De bladeren vallen van de bomen, boswandelingen op zondag, de herfst is in het land. Als we aan herfst denken, denken we spontaan aan het wildseizoen. Van klein wild zoals gevogelte, hazen en konijnen tot groot wild zoals hert en everzwijn. Iedereen heeft wel zijn eigen favoriet en bij elke favoriet hoort een wijn. Foodpairing zorgt ervoor dat je gerecht en jouw wijn één geheel worden en perfect elkaar kunnen aanvullen. Elk wildgerecht combineer je met een specifieke wijn. Hieronder lijsten we op welke wijn bij welk vleesgerecht hoort.

Wijn bij hert

Van hertengebraad met een lekkere gratin van spruitjes en spek tot hertenfilet met braambessensaus. Wij raden bij hert onderstaande wijnen aan:

Château Prieuré Lichine "Confidences"
Deze zachte Margaux zorgt voor een combinatie van discrete aroma’s van rode vruchten en noties van munt en zwart fruit die perfect aansluiten bij gerechten met hert.

Château Les Donats 'Panache' - Bergerac
Deze rode wijn die opvalt door zijn smeuïgheid in de mond is tegelijkertijd door zijn subtiele rijping van meer dan 18 maanden vol en verfijnd. Uitbundige aroma’s van pruimen en violet in combinatie met subtiele tinten van zoethout en chocolade zorgen voor een mooi samenspel met een wildgerecht zoals hert.

Wijn bij everzwijn 

Een stoofpotje met everzwijn en veenbessen, een absolute klassieker die iedereen wel kan smaken. Ook hier passen klassieke wijnen bij:

Pascal 'Les Héritiers' - Vacqueyras
De assemblage van Grenache, Syrah en Mourvèdre zorgen voor complexe aroma's van peper, zwart en rood fruit die perfect passen bij een kruidig stoofpotje. De gepolijste tannines geven het geheel een aangename textuur.

Château Canon Pécresse - Canon Fronsac
De Château Canon Pécresse - Canon Fronsac 2014 past met zijn intense aroma’s van donker, rijp fruit zeer goed bij wildgerechten met everzwijn. De 2014 jaargang is nu bovendien perfect op dronk.

Wijn bij haas

Gebraden haas, stoverij, hazenrug of hazenrugfilet: in alle vormen of kleuren kan dit wild perfect klaargemaakt worden. Dit gerecht kan perfect afgewerkt worden met deze selectie van wijnen:

Heras Cordon - Rioja Reserva
Deze Reserva ondergaat een lange rijping en wordt pas op de markt gebracht als hij perfect op dronk is. Door zijn grote complexiteit en elegantie is dit een genieterswijn voor een koude winteravond of voor bij een wildgerecht zoals haas.

Valdaya - Ribera del Duero
De robijnrode Valdaya - Ribera del Duero is een krachtige wijn met een typische sappigheid en zachte tannines. Ook deze wijn past perfect bij wilde gerechten zoals hazenrug of hazenrugfilet.

Wijn bij fazant

Fazant op klassieke wijze of met knolselderpuree en bospaddenstoelen. Met de feestdagen in zicht zal dit bij velen wel op tafel geserveerd worden. Maar welke wijnen combineer je nu met dit gerecht? Voor een wildgerecht met fazant stellen wij deze wijnen voor:

Château Lanbersac - Puisseguin Saint Émilion
Aroma’s van geconfijte kersen met typische kruidige ondertoon van Merlot: dan hebben we het hier over de Château Lanbersac - Puisseguin Saint Émilion 2019. Deze intens robijnrode wijn is een absolute aanrader voor gerechten met fazant.

Domaine Cornu Camus "Les Charnières" Savigny Les Beaune 1er Cru
De Domaine Cornu Camus "Les Charnières" Savigny Les Beaune 1er Cru 2014 is een elegante wijn met subtiele aroma’s van kleine, rode bosvruchten.

Wijn bij duif

Gebraden of gebakken, met zilveruitjes of met groene erwtjes: hoe je het ook klaarmaakt, de perfecte wijn bij dit soort wild is uitermate belangrijk. Foodpairing met deze wijnen:

Weingut Bernhart Spätburgunder Kalkmergel
Volle en complexe Spätburgunder (Pinot Noir). Complexe en uitnodigende aroma's van klein rood fruit, tabak, specerijen en cederhout. Mooie elegante structuur in de mond die perfect gaat bij een fijn gerecht als duif. De intense smaken, het ronde mondgevoel en de levendige zuren houden elkaar perfect in evenwicht.
 

Nu dat je weet welke wijn bij welk gerecht hoort, kan je alvast beginnen watertanden. Verbind de juiste ingrediënten met de bijpassende wijnen en zorg voor een spetterende herfstavond of een feestelijke kerstavond. Geniet ervan!

**BCR02118**

Frankrijk
Vacqueyras 2020
Héritiers Cheron-Misset

Vacqueyras 2020

Frankrijk, Côtes du Rhône

Een rode wijn uit de zuidelijke Côtes du Rhône op basis van de druivensoorten Grenache en Syrah. Valt op door zijn elegantie en uitbundige aroma's van klein rood fruit.

€ 18,50
Spanje
Rioja Reserva 2016
Score
VIVINO
4.1
Bodegas Heras Cordon

Rioja Reserva 2016

Rioja Reserva Heras Cordon is als een Spaanse flamenco-danser in een fles. Met zijn elegante aroma's van rood fruit, vanille en kruiden, danst deze wijn op je tong met zachte tannines en een volle body. Het is een wijn die je laat genieten van elke slok en je uitnodigt om te blijven dansen tot het einde van de fles. Olé!

 

VIVINO 4.1
€ 24,60
Frankrijk
Puisseguin Saint-Émilion 2019
Château Lanbersac

Puisseguin Saint-Émilion 2019

Frankrijk, Bordeaux

Een rode wijn die het fruitige karakter van Merlot combineert met een licht kruidige ondertoon van Cabernet Sauvignon. De familie Lannoye verbouwt al verschillende generaties voortreffelijke wijnen in deze uithoek van St Émilion. Past bij vleesgerechten en gevogelte.

€ 14,90
Duitsland
Spätburgunder "Kalkmergel" | Pfalz 2020
Score
VIVINO
3.7
Biologisch
Weingut Bernhart

Spätburgunder "Kalkmergel" | Pfalz 2020

Trocken
Duitsland, Pfalz

Volle en complexe Spätburgunder (Pinot Noir). Dit is nog "maar" de Ortswein (= gemeentelijke appellatie) maar deze wijn heeft reeds alles wat je van top Pinot Noir verwacht.

VIVINO 3.7
€ 23,50