
Laag Hoog
Specificaties
  • Jaartal
    2022
  • Volume
    0,75 L
  • Alcohol%
    14,0%
  • Bewaarpot.
    2028 - 2045
  • Artikelcode
    PLR02422
Het domein
  • Land
    Frankrijk
  • Wijnstreek
    Bordeaux
  • Appellatie
    Pessac-Léognan
  • Domein
    Château Haut-Bailly
  • Druiven
    60% Cabernet Sauvignon | 30% Merlot | 7% Cabernet franc | 3% Petit Verdot
Bordeaux
Meer over deze wijn

De druiven werden met de hand geplukt van de hoger gelegen zand‑graveleuze bodems van de estate, geoogst tussen 7 en 27 september 2022. De maceratie duurde vier weken in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen en betonnen vaten, gevolgd door achttien maanden rijping in 50% nieuwe eiken barrels. Onder leiding van het team van Véronique Sanders wordt er gewerkt met oude stokken (gemiddeld > 35 jaar oud) wat bijdraagt aan expressie en complexiteit

Over het land

Als men aan wijn denkt, denken de meeste mensen nog steeds aan Frankrijk als het wijnland bij uitstek. Met gerenommeerde historische regio's als de Bordeaux, Bourgogne & de Rhône vormt Frankrijk toch de basis van de classificatie van wijn. Zoveel wijntechnieken, kennis, druivenrassen & stijlen vormen de basis van de wijnbouw in andere landen. Door de verscheidenheid aan ondergrond, klimaat, druif en methoden kan je als wijnliefhebber altijd wel iets vinden. Vergeet daarbij ook zeker de minder bekende regio's, zoals het Zuidwesten, de Languedoc of de Elzas niet. 

Over de wijnstreek

De Bordeaux is misschien wel de meest bekende wijnregio ter wereld. De streek in het Zuid-Westen van Frankrijk aan de oevers van de Gironde & de Garonne kent een lange en geronommeerde wijngeschiedenis. De regio wordt klassiek onderverdeeld in linker- en rechteroever en kent de meest gerenommeerde châteaux van Frankrijk. Hier worden voornamelijk karaktervolle rode wijnen gemaakt van de typische "Bordeaux-blend": Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec & Petit Verdot en Carmenère.

Over de appellatie

De prestigieuze wijnregio Pessac-Léognan grenst aan de stad Bordeaux. Deze relatieve jonge appellatie splitste zich in 1987 af van de nabijgelegen appellatie Graves, omwille van het kwaliteitsverschil. De typische keien en zandgronden lenen zich voor zowel geraffineerde rode als witte wijnen op basis van de klassieke druivensoorten uit Bordeaux: Sémillon, Sauvignon blanc, Sauvignon gris, Muscadelle, Merlot, Cabernet franc en Cabernet sauvignon. 

Over de subregio

 

Graves, een subregio in Bordeaux, Frankrijk, staat bekend om zijn voortreffelijke rode wijnen met Merlot en Cabernet Sauvignon. Ook leveren ze frisse witte wijnen met Sauvignon Blanc en Sémillon.

Extra omschrijving

De druiven werden met de hand geplukt van de hoger gelegen zand‑graveleuze bodems van de estate, geoogst tussen 7 en 27 september 2022. De maceratie duurde vier weken in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen en betonnen vaten, gevolgd door achttien maanden rijping in 50% nieuwe eiken barrels. Onder leiding van het team van Véronique Sanders wordt er gewerkt met oude stokken (gemiddeld > 35 jaar oud) wat bijdraagt aan expressie en complexiteit

Vermelde Prijzen zijn incl.BTW
Close
Prijslijst aanvragen